Dropbox izvršio testiranje spremnosti na katastrofične situacije

Dropbox izvršio testiranje spremnosti na katastrofične situacije

Foto: DepositPhotos

Dropbox je napravio zanimljivo testiranje spremnosti na katastrofične situacije na način da je potpuno isključio glavni podatkovni centar pa na taj način provjerio kako se snalazi u jednoj takvoj ekstremnoj situaciji.

Nakon što je na površinu stigla informacija da su Rusi izveli kibernetički napad na Viasat u Ukrajini, postalo je jasno kako su takve prijetnje više nego realne, što pak znači da je pametno pripremiti se na njih unaprijed. No, to je samo jedan od brojnih razloga ovakvog testiranja. Prirodne katastrofe su realnije, primjerice.

"Kad smo obavili migraciju računalne infrastrukture s Amazon Web Services u 2015. i pokrenuli Magic Pocket sustav za pohranu podataka, postali smo izrazito centralizirani s obzirom da podatkovni centar San Jose (SJC) nije toliko daleko od onoga u San Andreas Faultu. Zato smo željeli znati što bi se dogodilo na globalnoj razini ako bi podatkovni centar u San Joseu prestao s radom", kazali su u Dropboxu.

Stoga, u studenome prošle godine "ručno" su isključili taj podatkovni centar pa krenuli s testiranjima. I oni su zadovoljili u potpunosti jer kompletni sustav radi na način da duplicira i replicira podatke koje čuva, tako da bi u slučaju prekida s radom glavnih podatkovnih centara, u roku nekoliko sati sve bi bilo dostupno online.

Naravno, sve ovo je pojednostavljeni zaključak, iza kojeg su stajali mjeseci mukotrpnog rada i raznih testiranja, koji su potvrdili otpornost Dropboxa na katastrofe, što je pak rezultat planski osmišljene strategije, s dugoročnim ciljevima.

Taj primjer trebali bi slijediti svi u industriji jer na taj način ne osiguravaju isključivo sebe same u ekstremnim situacijama, već ujedno ulijevaju povjerenje postojećim i potencijalnim korisnicima. Svjesni da će im usluga biti dostupna u svakoj situaciji i da ne postoji rizik da će ostati bez svega, svakako je motivacija za njihovo daljnje korištenje. Ili početak njihova korištenja.

Testiranje detaljnije možete proučiti OVDJE.

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.