Ericsson ostvario rast prihoda 9 posto

Ericsson ostvario rast prihoda 9 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najnoviji poslovni rezultati svjetskog tehnološkog diva Ericssona pokazuju rast prihoda od 9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je prodaja usklađena za usporedive jedinice i tečaj viša 1%, stoji u najnovijem poslovno izvješću kompanije.

“Nastavljamo s provedbom svoje fokusirane poslovne strategije i na dobrom smo putu prema cilju za 2020. godinu. Vidimo poboljšanja u svim područjima poslovanja koja rezultiraju bruto maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 36,9% (28,5%) i operativnom maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 7,0% (-1,7%). Organski rast prodaje, usklađen za usporedive jedinice i tečaj,  iznosio je 1% za Grupu, unatoč izlasku iz ugovora koji nisu bili strateški“, ističe Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor Ericssona.

Prodaja u sementu Mreže, usklađena za usporedive jedinice i tečaj, pokazuje rast od 5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi.

Bruto marža iznosi 36,5% (3. tromjesečje 2017.: 26,9%). Bruto marža, bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 36,9% (28,5%), kao rezultat smanjenja troškova, kontinuiranog porasta isporuka Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System) i dobrog napretka u provjeri ugovora o uslugama upravljanja.

Operativna marža iznosila je 6,0% (-7,4%). Operativna marža isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 7,0% (-1,7%).

Operativna marža u segmentu Mreže, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 16,1% (11,9%) potaknuta smanjenjem troškova i porastom isporuka Ericssonovog radijskog sustava, što je djelomično neutralizirano povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj.

Operativna marža u segmentu Digitalne usluge, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je -15,9% (-29,9%), uz bruto maržu bez troška restrukturiranja od 36,9% (32,0%). Uzastopno, bruto marža se smanjila s 42,6% uglavnom zbog povećanih rezerviranja vezanih za projekte transformacije.

„I dalje ulažemo u naš konkurentni portfelj spreman za 5G, koji će našim kupcima omogućiti učinkovito migriranje na 5G. Operatori širom svijeta, predvođeni Sjevernom Amerikom, planiraju pokretanje 5G usluga. Snažan interes kupaca za 5G generira postupno povećanje troškova za terenska ispitivanja. Očekujemo da će troškovi ostati na visokim razinama, barem u narednih 12-18 mjeseci, a uključeni su u naš cilj od najmanje 10% profitabilnosti 2020. godine“, ističe Ekholm.

„Kao što smo ranije objavili, od 2013. godine dobrovoljno surađujemo s istragom od strane SEC-a, a od 2015. godine i s istragom DOJ-a o Ericssonovoj usklađenosti s američkim FCPA. Iako ne možemo detaljno komentirati, možemo reći sljedeće. Utvrdili smo činjenice važne za istrage i te smo činjenice podijelili s tijelima vlasti. Nastavljamo surađivati s SEC-om i DOJ-om i aktivno sudjelujemo u razgovorima s njima kako bismo pronašli rješenja. Iako duljinu tih rasprava ne možemo utvrditi, na temelju činjenica koje smo podijelili s vlastima, smatramo da će rješenje tih pitanja vjerojatno rezultirati monetarnim i drugim mjerama čija se veličina trenutačno ne može procijeniti, ali može biti značajna. Nastavljamo napore na poboljšanjima kroz naš program usklađenosti.

Postoji snažan zamah na globalnom 5G tržištu, potaknut od strane vodećih tržišta. Globalno tržište radijskog pristupa se oporavlja od višegodišnjeg pada, a naše investicije u istraživanje i razvoj omogućile su nam dobru poziciju vezanu uz navedeni razvoj tržišta. Ipak, predstoje napori da sve dijelove poslovanja dovedemo na zadovoljavajuću razinu performansi. Ostajemo uvjereni u postizanje našeg dugoročnog cilja od najmanje 12% operativne marže nakon 2020. godine“, zaključuje Ekholm.

Još iz kategorije

AMD je uhvatio momenat i opasno prijeti Intelovoj dominaciji

AMD je uhvatio momenat i opasno prijeti Intelovoj dominaciji

26.03.2019. komentiraj

Dokaz da AMD polako sustiže Intel jest na DIY (Do It Yoursel - Uradi sam) PC tržištu. Primjerice, na Amazonu i Neweggu, Ryzen procesori često su istaknuti kao bestseleri, odmah uz Intelove procesore. Također, Ryzen je vrlo često dio preporuke recenzenata u nekoliko cjenovnih kategorija, ali ono najbitnije, same brojke ukazuju na to da Intel bilježi pad prodaje procesora, a AMD rast.

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.