eBay razmatra još jedno razdvajanje poslovanja u zasebne tvrtke

eBay razmatra još jedno razdvajanje poslovanja u zasebne tvrtke

Foto: DepositPhotos

Planetarno poznati eBay namjerava se odvojiti u još jednu zasebnu kompaniju jer investori smatraju da bi to bilo rješenje s obzirom na trenutne “performance”. Naime, uprava kompanije je dopustila “strateški pregled” imovine, što uključuje StubHub i eBay Classifieds Group.

"Svima nam je zajedničko to što vidimo dugoročni potencijal koji eBay ima. I sve što činimo dio je konstruktivnog dijaloga, kao i sličnog pogleda na situaciju", naglasio je Dewin Wenig, izvršni direktor (CEO) eBaya pa zapravo poprilično jasno dao do znanja da slijedi novo odvajanje, ali i rješavanje postojeće imovine.

U prijevodu, s obzirom da bez PayPala eBay više ne kotira jednako na tržištu, želja je riješiti se nekih podružnica, a čini se da je StubHub prvi izbor investitora za takav razvoj situacije. Naime, rast mu je slabašan i bez obzira što se bilježi, dugoročno ipak ne postoje motivi koji bi investitorima pružili sigurnost, dapače. Realnije je da bi eBay bez njega poslovao profitabilnije.

Ne ide mu ni ovako loše, u posljednjem je kvartalu eBay uprihodio 314 milijuna američkih dolara, što je rast od dva posto u odnosu na isto razdoblje otprije godinu dana. A da sve to bude još i bolje, trebat će strateške promjene i do njih neće lideri kompanije stići sami već uz pomoć istaknutih dioničara kao Elliott Management i Starboard Value. Ali i uz dva nova direktora, Jesse Cohn iz Elliota i Matt Murphy iz Marvell Technology Groupa.

Kako god bilo, čini se da je gubitak PayPala poprilično unazadio eBay. Prije pet godina najavio se takav scenarij, u 2015. se izveo i dok PayPalu ide više nego sjajno, eBay polako pod naletom kineskih e-trgovina gubi korak koji je imao skoro dva desetljeća prije aktualne situacije. Nije to nimalo laka situacija za Weniga, koji je upravo u to turbulentno vrijeme odvajanja od PayPala imenovan kao CEO.

Još iz kategorije

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

Spin povećao poslovni prostor i čeka nove zaposlenike

26.05.2019. komentiraj

Osječka IT tvrtka Spin proširila je svoj poslovni prostor u središtu Osijeka. Nakon temeljite adaptacije potkrovlja zgrade u kojoj posluju već dugi niz godina, stvorili su uvjete za dodatno povećanje broja zaposlenika.

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

Huawei u pregovorima s Android trgovinom aplikacija Aptoide kao zamjena za Google Play Store

25.05.2019. komentiraj

Huawei nije gubio vrijeme, odmah po objavi da će ostati bez licence za Android, zbog odluke Googlea, krenulo se s razmatranjem mogućnosti u bližoj i daljoj budućnosti. A jedna od njih jest pronalazak alternative za Google Play Store i najčešće se spominje upravo Aptoid.

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

ZTE lansirao svoj prvi cybersigurnosni laboratorij u Europi

25.05.2019. komentiraj

Kineski ZTE jedna je od najvećih žrtava politike Donalda Trumpa o zabrani poslovanja na području Sjedinjenih Američkih Država, ali to kompaniju ne sprečava da posluje u Europi, što potvrđuje pokretanje prvog laboratorija za kibernetičku sigurnost na Starom kontinentu.