Ericssonu prijeti gubitak kineskog tržišta

Ericssonu prijeti gubitak kineskog tržišta

Foto: DepositPhotos

Švedski Ericsson upozorio je na povećani rizik ostvarenja manjeg udjela na tržištu u Kini od onoga koji ima trenutno zbog odluke vlasti u Švedskoj o isključenju kineskih kompanija Huawei i ZTE iz svih tamošnjih 5G projekata.

Nije to prvi put da u Ericssonu apeliraju i upozoravaju no to je normalno jer kompanija ipak razmišlja u smjeru svog interesa i prihoda koje će ostvariti. Ili neće. Švedske vlasti ipak imaju nešto "širu" odgovornost u tom smislu pa ne mogu razmišljati koporacijski, kako bi se reklo.

Ovaj put kritika se izvela u ažuriranom prospektu za investitore vezanom uz Ericssonovo izdanje osmogodišnje obveznice u iznosu od 500 milijuna eura. Iz kompanije su pritom još jednom iznijeli zabrinutost izraženu kroz financijsko izvješće za četvrti kvartal 2020., u kojem se navodi da odluka švedskog regulatornog tijela PTS-a (Post-och telestyrelsen) o isključivanju kineskih kompanija iz švedskih mreža ima potencijanlno negativan utjecaj na ekonomske interese Pvedske i njezinih industriji, što uključuje i Ericsson.

Konkretno, u švedskoj kompaniji strahuju da će se Kinezi osvetiti, odnosno, ponašati jednako kao i švedske vlasti. To bi značilo da će isključiti Ericsson iz svojih mreža, a to bi "odnijelo" enorman novac. Naime, Kina ima više od stotinu milijuna 5G pretplatnika i za Ericsson je to izniman potencijal.

Uz to, dok je kompletna kompanija ostvarila u 2020. rast od jedan posto, onaj u sjeveroistočnoj Aziji iznosio je 39 posto, ponajviše zbog Kine, a potom i Japana. Naravno da se u švedskoj kompaniji ne žele ostaviti onoga što im ide dobro, ali negdje se mora izgubiti nakon što se dobije.

Jer, Huawei i ZTE gube ugovore diljem svijeta, što pak odlazi ponajviše u ruke Ericssonu. Dakle, nije moguće na svim frontama pobjeđivati, posebno kad glavni konkurenti gube u tolikoj mjeri.

Još iz kategorije

Rast online trgovina gura cijelo tržište

Rast online trgovina gura cijelo tržište

25.07.2021.

Tradicija je out, a digitalizacija je in i polako postaje jedini razuman način poslovanja u tvrtkama svih sektora. Opširna DHL-ova studija „Ultimate B2B E-commerce Guide: Tradition is out. Digital is in“ donijela je neke veoma važne rezultate i smjernice te razotkrila iznenađujuće trendove vezane za uspješno poslovanje u prvom stoljeću.

LG se obvezuje na potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije do 2050. godine

LG se obvezuje na potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije do 2050. godine

24.07.2021.

Tvrtka LG Electronics (LG) danas se javno obvezala da će u potpunosti prijeći na obnovljivu energiju do 2050. godine, što predstavlja ključni dio njihove strategije održivosti. Najava u netom objavljenom Izvješću o održivosti kompanije dolazi povrh njezinog ranijeg obećanja o postizanju neutralizacije ugljika do 2030. godine kroz inicijativu Zero Carbon 2030., prema kojoj se LG obvezao do 2030. smanjiti emisiju ugljika u proizvodnji na 50 posto u odnosu na 2017. godinu.

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

Oracle uprihodio preko 40 milijardi dolara u zadnjih godinu dana, najviše ikad do sada

23.07.2021.

Američki tehnološki gigant Oracle nadmašio je prognozirani profit za fiskalnu 2021., ali je istovremeno imao manje prihoda no što je prognozirano. Svejedno, kako navodi Buy Shares, Oracle je ostvario 40,5 milijardi američkih dolara prihoda i rekordnih 13,75 milijardi dolara profita.