Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

Domaća birokracija zabrinjava poduzetnike više nego birokracija EU-a

Foto: DepositPhotos

Privatne tvrtke diljem Europe smatraju regulativu i birokraciju u svojim domaćim gospodarstvima većom prijetnjom razvoju svojih tvrtki nego regulativu i birokraciju koja dolazi iz Europske unije (EU). U PwC-ovom istraživanju 2.450 tvrtki iz 31 europske države, 39 % izjavilo ih je da je problem domaća birokracija, u usporedbi s približno 29 % koje navode da je problem birokracija EU-a.

U Italiji, gdje su euroskeptične stranke i stranke koje se protive vlasti ostvarile izborni uspjeh, čak 49 % ispitanika smatra da je domaća birokracija problem, u usporedbi s 20 % koji su naveli birokraciju EU-a.

Europske privatne tvrtke također smatraju svojim najvećim izazovom nedostatak vještina, koji ih sprečava zaposliti prave kadrove nužne za rast. Istraživanje PwC-a skreće fokus privatnih tvrtki na širi, postojeći problem diljem EU. PwC procjenjuje da nedostatak vještina košta privatne tvrtke u regiji 324 milijardi eura izgubljenih prihoda godišnje. To je približno jednako zbroju godišnjeg BDP-a Portugala, Mađarske i Hrvatske.

Ipak, privatne tvrtke optimističnije su no što su bile do sad. Osobito su uvjerene da mogu rasti na domaćim tržištima fokusiranjem na kupce i prihvaćanjem digitalne tehnologije. Srednje velike tvrtke (koje se definiraju kao tvrtke s godišnjim prihodima od 50 do 100 milijuna eura) najoptimističnije su među ispitanicima PwC-a.

Međutim, digitalizaciju je kao prioritet spomenulo samo 31 % privatnih tvrtki u Europi. To pokazuje da mnoge privatne tvrtke još uvijek podcjenjuju što digitalna budućnost znači za njih i podcjenjuju njezin potencijal, kao i razorne sile koje ona pokreće.

Još iz kategorije

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

IDC: PC tržište naraslo 2,7 posto u drugom kvartalu 2018.

16.07.2018. komentiraj

Tržište osobnih i prijenosnih računala u drugom kvartalu ove godine bilježi rast od 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to je iznimno velika vijest jer rasta nije bilo od prvog kvartala 2012. godine! Konkretnije, IDC u svom izvještaju napominje da su prognoze nadmađene za 0,3 posto s ukupnih 62,3 milijuna isporučenih računala.

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

Broadcom preuzima CA Technologies za 18.9 milijardi dolara

15.07.2018. komentiraj

Broadcom najavljuje preuzimanje Ca Technologies za 18,9 milijardi američkih dolara, koje bi isplatio kompletno u gotovini. Time će američki gigant dodatno povećati prihode jer akvizicijom će doći do DevOps poslovanja, kao i onoga koje se tiče sigurnosti i rada na aplikacijama.

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

Gartner: Po prvi put u zadnjih 6 godina skočile isporuke PC-a

14.07.2018. komentiraj

Gartner je objavio rezultate stanja na PC tržištu u drugom kvartalu ove godine i nešto su drugačiji od onih koje je objavio IDC, ali također potvrđuju rast po prvi put od prvog kvartala 2012. Naime, dok IDC tvrdi da je isporučeno 62,3 milijuna računala između ožujka i lipnja, Gartnerove su brojke zaustavljene na 62,1 milijun isporuka.