Dyson dobio bitku na Europskom sudu oko oznaka energetske učinkovitosti

Dyson dobio bitku na Europskom sudu oko oznaka energetske učinkovitosti

Britanski Dyson dobio je bitku na Europskom sudu u slučaju koji se tiče načina na koje se označava energetska učinkovitost na njegovim usisivačima. Naime, cijeli slučaj započeo je jer se Dyson žalio zbog načina na koji se provode testiranja, smatrajući ih nepovoljnima jer favoriziraju konkurenciju i ne odgovaraju stvarnoj situaciji.

Sve skupa trajalo je četiri godine, ali dokazalo se da testovi nisu realni te im se treba pristupiti na više odgovarajuć način, koji bi korisnicima dao stvarnu sliku onoga što usisivač čini u realnoj situaciji.

"Ovo je pobjeda za naše korisnike i drago nam je da smo se ostvarili jer više nećemo biti žrtve diskriminacije", priopćila je kompanija slavodobitno i naglasila da se time očuvala slika njenog osnivača Sir Jamesa Dysona.

Poanta cijele priče bila je dokazati da su se testovi u laboratorijskom okruženju provodila nad usisivačima koji su bili potpuno prazni, bez prašine u njima. Naravno, to ne odgovara realnosti jer u njoj su rijetko prazni, čiste se tek kad više ništa ne stane u njih pa je logično da ih se testira u nepovoljnijim uvjetima, koji ipak daju konkretniju sliku.

Posebno je to sve smetalo Dysonu, koji proizvodi usisivače bez vreća i zbog testova je ispadao njegov proizvod lošiji no onaj koji su nudili usisivači s vrećama.

"Kad se vreća puni, energetska učinkovitost se smanjuje i to treba naglasiti jer se u suprotnom vara potrošače. I zbog takve vrste testova, neki su proizvođači u laboratorijskim uvjetima namještali svoje uređaje da rade uz slabiju snagu motora kako bi energetska učinkovitost bila još niža. Mogli su si to priuštiti s obzirom da su vreće bile prazne. A kad bi korisnici dobili usisivač u ruke, motor bi bio podešen normalno, što bi ostavilo dojam iznimne moći, a uz nisku potrošnju energije", objasnili su u Dysonu cijeli problem.

Sad se dobila cijela slika, dokazala se i situacija će se promijeniti na bolje pa oni koji su maskirali rezultate neće baš najbolje proći na tržištu u mjesecima i godinama koje dolaze.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

20.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s analizom softverskog segmenta domaće ICT industrije i to prema najuspješnijima kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koji je na razini ovog segmenta dosegao u prošloj poslovnoj godini više od 1,79 milijardi kuna uz rast od 2,04 posto na godišnjoj razini.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.