Dovodimo inozemne stručnjake u Hrvatsku

Dovodimo inozemne stručnjake u Hrvatsku

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Povećanje broja zaposlenika, prvenstveno softverskih inženjera je bio glavni pogonitelj snažnog rasta, a ostvaren je povećanjem broja klijenata i projekata, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogic Hrvatska i dodaje kako to za GlobalLogic u cjelini kao i za GlobalLogic Hrvatska, ova godina se pokazala kao godina napretka i daljneg razvoja.

Kakvim ocjenjujete ovu poslovnu godinu koja je na izmaku?

Broj softverskih inženjera je na razini godine povećan za više od 40 posto što je direktna posljedica širenja u nova industrijska područja, ali i dobivanja novih projekata u područjima u kojima smo tradicionalno jaki. Otvorene su dvije nove industrijske vertikale – FinTech i Healthcare devices, a naš tradicionalno najjači sektor Automotive se opet pokazao stožernim.

U tom području radimo za velike autobrandove u Europi, a rješenja na kojima radimo koriste se za sigurnost i pouzdanost automobila budućnosti,  komunikaciju vozila s okolinom, optimizaciju upravljačkih algoritama kako za pogon vozila sa standardnim motorom, tako i električnih automobila. Neki od najvećih projekata iz tog područja bili su početak rada za jednog od najpoznatijih proizvođača automobila u svijetu na open source code-u Android Automotive-a koji se sve više integrira u infotainment sustave u vozilima. Također, započeli smo raditi na novom sigurnosnom protokolu za uvođenje modula kojem je svrha limitirati pristup dijagnostičkim podacima pomoću novih sigurnosnih mehanizama koristeći kriptirane tokene. A kao šećer na kraju završili smo razvoj na središnjem računalu visokih performansi (High Performance Computing) za jednog od najvećih svjetskih auto brandova. Računalo je već implementirano u jedno od električnih vozila, a očekuje se da će biti postavljeno u još niz modela.

U području telekomunikacija nastavili smo s višegodišnjim poslovima za klijente iz Hrvatske i regije, a u vertikali Cloud koju smo pokrenuli u 2020. godini radili smo na projektu migracije poslovanja u cloud kao i izgradnje moderne mikroservisne softverske arhitekture za klijenta iz SAD-a, lidera u upravljanju vanjskom radnom snagom.

Upravo je jedna od specifičnosti 2021. godine bila i potraga i zapošljavanje softverskih stručnjaka s vanjskih tržišta. To je u stvari logičan slijed događanja, s obzirom da sve IT kompanije u Hrvatskoj imaju veće potrebe za zaposlenicima od ponude na tržištu, posebice kada se radi o nekim specifičnim znanjima, trenutno nepostojećim na našem tržištu ili onima u značajnom deficitu.  U okviru tog projekta počeli smo raditi ne samo na relokaciji stručnjaka, već i njihovih obitelji u Hrvatsku. Naime, Hrvatska je mnogima atraktivna zemlja, zbog brojnih pogodnosti, od sigurnosti, relativno prihvatljivog standarda, brojnih dostupnih sadržaja, blizine drugih EU zemalja kao i zbog ljepote zemlje. Prvi internacionalni dolazak u GL Hrvatska je bio u jesen, a sada očekujemo realizaciju dolaska još nekolicine stručnjaka i njihovih obitelji u sljedećih par mjeseci.

Po čemu će te pamtiti ovu 2021. godinu?

Uvjerljivo najveći i najznačajniji događaj za GlobalLogic na globalnoj razini, što se odražava i lokalno, bilo je preuzimanje tvrtke od strane multinacionalne kompanije Hitachi. Radi se o jednoj od najvećih kompanija svijeta koja je izrazito jaka u sektorima energetike, industrije, mobilnosti, Smart Lifea, automotive sektora te ITa. Hitachi je usmjeren na razvoj društvenih inovacija, odnosno rješenja koje sagledavaju širu sliku i doprinose boljitku života u zajednicama širom svijeta, a akvizicijom GlobalLogica poboljšava se sposobnost Hitachi grupe da razvija segment društvenih inovacija putem digitalne tehnologije, područja u kojem je GlobalLogic ekspert.

Gledajući lokalno, za nas je izrazito važan veliki rast broja softverskih inženjera. Imamo puno potencijalnih projekata i najveće ograničenje je naći kvalitetne softverske inženjere zbog čega smo odlučili nedostatak na našem tržištu nadomjestiti inženjerima s drugih tržišta.

Gledajući razvoj poslovanja, otvaranje FinTech i Helathcare devices vertikala je vrlo važno za budućnost. U tim područjima ćemo se nastaviti razvijati. U okviru rada za FinTech, započeli smo raditi za Bottomline, najveću i najbrže rastuću B2B elektronsku mrežu plaćanja koja za 600.000 organizacija iz 92 zemlje svijeta obrađuje transakcije od više od 200 milijardi dolara godišnje. Uz razvoj mreže plaćanja, softverski inženjeri za Bottomline rade na kibernetičkoj sigurnosti, transakcijskim servisima te upravljanju troškovima.

S druge strane, ulaskom u razvoj softvera u području zdravstva počinjemo raditi na novim i specifičnim tehnologijama i proizvodima koje smo nadogradili na znanja i razvojne pristupe koje primjenjujemo u drugim sektorima. Naš prvi projekt u tom području odnosi se na razvoj uređaja za samostalni nadzor i regulaciju inzulina u tijelu za klijenta iz SAD-a prema najstrožim kriterijima za razvoj i certificiranje.

Što očekujete u 2022. godini?

Očekujemo još bolju godinu od prethodne, rast broja softverskih inženjera te posljedično učvršćivanje pozicija u postojećim projektima i otvaranje novih projekata.

Optimizam gradimo na snažnom rastu grupe posljednjih godina koji se temelji na radu s mnogim velikim brandovima širem svijeta kojima pomažemo dizajnirati i graditi inovativne proizvode, platforme i digitalna iskustva za moderni svijet. A i preuzimanje GlobalLogica od strane Hitachija je veliki vjetar u leđa. Volumen digitalnih usluga koje je Hitachi do sada nabavljao s vanjskog tržišta je  višestruko veće od ukupnog poslovanja GlobalLogica. S obzirom na strategiju preuzimanja, te dosadašnje sinergijske projekte, očekujemo značajan priljev Hitachi projekata kako globalno, tako i lokalno.

U Hrvatskoj smo trenutačno prisutni u automobilskoj i telekomunikacijskoj industriji,  Vendor Management Systems, Fintech, Healthcare devices, rješenjima u Industriji, te u horizonatlnom Cloud području i nije isključeno da ćemo sljedeće godine otvoriti još neku novu industrijsku vertikalu.

Sukladno tome i dalje ćemo našim zaposlenicima nuditi suradnju s kolegama širom svijeta i rad za najveće svjetske brandove. GlobalLogic nudi odličnu priliku za rad na novim tehnologijama te priliku da se puno toga nauči, te tako izgradi u vrhunskog stručnjaka, sa znanjima koja su globalno relevanta.

I dalje ćemo biti orijentirani na suradnju sa akademskom zajednicom. Mi s naše strane, prije svega, možemo pružiti pomoć kroz participiranje na konkretnim projektima, pa ćemo nuditi plaćene akademije i školovanje za studente. Ove godine smo uspjeli odškolovati plejadu studenata, a neke smo već uključili u komercijalne projekte i zaposlili kao stalne zaposlenike.

Naši studenti redom naglašavaju da su na Globallogic praksama i akademijama skupili znanja koja su nadopunila njihova, na fakultetu steknuta teorijska znanja. Ujedno, ističu i efikasnu pripremu za rad na komercijalnim projektima. A to je možda i najveći izazov na koji nailaze studenti. Naravno veliku zaslugu za to snose naši mentori koji sa žarom i entuzijaznom razvijaju mlade kolege. Svi izrastaju redom u vrsne stručnjake i ljude.

Na kraju htio bih naglasiti jedan segment koji nam je izrazito bitan – društveno odgovorno poslovanje. Kontinuirano podržavamo udruge u brojnim projektima za pomoć zajednici, a naši zaposlenici rado volontiraju bilo da se radi o pomoći žrtvama potresa, podršci za djecu, sadnji stabala ili nečemu drugom. Nastojimo uvijek sagledavati širu sliku i u tom kontekstu veseli nas što je i Hitachi usmjeren na razvoj društvenih inovacija.

Još iz kategorije

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

Studio Sonda deseta je najučinkovitija nezavisna agencija u Europi

03.10.2022.

Studio Sonda najučinkovitija je agencija u Hrvatskoj u 2021. godini, dok je Gradska knjižnica Poreč najučinkovitiji brend, kao i oglašivač, pokazao je to Global Effie Effectiveness Index 2021, a na rang-listama najučinkovitijih našle su se i druge hrvatske agencije i tvrtke.

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

UniCredit i Allianz učvršćuju svoje partnerstvo

03.10.2022.

UniCredit i Allianz objavljuju da su potpisali okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje izravne i neizravne dioničke udjele.

Storm kupio Poligon

Storm kupio Poligon

03.10.2022.

Storm Computers IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.