Dronovi će ove godine unijeti velike promjene u različite industrije

Dronovi će ove godine unijeti velike promjene u različite industrije

Foto: Dražen Tomić

Amazonov cilj jest transformirati e-trgovinu do te mjere da umjesto isporuka u istom danu one budu istom satu od trenutka kad je korisnik naručio i platio ono što želi. To žele postići bespilotnim letjelicama - ili popularnije nazivanima kao dronovi - što znači da bi se dostava promijenila iz temelja.

No, neće dronovi promijeniti samo način dostave u ovoj godini, nagađa se da će promijeniti iz temelja još pokoju od industrija, a VentureBeat donio je pregled njih još šest ukupno. Prenosimo njihove prognoze za 2017. i dronove.

1. Igre i sport

Dronovi su dosad služili prvenstveno za prenošenje sportskih događaja, ali s njihovim razvojem stigle su i utrke dronova, a sve su popularnije! Ne samo to, zahvaljujući proširenoj stvarnosti (AR), dronovi dobivaju svoju ulogu u svijetu video igara. S obzirom na uzbuđenje koje izazivaju, tek možemo nagađati što će se dogoditi kad cijene dodatno padnu i dronovi postanu dostupniji širem tržištu. Iz temelja bi se brojne stvari u sportu i video igrama mogle promijeniti.

2. Medicina

Dostava lijekova, krvi i ostalih potrepština samo je početak, kojem smo već svjedočili. Ali, već sad s razvojem dronova vidimo da su korisni ne samo na ovaj način već i u bolnicama jer jedna osoba može upravljati s do 20 dronova, a to je mnogo lijekova u istom vremenu. Ukratko, 20 ljudi se može spasiti na ovaj način, koji trenutno obavlja 20 ljudi.

3. Spašavanje

Dronovi se već naveliko koriste u lociranju izgubljenih osoba, najčešće na planinama ili otvorenom moru, ali napredak kojem svjedočimo omogućava da se njihovim senzorima detektiraju opasnosti unaprijed. Primjerice, na plaži mogu detektirati ako se netko utapa mnogo prije no što bi to ljudsko oko. Ili, ako je u blizini neka opasnost, kao valovi ili morski pas.

4. Policija i obrana

Već se naveliko u policiji i vojsci koriste dronovi jer ne dovode u rizik živote policajaca i vojnika, ali i zato što su učinkovitiji zahvaljujuči tehnologiji koju posjeduju. A u ovoj će se godini dodatno razviti, čemu već svjedočimo u vidu dronova koji služe kao "odašiljači", ali i "tragači" tako da se radio/video veza između vojnika ne izgubi, ali ni da se netko od vojnika ne izgubi.

5. Umjetnost i zabava

Na Super Bowlu ove godine dronovi su služili kao osvjetljenje i to je donijelo ideje vlasnicima disko klubova, kao i raznim umjetnicima da naprave nešto slično i originalno. Granice su pomaknute!

6. Logistika

Možda sami naslov zvuči dosadno, ali u praksi ono što dronovi svojim senzorima mogu nije nimalo dosadno. Velikim trgovačkim lancima mogu poslužiti za lakše obavljanje narudžbi i inventuru jer "čitaju" bar kodove iznimno brzo te potom djeluju tako što donose ono što treba. Isto tako, privatnim osobama mogu poslužiti u kupovini jer dovoljno je da dron "zapamti" što treba i to će donijeti... U redu, ovaj posljednji dio vjerojatno neće zaživjeti ove ili sljedeće godine, ali u sljedećih pet nije toliko nerealno očekivati nešto slično...

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.