Ericsson ostvario rast prihoda 9 posto

Ericsson ostvario rast prihoda 9 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najnoviji poslovni rezultati svjetskog tehnološkog diva Ericssona pokazuju rast prihoda od 9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je prodaja usklađena za usporedive jedinice i tečaj viša 1%, stoji u najnovijem poslovno izvješću kompanije.

“Nastavljamo s provedbom svoje fokusirane poslovne strategije i na dobrom smo putu prema cilju za 2020. godinu. Vidimo poboljšanja u svim područjima poslovanja koja rezultiraju bruto maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 36,9% (28,5%) i operativnom maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 7,0% (-1,7%). Organski rast prodaje, usklađen za usporedive jedinice i tečaj,  iznosio je 1% za Grupu, unatoč izlasku iz ugovora koji nisu bili strateški“, ističe Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor Ericssona.

Prodaja u sementu Mreže, usklađena za usporedive jedinice i tečaj, pokazuje rast od 5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi.

Bruto marža iznosi 36,5% (3. tromjesečje 2017.: 26,9%). Bruto marža, bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 36,9% (28,5%), kao rezultat smanjenja troškova, kontinuiranog porasta isporuka Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System) i dobrog napretka u provjeri ugovora o uslugama upravljanja.

Operativna marža iznosila je 6,0% (-7,4%). Operativna marža isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 7,0% (-1,7%).

Operativna marža u segmentu Mreže, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 16,1% (11,9%) potaknuta smanjenjem troškova i porastom isporuka Ericssonovog radijskog sustava, što je djelomično neutralizirano povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj.

Operativna marža u segmentu Digitalne usluge, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je -15,9% (-29,9%), uz bruto maržu bez troška restrukturiranja od 36,9% (32,0%). Uzastopno, bruto marža se smanjila s 42,6% uglavnom zbog povećanih rezerviranja vezanih za projekte transformacije.

„I dalje ulažemo u naš konkurentni portfelj spreman za 5G, koji će našim kupcima omogućiti učinkovito migriranje na 5G. Operatori širom svijeta, predvođeni Sjevernom Amerikom, planiraju pokretanje 5G usluga. Snažan interes kupaca za 5G generira postupno povećanje troškova za terenska ispitivanja. Očekujemo da će troškovi ostati na visokim razinama, barem u narednih 12-18 mjeseci, a uključeni su u naš cilj od najmanje 10% profitabilnosti 2020. godine“, ističe Ekholm.

„Kao što smo ranije objavili, od 2013. godine dobrovoljno surađujemo s istragom od strane SEC-a, a od 2015. godine i s istragom DOJ-a o Ericssonovoj usklađenosti s američkim FCPA. Iako ne možemo detaljno komentirati, možemo reći sljedeće. Utvrdili smo činjenice važne za istrage i te smo činjenice podijelili s tijelima vlasti. Nastavljamo surađivati s SEC-om i DOJ-om i aktivno sudjelujemo u razgovorima s njima kako bismo pronašli rješenja. Iako duljinu tih rasprava ne možemo utvrditi, na temelju činjenica koje smo podijelili s vlastima, smatramo da će rješenje tih pitanja vjerojatno rezultirati monetarnim i drugim mjerama čija se veličina trenutačno ne može procijeniti, ali može biti značajna. Nastavljamo napore na poboljšanjima kroz naš program usklađenosti.

Postoji snažan zamah na globalnom 5G tržištu, potaknut od strane vodećih tržišta. Globalno tržište radijskog pristupa se oporavlja od višegodišnjeg pada, a naše investicije u istraživanje i razvoj omogućile su nam dobru poziciju vezanu uz navedeni razvoj tržišta. Ipak, predstoje napori da sve dijelove poslovanja dovedemo na zadovoljavajuću razinu performansi. Ostajemo uvjereni u postizanje našeg dugoročnog cilja od najmanje 12% operativne marže nakon 2020. godine“, zaključuje Ekholm.

Još iz kategorije

Žene u tehnološkom sektoru i ravnopravnost spolova

Žene u tehnološkom sektoru i ravnopravnost spolova

13.11.2018. komentiraj

Booking.com objavio je rezultate novog globalnog istraživanja o iskustu i percepciji žena koje rade u tehnološkom sektoru. Četiri od pet žena (83%) koje trenutačno rade u tehnološkom sektoru namjeravaju ondje i ostati raditi sljedećih pet do deset godina, što otkriva veliko povjerenje po pitanju njihovih trenutačnih pozicija, kao i povjerenje u budući potencijal ovog sektora. Istraživanje otkriva što žene s karijerama u tehnologiji mogu učiniti i što već rade za ravnopravnost spolova na radnom mjestu, kao i proaktivne mjere koje smatraju nužnima za tvrtke u tehnologiji kako bi i dalje mogle razvijati uspješne karijere u tehnološkom sektoru.

Alibaba na Dan samaca uprihodila nevjerojatnih 30,8 milijardi

Alibaba na Dan samaca uprihodila nevjerojatnih 30,8 milijardi

13.11.2018. komentiraj

Alibaba je na Dan samaca uprihodila nevjerojatnih 30,8 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 27 posto rasta u odnosu na prošlu godinu i 25,3 milijardi dolara. Ali, krenimo redom...

Bosch obilježio 25 godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj

Bosch obilježio 25 godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj

12.11.2018. komentiraj

Bosch Hrvatska na svečanoj je večeri s partnerima i djelatnicima proslavio 25 godina poslovanja u Hrvatskoj. U sklopu proslave organizirana je izložba, kojom je na slikovit način prikazana povijest Boscha ali i eksponati novih tehnologija budućnosti.