Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

Bruto marža iznosila je 38,4 posto (34,2 posto) zbog poboljšanja u segmentu Mreže i Usluge upravljanja, tvrde u Ericssonu i ističu kako je operativna dobit iznosila je 469,2 milijuna eura u odnosu na negativnih u 2018. godini, a operativna marža 10,0 posto.

Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja u iznosu od -19,2 milijuna eura i određenih pozitivnih jednokratnih stavki u iznosu od 153,2 milijuna eura iznosila je 335,1 milijuna eura, što je jednako operativnoj marži od 7,2 posto. Neto dobit povećana je na 229,8 milijuna eura.

„Treće tromjesečje zaredom ostvarujemo organski rast prodaje, prilagođen za usporedne stavke i tečaj,  u ovom kvartalu od 7 posto. Rast je uglavnom potaknula Sjeverna Amerika. Naša strategija da radimo s vodećim kupcima na vodećim tržištima, generira i 5G poslovanje i praktično iskustvo u razvoju 5G i komercijalizaciji. Do danas smo javno objavili 5G ugovore s 18 imenovanih operatera, što je u ovom trenutku više od bilo kojeg drugog dobavljača“, ističe Börje Ekholm, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson.

5G usluge, uključujući mobilnost, pokrenute su u Južnoj Koreji i Sjevernoj Americi. Za razliku od Švicarske koja je objavila spektar koji je Swisscomu omogućio da ponudi komercijalne 5G usluge koristeći Ericssonovu opremu, razvoj u drugim dijelovima Europe je znatno sporiji prvenstveno zbog nedostatka spektra, loše investicijske klime i dodatnih neizvjesnosti vezanih uz budući pristup dobavljača tržištu.

U segmentu Mreže ostvarili su snažno tromjesečje s organskim rastom prodaje, prilagođen za usporedne stavke i tečaj, od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je potaknuto povećanim ulaganjima u Sjevernoj Americi, ističe Ekholm i dodaje da je bruto marža u segmentu Mreža, isključujući troškove restrukturiranja,  poboljšana na 43,2 posto (40,4 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog veće prodaje hardverskih kapaciteta i prihoda od prava intelektualnog vlasništva.

„U tromjesečju smo objavili namjeru kupnje poslovanja u području antena i filtera njemačke tvrtke Kathrein. To će dodatno povećati naše mogućnosti u naprednim aktivnim i pasivnim antenskim domenama, koje postaju sve važnije kako se 5G razvija. U segmentu Usluge upravljanja prodaja je pala organski, prilagođena za usporedne stavke i tečaj, za -5 posto kao posljedica izlazaka iz ugovora. U tromjesečju je pokrenuta naša ponuda u području usluga upravljanja koja se temelji na umjetnoj inteligenciji pod nazivom Operations Engine s dobrim odzivom naših kupaca. Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 17,7 posto (9,1 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na temelju veće učinkovitosti i revizije ugovora s kupcima. Isključujući jednokratni pozitivni učinak od 67 milijuna eura od dogovora s  kupcima, operativna marža, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 8,6 posto, što je premašilo višu vrijednost našeg financijskog cilja za 2020. godinu“, pojašnjava Ekholm.

„Organska prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj, u segmentu Digitalne usluge bila je stabilna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. I dalje vidimo dobar poslovni zamah novog portfelja proizvoda koji su spremni za 5G i cloud-native proizvoda, uz mnoge važne ugovore ostvarene u ovom tromjesečju. Bruto marža bez troškova restrukturiranja i rezervacija vezanih uz BSS u četvrtom tromjesečju 2018. bila je stabilna u odnosu na prethodno tromjesečje, a operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja,  se poboljšala u odnosu na prošlu godinu zbog smanjenja operativnih troškova. Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, smanjena je u odnosu na isto razdoblje prošle godine s obzirom da je u prvom tromjesečju 2018. ostvarena bolja kombinacija poslovnih aktivnosti. Nastavljamo s izvršavanjem plana kako bismo segment Digitalnih usluga poboljšali. Provedba revidirane strategije u području BSS-a, objavljena u siječnju 2019. godine, dobro napreduje. Organski rast prodaje, prilagođen za usporedne stavke i tečaj, u segmentu Poslovanje u nastajanju i drugo iznosio je 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući rastu u području iconectiv. Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, je bila stabilna na godišnjoj razini. U tromjesečju je prodano 51 posto MediaKinda, generirajući dobit od 67 milijuna eura.  U ovom segmentu ulažemo u inicijative koje imaju za cilj povećanje i pomoć u stvaranju budućeg poslovanja za Ericsson. Uz iznimku iconectiva, portfelj je još uvijek u ranoj fazi. Također, ostvarujemo dodatne troškove zbog restrukturiranja nekih od starijih ulaganja u inovacije“, tvrdi Ekholm.

I dalje rade na strateškim ugovorima i ulažu u ispitivanje 5G u stvarnim uvjetima, a osim toga, do kraja 2019. očekuju da će u nekim dijelovima Azije početi primjena 5G velikih razmjera. Navedeno će postupno utjecati na kratkoročne marže, ali će dugoročno ojačati Ericssonovu poziciju.

„Utjecaj strateških ugovora i 5G testova na terenu bio je ograničen u prvom tromjesečju. 5G tržište dobiva na zamahu i dobro smo pozicionirani za nove ugovore. Nastavit ćemo sa značajnim ulaganjima u istraživanje i razvoj, posebno u 5G, automatizaciju i AI. To je ključni dio naše usredotočene strategije za jačanje našeg dugoročnog poslovanja i put do postizanja naših ciljeva za 2020. i 2022. godinu“, zaključuje Ekholm.

Još iz kategorije

Rast prihoda Ericssona uz dobar porast profitnih marži

Rast prihoda Ericssona uz dobar porast profitnih marži

17.07.2019. komentiraj

Prema najnovijim poslovnim rezultatima švedski Ericsson ostvario je prodaju od 5,2 milijarde eura uz rast od 10,64 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i to prije svega zbog rasta n određenim tržištima. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 7 posto zbog snažnog rasta u segmentu Mreže u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji.

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.