Domaći marketingaši žele bolju zakonsku regulativu

Domaći marketingaši žele bolju zakonsku regulativu

Foto: DepositPhotos

Na Sjednici Udruženja marketinga Hrvatske gospodarske komore okupile su se vodeće tvrtke domaće marketinške industrije, a glavne teme o kojima se raspravljalo su bile novi Zakon o elektroničkim medijima i pomoć HGK u traženju studenata za praksu.

„Cilj nam je artikulirati interese struke prema zakonodavcima na nacionalnoj i europskoj razini kako bi podigli domaći marketing na višu razinu. Samo našim ozbiljnim angažmanom, uz potporu HGK, možemo držati korak s međunarodnom konkurencijom“, istaknuo je predsjednik Udruženja marketinga HGK Božidar Abramović, dodavši kako je sad prava prilika za sukreiranje prvog drafta novog Zakona o elektroničkim medijima. Stoga je pozvao članice da putem Udruženja HGK sve svoje prijedloge i zahtjeve što prije artikuliraju prema nadležnim institucijama.

„Mi kreativnošću rješavamo izazove koje klijenti stavljaju pred nas, a tu uglavnom funkcija diktira formu. Domaće tvrtke eksperimentiraju s nekim od najsuvremenijih principa u oglašavanju, a zahvaljujući internetu danas svaka, pa i najmanja tvrtka, može doći do svojih kupaca“, poručio je Davor Bruketa iz agencije Bruketa & Žinić & Grey, uz napomenu da svrstavanje društvenih mreža od elektroničke medije ne bi previše utjecalo na marketinšku industriju. Poručio je kako influencere vidi kao partnere u poslu te da su hrvatske tvrtke dosta otvorene za novitete u oglašavanju.

Luka Duboković iz agencije BBDO Zagreb je kazao da se struka jako promijenila u zadnjih deset godina, prvenstveno u smislu korištenja digitala.

„Danas je kampanja bez Instagrama praktički nezamisliva, a prije pet godina se praktički nije koristio. Promjene su konstantne i mijenjaju način na koji se obraćamo korisnicima, zato se moramo neprestano prilagođavati. Korištenje digitala će se nastaviti intenzivirati i sve više marketinškog budžeta će ići prema tome“, naglasio je Duboković, dodavši da će na tržište uvelike utjecati i regulativa te alati poput umjetne inteligencije.

Nikola Vrdoljak iz agencije 404 je naglasio kako je fokus marketinga uvijek na potrošačima, a ne kanalima kroz koje se do njih dolazi.

„Društvene mreže jesu izrasle u najveći medij na svijetu, ali tradicionalni mediji su još itekako prisutni, a tako će i ostati jedno duže vrijeme, barem kod nas u regiji“, rekao je Vrdoljak, uz napomenu kako je u kampanjama najbitnije pronaći kvalitetan omjer kanala koji se koriste.

Pravna regulacija, korištenje novih tehnologija i nedostatak radne snage i ovoj su industriji među najvećim izazovima. Petar Pavić iz S.T.A.R. Digitala je održao kratku prezentaciju o utjecaju velikih tehnoloških kompanija poput Googlea i Facebooka na razvoj lokalnog tržišta i potrebi zakonske regulacije.

„Područja koja nas se tiču u big tech-u su: privatnost osobnih podataka, propagacija kontroverznog sadržaja, neplaćanje poreza, monopolistička tržišna pozicija i copyright“, nabrojao je Pavić, dodavši kako je jedan od glavnih izazova nerazumijevanje institucija kojima je to novo područje. Naglasio je kako su problemi i ogromna ulaganja velikih kompanija za lobiranje, fragmentiranost medijsko-marketinške struke te nova paradigma monopola gdje je proizvod besplatan, što buni zakonodavce koji tek sad počinju reagirati.

Slaže se i Tomislav Presečki iz McCanna koji ističe da je najveći izazov u branši prilagodba na digitalizaciju industrije, a drugi veliki problem koji ih muči je nedostatak kvalitetne radne sage. „Mladi koji dolaze s faksa na posao nemaju sva potrebna znanja, ali ta diskrepancija se riješi kroz praksu“, izjavio je.

Stoga je u sklopu Sjednice jednoglasno prihvaćena inicijativa da HGK služi kao posrednik za povezivanje tvrtki i studenata zainteresiranih za posao u marketingu.

„Komora surađuje sa Sveučilištem u Zagrebu, ali i drugim Sveučilištima, i voljni su nam pomoći u pronalasku mladih kadrova pa čak i napraviti predselekciju studenata“, pojasnio je Abramović.

Raspravljalo se i o lobiranju za izmjenu Nacionalne klasifikacije zanimanja u kojoj postoje samo dvije kategorije za zaposlenje u marketingu, a voditeljica Odjela za EEN (Europska poduzetnička mreža) i EU programe i fondove potpore za mala i srednja poduzeća HGK Vesna Torbarina članovima Udruženja je prezentirala usluge Komore vezane za potporu pri izlasku na inozemna tržišta.

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.