Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

Foto: DepositPhotos

Privatne tvrtke diljem Europe smatraju regulativu i birokraciju u svojim domaćim gospodarstvima većom prijetnjom razvoju svojih tvrtki nego regulativu i birokraciju koja dolazi iz Europske unije (EU). U PwC-ovom istraživanju 2.450 tvrtki iz 31 europske države, 39 % izjavilo ih je da je problem domaća birokracija, u usporedbi s približno 29 % koje navode da je problem birokracija EU-a.

U Italiji, gdje su euroskeptične stranke i stranke koje se protive vlasti ostvarile izborni uspjeh, čak 49 % ispitanika smatra da je domaća birokracija problem, u usporedbi s 20 % koji su naveli birokraciju EU-a.

Europske privatne tvrtke također smatraju svojim najvećim izazovom nedostatak vještina, koji ih sprečava zaposliti prave kadrove nužne za rast. Istraživanje PwC-a skreće fokus privatnih tvrtki na širi, postojeći problem diljem EU. PwC procjenjuje da nedostatak vještina košta privatne tvrtke u regiji 324 milijardi eura izgubljenih prihoda godišnje. To je približno jednako zbroju godišnjeg BDP-a Portugala, Mađarske i Hrvatske.

Ipak, privatne tvrtke optimističnije su no što su bile do sad. Osobito su uvjerene da mogu rasti na domaćim tržištima fokusiranjem na kupce i prihvaćanjem digitalne tehnologije. Srednje velike tvrtke (koje se definiraju kao tvrtke s godišnjim prihodima od 50 do 100 milijuna eura) najoptimističnije su među ispitanicima PwC-a.

Međutim, digitalizaciju je kao prioritet spomenulo samo 31 % privatnih tvrtki u Europi. To pokazuje da mnoge privatne tvrtke još uvijek podcjenjuju što digitalna budućnost znači za njih i podcjenjuju njezin potencijal, kao i razorne sile koje ona pokreće.

Još iz kategorije

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

19.02.2019. komentiraj

Na upravo završenom međunarodnom sajmu inovacija Bangkok International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (IPITEX) hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

18.02.2019. komentiraj

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.