Dyson dobio bitku na Europskom sudu oko oznaka energetske učinkovitosti

Dyson dobio bitku na Europskom sudu oko oznaka energetske učinkovitosti

Britanski Dyson dobio je bitku na Europskom sudu u slučaju koji se tiče načina na koje se označava energetska učinkovitost na njegovim usisivačima. Naime, cijeli slučaj započeo je jer se Dyson žalio zbog načina na koji se provode testiranja, smatrajući ih nepovoljnima jer favoriziraju konkurenciju i ne odgovaraju stvarnoj situaciji.

Sve skupa trajalo je četiri godine, ali dokazalo se da testovi nisu realni te im se treba pristupiti na više odgovarajuć način, koji bi korisnicima dao stvarnu sliku onoga što usisivač čini u realnoj situaciji.

"Ovo je pobjeda za naše korisnike i drago nam je da smo se ostvarili jer više nećemo biti žrtve diskriminacije", priopćila je kompanija slavodobitno i naglasila da se time očuvala slika njenog osnivača Sir Jamesa Dysona.

Poanta cijele priče bila je dokazati da su se testovi u laboratorijskom okruženju provodila nad usisivačima koji su bili potpuno prazni, bez prašine u njima. Naravno, to ne odgovara realnosti jer u njoj su rijetko prazni, čiste se tek kad više ništa ne stane u njih pa je logično da ih se testira u nepovoljnijim uvjetima, koji ipak daju konkretniju sliku.

Posebno je to sve smetalo Dysonu, koji proizvodi usisivače bez vreća i zbog testova je ispadao njegov proizvod lošiji no onaj koji su nudili usisivači s vrećama.

"Kad se vreća puni, energetska učinkovitost se smanjuje i to treba naglasiti jer se u suprotnom vara potrošače. I zbog takve vrste testova, neki su proizvođači u laboratorijskim uvjetima namještali svoje uređaje da rade uz slabiju snagu motora kako bi energetska učinkovitost bila još niža. Mogli su si to priuštiti s obzirom da su vreće bile prazne. A kad bi korisnici dobili usisivač u ruke, motor bi bio podešen normalno, što bi ostavilo dojam iznimne moći, a uz nisku potrošnju energije", objasnili su u Dysonu cijeli problem.

Sad se dobila cijela slika, dokazala se i situacija će se promijeniti na bolje pa oni koji su maskirali rezultate neće baš najbolje proći na tržištu u mjesecima i godinama koje dolaze.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.