Ericsson napušta Rusiju

Ericsson napušta Rusiju
DepositPhotos

Ericssonova ruska podružnica sklopila je ugovor o prijenosu imovine kako bi se oslobodila svog lokalnog poslovanja korisničke podrške. Odjel je prodan ruskoj tvrtki u vlasništvu bivših operativnih menadžera Ericssonove ruske podružnice.

Transakcija uključuje prijenos približno 40 Ericssonovih zaposlenika te određene imovine i ugovora povezanih s poslovanjem. Posao korisničke podrške lokalni je poslovni angažman koji ne uključuje izvoz hardvera, softvera ili povezanih usluga mobilnim operaterima u Rusiji. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Ericsson je najavio obustavu poslovanja i isporuka kupcima u Rusiji i uredno gašenje nakon primjenjivih sankcija.

Otprilike 400 zaposlenika u Rusiji obaviješteno je o otpuštanjima i napuštaju tvrtku jer je rad prekinut. Ulaskom u 2023. Ericsson očekuje malu prisutnost u Rusiji na lokalnoj razini. Pravna osoba u vlasništvu Ericssona i dalje će biti registrirana kako bi dovršila likvidaciju i ispunila zakonske, ugovorne i administrativne zahtjeve.

Zasebno, Ericsson je najavio dogovor s američkim Ministarstvom pravosuđa i Komisijom za vrijednosne papire i burzu o produljenju uvjeta neovisnog nadzora usklađenosti za još jednu godinu do lipnja 2024. Ericsson je pristao na trogodišnji program usklađenosti u 2019. kao dio 1,1 milijardu dolara nagodbom s američkim vlastima o okončanju istrage o korupciji. Tvrtka je priznala da je dala milijune mita i krivotvorila knjige između 2000. i 2016. u najmanje pet zemalja.