Dropbox procjenjuje moguću tržišnu vrijednost nakon IPO-a

Dropbox procjenjuje moguću tržišnu vrijednost nakon IPO-a

Čini se kako će Dropbox nakon inicijalne javne ponude dionica ipak vrijediti osjetno manje od deset milijardi dolara. Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, tvrtka očekuje tržišnu kapitalizaciju između 6,3 i 7,1 milijardi, odnosno 6,7 i 7,6 milijardi kada se uključe dionice kojima neće biti moguće trgovati.

Investitori koji očekuju velike povrate ulaganja proteklih su godina nemilosrdno pumpali novac u takozvane 'jednoroge' zahvaljujući čemu je rasla njihova potencijalna tržišna vrijednost. Razlika između gledišta privatnih investitora i onoga što vide ulagači na javnim burzama možda najbolje ilustrira razlike u pogledima na premije koje očekuju investitori i vrednovanje prema realnijim financijskim analizama kojima se vode ulagači na burzama.

Dropbox očekuje kako će u javnoj ponudi prikupiti do 648 milijuna dolara kroz ponudu 36 milijuna dionica po cijeni od 16 do 18 dolara. Gledajući višu razinu očekivanih sredstava, taj bi IPO mogao biti treći najveći u SAD-u u segmentu korporativnih tehnologija u posljednje tri godine. Tvrtka je također pristala prodati dionica u vrijednosti 100 milijuna dolara investicijskoj tvrtki u vlasništvu Salesforcea što je izravni nastavak nedavne pogodbe o spajanju ponuda dviju tvrtki na korporativnom tržištu.

Suosnivač i generalni direktor Dropboxa Drew Houston nakon IPO-a imat će 22 posto dionica kompanije, odnosno 24 posto glasova. Drugi suosnivač i direktor, Arash Ferdowsi, u svom će posjedu imati 8,8 posto dionica. Jedan od ranih investitora u tvrtku, Sequoia Capital, imat će oko 21,1 posto udjela nakon okončanja inicijalne javne ponude.

Kompanija se približila profitabilnosti, a u prospektu se ističe kako je glavni cilj pridobivanje više klijenata koji plaćaju usluge. Prošle godine Dropbox je zabilježio 30-postotno povećanje prihoda na 1,1 milijardu dolara. Također su smanjili gubitak s 210 milijuna, koliko je on iznosio u 2016, na 112 milijuna iz prošle godine.

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.