Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

Operativna dobit poboljšana je na 620,8 milijuna eura (248,3 milijuna eura), što odgovara operativnoj marži od 9,7% (4,0%) bez troškova restrukturiranja. Objavljena operativna dobit iznosila je 582,6 milijuna eura (-181,5 milijuna eura).

Bruto marža iznosila je 37,1% (32,0%) bez troškova restrukturiranja. Objavljena bruto marža iznosila je 36,8% (godinu prije 25,7%). Bruto marža u području Mreže, bez troškova restrukturiranja, iznosila je 41,1% (godinu prije 41,0%). Operativna marža bez troškova restrukturiranja iznosila je 14,5% (17,5%) nakon pripajanja Kathrein2 poslovanja i ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju, usklađenost i sigurnost. Digitalne usluge ostvarile su pozitivnu operativnu dobit bez troškova restrukturiranja. Neto dobit iznosila je 429,8 milijuna eura (-620,8 milijuna eura).

Prodaja je povećana za 4%, prilagođena za usporedne stavke i tečaj, s porastom u području Mreže za 6%. Objavljena prodaja porasla je za 8%. Objavljena operativna dobit poboljšana je na 1,01 milijardu eura (114,6 milijuna eura). Operativna dobit iznosila je 2,11 milijardi eura (operativna marža 9,7%) isključujući  troškove restrukturiranja i -1,02 milijarde eura u vezi s rješavanjem istraga od strane SEC-a i DOJ-a.

Bruto marža iznosila je 37,5% (35,2%) isključujući troškove restrukturiranja, s poboljšanim maržama u područjima Mreže, Digitalne usluge i Usluge upravljanja. Upravni odbor predložio je  Glavnoj skupštini društva dividendu u iznosu od 0,14 eura (0,1 euro) po dionici.

„Naš učinak tijekom 2019. godine vodi nas prema postizanju ciljeva za 2020. i 2022. Naša fokusirana strategija s povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj u kombinaciji s operativnom učinkovitošću pokazuje rezultate. Vratili smo tehnološko liderstvo i prethodno izgubljeni položaj na nekoliko tržišta te poboljšali financijske rezultate. Danas smo lider u 5G sa 78 komercijalnih 5G sporazuma s operatorima i 24 5G mreže u radu na četiri kontinenta. Operativna marža1 isključujući troškove povezane s odlukom istraga US SEC-a i DOJ-a i troškova restrukturiranja iznosila je 9,7% za cijelu 2019. godinu, čime smo godinu dana ranije gotovo dosegla cilj veći od 10%.

Na operativnu dobit utjecali su povećani troškovi poslovanja. Povećanje je povezano s pripajanjem tvrtke Kathrein, povećanim ulaganjima u digitalizaciju i dodatnim resursima za jačanje sigurnosti, kao i našim programom za etiku i usklađenost. Za 2020. godinu očekujemo nešto veće operativne troškove, što neće ugroziti naše financijske ciljeve“, ističe .

Bruto marža u području Mreže u tromjesečju je bila solidna i iznosila je 41%, uključujući učinke strateških ugovora koji odražavaju snažne poslovne temelje. Zbog nesigurnosti u vezi s najavljenim spajanjem operatora, naše poslovanje u Sjevernoj Americi je u četvrtom tromjesečju usporeno, što je rezultiralo da Sjeverna Amerika već neko vrijeme ima najmanji udio u ukupnoj prodaji, ističe dalje Eksholm.

„ Međutim, osnovni temelji poslovanja u Sjevernoj Americi i dalje su snažni. Negativni rast u Sjevernoj Americi više je nego nadoknađen rastom u Aziji i na Srednjem istoku. Još je prerano za procjenu mogućih količina i razina cijena za očekivanu izgradnju 5G u Kini, a očekujemo da će početne izazovne marže postati pozitivne tijekom ugovora“, pojašnjava Ekholm.

Prema njegovim riječima pripajanje tvrtke Kathrein i povećana ulaganja bili su glavni razlozi zašto se operativna marža u području Mreže2 smanjila na 14,5% u četvrtom tromjesečju. Akvizicija je strateški važna za jačanje mogućnosti u području antena. Dok provodimo plan integracije, privremeno manja proizvodnja i prodaja negativno su utjecali na marže u tromjesečju. Očekujemo postupno poboljšanje s napretkom integracije i razvojem novog portfelja antena, no na razini cijele 2020. godine očekujemo negativan doprinos, tvrdi Ekholm.

„U segmentu Digitalne usluge nastavili smo provoditi naš plan preokretanja poslovanja i pokazali smo pozitivan rezultat2 u četvrtom tromjesečju, unatoč nastavku negativnog utjecaja preostalih kritičnih projekata (rezerviranja u iznosu od -28,7 milijuna eura u četvrtom tromjesečju). Snažan razvoj tržišta potaknut zamahom 5G rezultira dobrim rastom prodaje u paketskoj jezgrenoj mreži i OSS-u. Racionalizacija naslijeđenog portfelja nastavlja se, a ponovno investiramo u istraživanje i razvoj u portfelj u području 5G i cloud-native“, tvrdi Ekholm.

Odluka istrage od strane SEC-a i DOJ-a ukazuje na ozbiljne nedostatke u našoj inače ponosnoj povijesti, pojašnjava Ekholm, a događaji opisani u odluci potpuno su neprihvatljivi.

„Međutim, ona predstavlja važan korak za Ericsson. Sada smo u potpunosti usredotočeni na jačanje tvrtke i sposobnosti da se nosimo s izazovima usklađenosti. Već smo uveli mnoge važne promjene u naš program za etiku i usklađenost, uključujući jačanje kompetencija u području usklađenosti, kao i jačanje upravljanja trećim stranama, provjere rukovodstva i interne kontrole. Ovaj rad neće prestati; naša politika nulte tolerancije zahtijeva stalan nadzor i obnavljanje, a uvjereni smo da smo na pravom putu“, zaključuje Ekholm.

Još iz kategorije

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

22.09.2020. komentiraj

Ericsson je dogovorio akviziciju kompanije Cradlepoint, SAD, tržišnog lidera u Wireless Edge WAN 4G i 5G rješenjima za poslovne korisnike. Vrijednost ove transakcije je 1,1 milijardu američkih dolara te se očekuje se da će biti provedena do kraja zadnjeg tromjesečja 2020. Doprinos ove akvizicije novčanom toku očekuje se od 2022. godine.

Certifikatom se dokazuju znanja

Certifikatom se dokazuju znanja

22.09.2020. komentiraj

Predstoji nam digitalno desetljeće – tako je u svom govoru o stanju u EU najavila Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Iako Hrvatska u mnogo čemu zaostaje za europskim prosjekom, u području ICT-a ipak imamo mnoge tvrtke i pojedince koji svojim radom mogu biti primjer drugim zemljama.

Citus osvojio je dvije nagrade na sajmu inovacija u Londonu

Citus osvojio je dvije nagrade na sajmu inovacija u Londonu

21.09.2020. komentiraj

Na međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka CITUS osvojila je dva najviša priznanja za rješenje Individualizacija anonimnih identiteta korištenjem umjetne inteligencije i to Gold Award i Platinum Award.