Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

Foto: DepositPhotos

Privatne tvrtke diljem Europe smatraju regulativu i birokraciju u svojim domaćim gospodarstvima većom prijetnjom razvoju svojih tvrtki nego regulativu i birokraciju koja dolazi iz Europske unije (EU). U PwC-ovom istraživanju 2.450 tvrtki iz 31 europske države, 39 % izjavilo ih je da je problem domaća birokracija, u usporedbi s približno 29 % koje navode da je problem birokracija EU-a.

U Italiji, gdje su euroskeptične stranke i stranke koje se protive vlasti ostvarile izborni uspjeh, čak 49 % ispitanika smatra da je domaća birokracija problem, u usporedbi s 20 % koji su naveli birokraciju EU-a.

Europske privatne tvrtke također smatraju svojim najvećim izazovom nedostatak vještina, koji ih sprečava zaposliti prave kadrove nužne za rast. Istraživanje PwC-a skreće fokus privatnih tvrtki na širi, postojeći problem diljem EU. PwC procjenjuje da nedostatak vještina košta privatne tvrtke u regiji 324 milijardi eura izgubljenih prihoda godišnje. To je približno jednako zbroju godišnjeg BDP-a Portugala, Mađarske i Hrvatske.

Ipak, privatne tvrtke optimističnije su no što su bile do sad. Osobito su uvjerene da mogu rasti na domaćim tržištima fokusiranjem na kupce i prihvaćanjem digitalne tehnologije. Srednje velike tvrtke (koje se definiraju kao tvrtke s godišnjim prihodima od 50 do 100 milijuna eura) najoptimističnije su među ispitanicima PwC-a.

Međutim, digitalizaciju je kao prioritet spomenulo samo 31 % privatnih tvrtki u Europi. To pokazuje da mnoge privatne tvrtke još uvijek podcjenjuju što digitalna budućnost znači za njih i podcjenjuju njezin potencijal, kao i razorne sile koje ona pokreće.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Cloud je motor eksponencijalnog rasta Amazona

INFOGRAFIKA: Cloud je motor eksponencijalnog rasta Amazona

20.09.2018. komentiraj

Amazon se profilirao kao e-trgovina i po tome je najpoznatiji, ali posljednjih godina profit te kompanije uvelike čini njeno cloud poslovanje. Riječ je o 40 posto svih prihoda Amazona, što je 14 posto više nego prije godinu dana, a samim time je jasno da se fokus kompanije okrenuo dodatno prema cloudu i to više nego uspješno.

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

Apple Irskoj platio 14,3 milijarde dolara neplaćenog poreza, EU odustaje od tužbe

20.09.2018. komentiraj

Europska unija uspjela je natjerati Apple da plati 15,3 milijarde američkih dolara neplaćenog poreza u Irskoj pa se samim time Europska komisija, na čelu s povjerenicom za tržišno natjecanje Margrethom Vestager, odlučila povući tužbu protiv Irske, koja je pokrenula prošle godine upravo da bi se natjeralo Apple da plati što duguje.

Agencija BBDO Zagreb pojačala svoj digitalni tim

Agencija BBDO Zagreb pojačala svoj digitalni tim

20.09.2018. komentiraj

Boris Ličina Borja, stručnjak za komunikaciju na digitalnim platformama s preko dvadeset godina radnog iskustva, pridružio se agenciji BBDO Zagreb na poziciji voditelja digitalnih komunikacija. Ta tvrtka tako dodatno pojačava svoj digitalni tim čiju produkciju od lipnja ove godine vodi Ivica Ivaci.