Ericsson i Apple se dogovorili oko patenata

Ericsson i Apple se dogovorili oko patenata
Fotolia

Ericsson i Apple sklopili su ugovor o licenciranju patenata i uzajamno dogovorili jačanje poslovnih i tehnoloških veza. Dvije su tvrtke postigle nagodbu koja okončava sve tekuće pravne sporove vezane uz patente između njih.

Tvrtke su izjavile da njihov sporazum uključuje globalnu unakrsnu licencu za standardno bitne tehnologije i daje određena druga patentna prava. Ericsson je rekao da očekuje da će prihodi od licenciranja u četvrtom tromjesečju dosegnuti 5,5 milijardi SEK (531,5 milijuna USD) do 6 milijardi SEK kao rezultat nagodbe i tekućeg poslovanja s pravima intelektualnog vlasništva sa svim ostalim korisnicima licence.

Uz bližu suradnju na području tehnologije i poslovanja, tvrtke će također surađivati na interoperabilnosti i razvoju standarda. Sporazum je posebno značajan jer privodi kraju dugogodišnje patentne sporove između švedskog dobavljača i proizvođača iPhonea.

Ericsson i Apple bili su uključeni u patentni rat za 5G, pri čemu su obojica poduzeli pravne radnje u SAD-u 2021. jer su pregovori započeti 2015. o obnovi sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju propali. Dok je prethodni ugovor pokrivao 2G, 3G i 4G, nisu uspjeli postići dogovor o 5G.

Ericssonova CIO Christina Petersson rekla je da je sa zadovoljstvom riješila parnicu sklapanjem sporazuma, koji je od strateške važnosti za njihov program licenciranja 5G. "To će omogućiti objema tvrtkama da se nastave usredotočiti na dovođenje najbolje tehnologije na globalno tržište." Unatoč sporazumu, Ericsson je upozorio da će njegov prihod od licenciranja prava intelektualne svojine i dalje biti pod utjecajem nekoliko područja, uključujući ugovore koji su istekli i čekaju obnovu, prijelaz s 4G na 5G te valutne i geopolitičke probleme.