Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

Operativna dobit poboljšana je na 620,8 milijuna eura (248,3 milijuna eura), što odgovara operativnoj marži od 9,7% (4,0%) bez troškova restrukturiranja. Objavljena operativna dobit iznosila je 582,6 milijuna eura (-181,5 milijuna eura).

Bruto marža iznosila je 37,1% (32,0%) bez troškova restrukturiranja. Objavljena bruto marža iznosila je 36,8% (godinu prije 25,7%). Bruto marža u području Mreže, bez troškova restrukturiranja, iznosila je 41,1% (godinu prije 41,0%). Operativna marža bez troškova restrukturiranja iznosila je 14,5% (17,5%) nakon pripajanja Kathrein2 poslovanja i ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju, usklađenost i sigurnost. Digitalne usluge ostvarile su pozitivnu operativnu dobit bez troškova restrukturiranja. Neto dobit iznosila je 429,8 milijuna eura (-620,8 milijuna eura).

Prodaja je povećana za 4%, prilagođena za usporedne stavke i tečaj, s porastom u području Mreže za 6%. Objavljena prodaja porasla je za 8%. Objavljena operativna dobit poboljšana je na 1,01 milijardu eura (114,6 milijuna eura). Operativna dobit iznosila je 2,11 milijardi eura (operativna marža 9,7%) isključujući  troškove restrukturiranja i -1,02 milijarde eura u vezi s rješavanjem istraga od strane SEC-a i DOJ-a.

Bruto marža iznosila je 37,5% (35,2%) isključujući troškove restrukturiranja, s poboljšanim maržama u područjima Mreže, Digitalne usluge i Usluge upravljanja. Upravni odbor predložio je  Glavnoj skupštini društva dividendu u iznosu od 0,14 eura (0,1 euro) po dionici.

„Naš učinak tijekom 2019. godine vodi nas prema postizanju ciljeva za 2020. i 2022. Naša fokusirana strategija s povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj u kombinaciji s operativnom učinkovitošću pokazuje rezultate. Vratili smo tehnološko liderstvo i prethodno izgubljeni položaj na nekoliko tržišta te poboljšali financijske rezultate. Danas smo lider u 5G sa 78 komercijalnih 5G sporazuma s operatorima i 24 5G mreže u radu na četiri kontinenta. Operativna marža1 isključujući troškove povezane s odlukom istraga US SEC-a i DOJ-a i troškova restrukturiranja iznosila je 9,7% za cijelu 2019. godinu, čime smo godinu dana ranije gotovo dosegla cilj veći od 10%.

Na operativnu dobit utjecali su povećani troškovi poslovanja. Povećanje je povezano s pripajanjem tvrtke Kathrein, povećanim ulaganjima u digitalizaciju i dodatnim resursima za jačanje sigurnosti, kao i našim programom za etiku i usklađenost. Za 2020. godinu očekujemo nešto veće operativne troškove, što neće ugroziti naše financijske ciljeve“, ističe .

Bruto marža u području Mreže u tromjesečju je bila solidna i iznosila je 41%, uključujući učinke strateških ugovora koji odražavaju snažne poslovne temelje. Zbog nesigurnosti u vezi s najavljenim spajanjem operatora, naše poslovanje u Sjevernoj Americi je u četvrtom tromjesečju usporeno, što je rezultiralo da Sjeverna Amerika već neko vrijeme ima najmanji udio u ukupnoj prodaji, ističe dalje Eksholm.

„ Međutim, osnovni temelji poslovanja u Sjevernoj Americi i dalje su snažni. Negativni rast u Sjevernoj Americi više je nego nadoknađen rastom u Aziji i na Srednjem istoku. Još je prerano za procjenu mogućih količina i razina cijena za očekivanu izgradnju 5G u Kini, a očekujemo da će početne izazovne marže postati pozitivne tijekom ugovora“, pojašnjava Ekholm.

Prema njegovim riječima pripajanje tvrtke Kathrein i povećana ulaganja bili su glavni razlozi zašto se operativna marža u području Mreže2 smanjila na 14,5% u četvrtom tromjesečju. Akvizicija je strateški važna za jačanje mogućnosti u području antena. Dok provodimo plan integracije, privremeno manja proizvodnja i prodaja negativno su utjecali na marže u tromjesečju. Očekujemo postupno poboljšanje s napretkom integracije i razvojem novog portfelja antena, no na razini cijele 2020. godine očekujemo negativan doprinos, tvrdi Ekholm.

„U segmentu Digitalne usluge nastavili smo provoditi naš plan preokretanja poslovanja i pokazali smo pozitivan rezultat2 u četvrtom tromjesečju, unatoč nastavku negativnog utjecaja preostalih kritičnih projekata (rezerviranja u iznosu od -28,7 milijuna eura u četvrtom tromjesečju). Snažan razvoj tržišta potaknut zamahom 5G rezultira dobrim rastom prodaje u paketskoj jezgrenoj mreži i OSS-u. Racionalizacija naslijeđenog portfelja nastavlja se, a ponovno investiramo u istraživanje i razvoj u portfelj u području 5G i cloud-native“, tvrdi Ekholm.

Odluka istrage od strane SEC-a i DOJ-a ukazuje na ozbiljne nedostatke u našoj inače ponosnoj povijesti, pojašnjava Ekholm, a događaji opisani u odluci potpuno su neprihvatljivi.

„Međutim, ona predstavlja važan korak za Ericsson. Sada smo u potpunosti usredotočeni na jačanje tvrtke i sposobnosti da se nosimo s izazovima usklađenosti. Već smo uveli mnoge važne promjene u naš program za etiku i usklađenost, uključujući jačanje kompetencija u području usklađenosti, kao i jačanje upravljanja trećim stranama, provjere rukovodstva i interne kontrole. Ovaj rad neće prestati; naša politika nulte tolerancije zahtijeva stalan nadzor i obnavljanje, a uvjereni smo da smo na pravom putu“, zaključuje Ekholm.

Još iz kategorije

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

21.02.2020. komentiraj

Osim službene obavijesti tvrtke INA d.d. objavljene 16. veljače 2020., Nacionalni CERT nije zaprimio prijavu vezanu uz računalno-sigurnosni incident u spomenutoj kompaniji. CERT (eng. Computer Emergency Response Team) ili CSIRT (engl. Computer Security Incident Response Team) je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

KOMENTAR: Napad na INA-u pokazao probleme informacijske sigurnosti, važnost prevencije

21.02.2020. komentiraj

Scenarij 1:

Petak 14.2. Valentinovo – kreće napad – neki tvrde ransomware CLOP zblokirao rad INA-e, kriptirao backupove, kriptirao kompove – sve staje

Ericsson Nikola Tesla u 2019. godini ostvarila 14,2 posto na 1,8 milijardi kuna, a bruto dobit 164,5 milijuna kuna uz rast od 16 posto

Ericsson Nikola Tesla u 2019. godini ostvarila 14,2 posto na 1,8 milijardi kuna, a bruto dobit 164,5 milijuna kuna uz rast od 16 posto

20.02.2020. komentiraj

U 2019. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je ukupne prihode od prodaje u iznosu od 1.779,3 milijuna kuna, 14,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je rast prihoda od prodaje ostvaren na svim tržištima. Tijekom godine usredotočili smo se na modernizaciju mreža naših kupaca u Hrvatskoj i inozemstvu, razvoj novih rješenja u 5G području te jačanje našeg tehnološkog vodstva.