Ericsson rezervirao 220 milijuna dolara za nagodbu s američkim Ministarstvom pravosuđa

Ericsson rezervirao 220 milijuna dolara za nagodbu s američkim Ministarstvom pravosuđa
DepositPhotos

Ericsson je izdvojio 2,3 milijarde švedskih kruna (220 milijuna dolara) u vezi s mogućim rješenjem s američkim Ministarstvom pravosuđa (DoJ). Agencija je tvrdila da je dobavljač prekršio uvjete nagodbe dogovorene 2019. koja uključuje istragu korupcije.

Švedski dobavljač izjavio je da će naknada biti knjižena u brojkama za 4. kvartal 22., koje bi trebale biti objavljene kasnije ovog mjeseca. Ericsson je dodao da nije postigao rješenje s DoJ-om u vezi s navodnim kršenjima i da su rasprave u tijeku. Rezerviranje će se knjižiti kao Ostali poslovni rashodi u računu dobiti i gubitka Segmenta ostalo.

U listopadu 2021. DoJ je podigao pritužbu u kojoj se navodi da je Ericsson prekršio obveze jer nije dostavio određene dokumente i činjenične informacije u vezi s nagodbom 2019. Ericsson je pristao platiti milijardu dolara američkoj vladi nakon istrage o korupciji, tijekom koje je dobavljač priznao da je platio milijune mita i krivotvorio svoje knjige između 2000. i 2016. godine.

Ericsson je izjavio kako vjeruje da je iznos izdvojen za rješavanje problema dovoljno pouzdana procjena financijske kazne povezane s bilo kojim mogućim rješenjem kršenja. Osim što je platila milijardu dolara, tvrtka je pristala na trogodišnji neovisni program, koji je produljen za još jednu godinu u prosincu 2022. “Ova odredba također uključuje procijenjene troškove za prethodno najavljeno prošireno praćenje“, dodao je Ericsson, navodeći da interne istrage i suradnja u vezi s istragom o korupciji iz 2019. i dalje su u tijeku.