Dogovor Huaweija i OPPO-a oko licenciranja patenata

Dogovor Huaweija i OPPO-a oko licenciranja patenata
Fotolia

Huawei i OPPO najavili su potpisivanje globalnog ugovora o unakrsnom licenciranju patenata. Ugovor će pokriti temeljne patente mobilnih standarda, uključujući 5G.

"Nakon više od 20 godina kontinuiranih inovacija, Huawei je razvio više vrijednih patentnih portfelja na globalnom tržištu u domenama kao što su 5G, Wi-Fi i audio/video kodeci", rekao je Alan Fan, voditelj Huaweijevog Odjela za intelektualno vlasništvo. "Drago nam je što smo postigli sporazum o unakrsnom licenciranju s OPPO-om. Uzajamno priznavanje vrijednosti intelektualnog vlasništva između tvrtki veliki je korak prema poticanju pozitivnog ciklusa inovacija i istraživanja u standardima visoke vrijednosti: ulaganje, primanje povrata od ulaganja, a zatim ponovno ulaganje. To će našoj industriji omogućiti da nastavi s inovacijama i potrošačima pruži konkurentnije proizvode i usluge.

Ugovor slijedi nakon ugovora sa Samsungom, pri čemu Huawei očekuje da će broj novih ili proširenih uzajamnih licenciranja u sektorima pametnih telefona, inteligentnih vozila, umrežavanja i interneta stvari dosegnuti 20 2022. godine. Huaweijev ugovor sa Samsungom njegov je najveći globalno u smislu broj prodanih uređaja i posjedovanih patenata. Ukupno 350 milijuna 5G telefona pokriveno je njegovim ugovorima o licenciranju, navela je tvrtka.

"Veoma smo zadovoljni što ulazimo u ugovor o unakrsnom licenciranju patenata s Huaweijem. To jasno pokazuje da dvije kompanije prepoznaju i uvelike poštuju vrijednost intelektualnog vlasništva jedne druge. To je dogovor u kojem obje strane dobivaju", izjavio je Adler Feng, OPPO-ov glavni službenik za intelektualno vlasništvo.

"Mi ćemo, kao i uvijek, zagovarati uspostavu održivog, zdravog ekosustava intelektualnog vlasništva, gdje se licence intelektualnog vlasništva mogu riješiti prijateljskim pregovorima, a vrijednost patenta svake tvrtke visoko se poštuje“, tvrdi Feng.