EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

Foto: DepositPhotos

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

"Zacementirao je (Google, op.a.) svoju dominaciju u online oglašavanju i zaštitio se od konkurentskog pritiska nametanjem protukonkurentskih ugovornih odredbi trećim internetskim stranama. To je protupravno prema pravilima EU-a protiv monopola", kazala je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, od koje najveće tehnološke kompanije svijeta hvata jeza.

Konkretnije, Google je optužen za iskorištavanje dominantne pozicije tako što umjetno onemogućava prikazivanje konkurentskih oglasa na internetskim stranicama. Dapače, ako netko ne koristi njihove usluge u vidu oglašavanja, jednostavno će ih Google pozicionirati toliko nisko da se kroz njihovu najpopularniju tražilicu u Europi i svijetu teško može išta korisno pronaći na prvim stranicama.

To znači da su algoritmi u Googleu namješteni i direktno štete onima koji se odbijaju "pokoriti" i plaćati da bi imali koristi od Googlea. Zaključak je to istrage Europske komisije, kojim se još malo "napunila" blagajna Europske unije i ponovno od strane Googlea.

Naime, ta je kompanija je prošle godine zbog monopola korištenjem Android mobilnog operativnog sustava morala platiti pet milijardi dolara kazne u Europskoj uniji, a godinu prije zbog rezultata pretraga koji se tiču online kupovine morao platiti također u Europskoj uniji 2,8 milijarde dolara, što bi značilo da je ukupno Google platio Uniji 9,48 milijardi dolara. No, sve to se i nagađalo još u 2016. kad su se istrage primakle kraju.

Najzanimljivije od svega, čini se da je Google zaradio daleko više od kazne koju plaća, i to baš zahvaljujući korištenja spornih metoda. Samim time se postavlja i pitanje koliko su kazne zapravo korisne u preventivnom smislu...

Još iz kategorije

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

Neos najbolji u regiji po prodaji Oracle proizvoda u 2018.

19.06.2019. komentiraj

Na nedavno održanoj konferenciji Tech Data Solution Days SEE u Umagu, tvrtka NEOS proglašena je najuspješnijim Oracle Partnerom na teritoriju južne i jugoistočne Europe za 2018. godinu. To su priznanje zaslužili budući da su se rastom i specijalizacijama istaknuli među partnerima u regiji.

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

19.06.2019. komentiraj

„Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali, a kamatne stope od 1,3 posto su na najnižoj razini u povijesti. Ono što je glavna prepreka nastavku ovih pozitivnih trendova je nedostatak radne snage. To je pitanje svih pitanja u ovom trenutku“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju 2. sjednice Skupštine HGK.

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

Huawei bi mogao izgubiti 30 milijardi u dvije godine

18.06.2019. komentiraj

Trgovinski rat se nastavlja, Huawei je i dalje u problemima, a sada je njih priznao i osnivač tvrtke Huawei Ren Zhengfei koji očekuje da će američke sankcije u iduće dvije godine smanjiti prihode za oko 30 milijardi dolara. Dokaz je to da on zapravo ne očekuje da bi sankcije mogle samo tako nestati ili prestati.