ESMA upozorila na rizike vezane uz ICO-e

ESMA upozorila na rizike vezane uz ICO-e

Foto: Fotolia

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) upozorilo je na rizik koji postoji ukoliko se ulaže ili vodi inicijalna javna ponuda tokena ili novčića (ICO - initial coin offering) jer smatra da se radi o sivoj zoni, što automatski znači da ne postoji jasna garancija da neće doći do prevare.

Inače, ICO se smatra alternativnim oblikom skupljanja investicije i nastao je izvan tradicionalnog financijskog sustava. U principu, ICO je događaj koji se odvija kroz par dana gdje se nudi nova kriptovaluta koju možete zamijeniti, odnosno uložiti, za bitcoin ili ethereum. Može se reći da je to burza za kriptovalute, a s obzirom da nedostaje adekvatan nadzor, "tradicionalne" institucije pozivaju na oprez, pa tako i ESMA.

Konkretnije, ESMA je otišla toliko daleko da investitorima nudi upozorenja kroz pet točaka, koje jasno opisuju sav rizik ulaganja u nove kriptovalute.

1. Nereguliran prostor, podložan prevarama

Pazite, moguće je da se ICO pokrenula kako bi se oprao novca.

2. Velik rizik gubitka svog kapitala

Poslovanje koje stoji iza neke od ICO najčešće je tek u začetku, što označava izniman rizik za investitore.

3. Nedostatak izlazne strategije i ekstremna nestabilnost cijena

Nije rijetkost da ne možete povući novac natrag jer je došlo do problema i(li) promjena same cijene. Sve se događa u hodu i u takvoj situaciji netko mora osjetiti posljedice.

4. Nedostatne informacije

Često ICO ne nudi dovoljno detalja o načinu poslovanja, načinu ulaganja, načinu povlačenja novca, legalnosti poslovanja... i uz sve to često se nude neistinite informacije o svemu ovome.

5. Mane u tehnologiji

Blockchain kao tehnologija još nije dovoljno testirana ni pouzdana, što znači da može biti vrlo ranjiva i samim time rizično je ovisiti o njoj.

Dakle, problem su one klasične stavke koje se poznaju u poslovanju i to ESMA najviše kritizira. Ipak, ostavlja prostor da neka ICO može biti potpuno legalna i u okvirima svega što aktualna pravila i regulative zahtijevaju. Ali da bi to bilo tako, posebno je ispuniti četiri ključna koraka.

  1. Direktiva o prospektu, a uz nju i dozvolu neke od agencija za tržišno natjecanje s područja gdje ICO kreće s radom
  2. Direktiva o tržištima financijskih instrumenata (MiFID)
  3. Direktiva upravitelja alternativnih investicijskih fondova
  4. Direktiva o sprečavanju pranja novca

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.