EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

Foto: DepositPhotos

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

"Zacementirao je (Google, op.a.) svoju dominaciju u online oglašavanju i zaštitio se od konkurentskog pritiska nametanjem protukonkurentskih ugovornih odredbi trećim internetskim stranama. To je protupravno prema pravilima EU-a protiv monopola", kazala je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, od koje najveće tehnološke kompanije svijeta hvata jeza.

Konkretnije, Google je optužen za iskorištavanje dominantne pozicije tako što umjetno onemogućava prikazivanje konkurentskih oglasa na internetskim stranicama. Dapače, ako netko ne koristi njihove usluge u vidu oglašavanja, jednostavno će ih Google pozicionirati toliko nisko da se kroz njihovu najpopularniju tražilicu u Europi i svijetu teško može išta korisno pronaći na prvim stranicama.

To znači da su algoritmi u Googleu namješteni i direktno štete onima koji se odbijaju "pokoriti" i plaćati da bi imali koristi od Googlea. Zaključak je to istrage Europske komisije, kojim se još malo "napunila" blagajna Europske unije i ponovno od strane Googlea.

Naime, ta je kompanija je prošle godine zbog monopola korištenjem Android mobilnog operativnog sustava morala platiti pet milijardi dolara kazne u Europskoj uniji, a godinu prije zbog rezultata pretraga koji se tiču online kupovine morao platiti također u Europskoj uniji 2,8 milijarde dolara, što bi značilo da je ukupno Google platio Uniji 9,48 milijardi dolara. No, sve to se i nagađalo još u 2016. kad su se istrage primakle kraju.

Najzanimljivije od svega, čini se da je Google zaradio daleko više od kazne koju plaća, i to baš zahvaljujući korištenja spornih metoda. Samim time se postavlja i pitanje koliko su kazne zapravo korisne u preventivnom smislu...

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.