eBay razmatra još jedno razdvajanje poslovanja u zasebne tvrtke

eBay razmatra još jedno razdvajanje poslovanja u zasebne tvrtke

Foto: DepositPhotos

Planetarno poznati eBay namjerava se odvojiti u još jednu zasebnu kompaniju jer investori smatraju da bi to bilo rješenje s obzirom na trenutne “performance”. Naime, uprava kompanije je dopustila “strateški pregled” imovine, što uključuje StubHub i eBay Classifieds Group.

"Svima nam je zajedničko to što vidimo dugoročni potencijal koji eBay ima. I sve što činimo dio je konstruktivnog dijaloga, kao i sličnog pogleda na situaciju", naglasio je Dewin Wenig, izvršni direktor (CEO) eBaya pa zapravo poprilično jasno dao do znanja da slijedi novo odvajanje, ali i rješavanje postojeće imovine.

U prijevodu, s obzirom da bez PayPala eBay više ne kotira jednako na tržištu, želja je riješiti se nekih podružnica, a čini se da je StubHub prvi izbor investitora za takav razvoj situacije. Naime, rast mu je slabašan i bez obzira što se bilježi, dugoročno ipak ne postoje motivi koji bi investitorima pružili sigurnost, dapače. Realnije je da bi eBay bez njega poslovao profitabilnije.

Ne ide mu ni ovako loše, u posljednjem je kvartalu eBay uprihodio 314 milijuna američkih dolara, što je rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje otprije godinu dana. A da sve to bude još i bolje, trebat će strateške promjene i do njih neće lideri kompanije stići sami već uz pomoć istaknutih dioničara kao Elliott Management i Starboard Value. Ali i uz dva nova direktora, Jesse Cohn iz Elliota i Matt Murphy iz Marvell Technology Groupa.

Kako god bilo, čini se da je gubitak PayPala poprilično unazadio eBay. Prije pet godina najavio se takav scenarij, u 2015. se izveo i dok PayPalu ide više nego sjajno, eBay polako pod naletom kineskih e-trgovina gubi korak koji je imao skoro dva desetljeća prije aktualne situacije. Nije to nimalo laka situacija za Weniga, koji je upravo u to turbulentno vrijeme odvajanja od PayPala imenovan kao CEO.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.