Dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u regiji

Dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u regiji

Foto: Fotolia

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit složili su se povećati jamstva InnovFin za MSP-ove koja imaju za cilj poboljšati pristup financiranju inovativnih malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u devet zemalja. Ovim će novim ugovorom UniCredit putem svojih devet banaka i šest društava za usluge leasinga diljem Srednje i istočne Europe ponuditi dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

To znači da će MSP-ovi i mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije iz ovih zemalja imati pristup ukupnom iznosu od milijardu eura putem široke mreže UniCredita u regiji Srednje i istočne Europe.

Ova transakcija koristi potporu programa Obzor 2020., Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središte Plana ulaganja za Europu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji i leasing društvo u Srbiji imat će potporu jamstva koje pruža EIF i potporu programa Obzor 2020., dok će jamstvene ugovore s bankama i leasing društvima u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Sloveniji podržati EFSI, financijski stup Plana ulaganja za Europu.

„Ovo drugo povećanje krovne transakcije „UniCredit Umbrella“ svjedoči o uspješnoj suradnji između EIF-a i UniCredita. Gledajući u budućnost, nadamo se da ćemo, oslanjajući se na postojeći odnos, zajedno stvarati učinkovite načine pružanja potpore onima kojima je to potrebno i na taj način ispuniti ciljeve naše politike. To je od još većeg značaja pri rješavanju tržišnih nedostataka u regiji Srednje i istočne Europe“, objašnjava Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a

„Operacija koja je danas potpisana povećat će cjelokupni portfelj s 500 milijuna eura na milijardu eura u korist oko 1.300 malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Taj je rast dokaz EIF-ove i UniCreditove posvećenosti poboljšanju pristupa financiranju malih i srednjih poduzeća koja posluju u Srednjoj i istočnoj Europi“, ističe Alessandro Tappi, glavni direktor EIF-a za ulaganja.

„Tijekom posljednjih osam godina UniCredit je pokrenuo više od deset inicijativa u suradnji s EIF-om širom Srednje i istočne Europe ukupnog kapaciteta više od 1,7 mlrd. eura, uključujući inicijativu JEREMIE, Instrument za podjelu rizika (RSI), Inicijativu za MSP-ove, Program za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća COSME, Mikrofinancijski instrument, Instrument za razvoj poduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF), Fond Sredstva u okviru EPFRR-a, Program zapošljavanja i socijalne inovacije (EaSI) i instrument InnovFin SMEG. Stopa korištenja tih instrumenata već je veća od 50%,  i korisna je za više od 5000 klijenata u regiji. Zahvaljujući instrumentu InnovFin SMEG, više od 350 klijenata već je dobilo potporu za razvoj svojih inovativnih projekata. Udvostručenjem našeg krovnog instrumenta na milijardu eura možemo dodatno olakšati razvoj inovativnih MSP-ova širom zemalja Srednje i istočne Europe, omogućujući tako lakši pristup financiranju i pružajući potporu lokalnim gospodarstvima. To dodatno naglašava našu snažnu predanost služenju našim klijentima u Srednjoj i Istočnoj Europi“, istaknuli su Gianfranco Bisagni i Niccolò Ubertalli, supredsjednici odjela Komercijalnog bankarstva za Srednju i istočnu Europu grupe UniCredit.

Još iz kategorije

Payten kupio Gastrobit

Payten kupio Gastrobit

10.08.2020. komentiraj

Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije. Akvizicija je potvrda Paytenove strategije razvoja da tvrtkama iz niza uslužnih grana ponudi najbolja cjelovita tehnološka rješenja u području plaćanja.

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

10.08.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama govore kako je u srpnju ove godine ugovorena vrijednost dosegla 285,04 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora 300,98 milijuna kuna, govore podaci Tenderi.hr. Prema njihovim podacima najveći ugovaratelj u srpnju bio je APIS IT sa 119,11 milijuna kuna, slijedi na drugom mjestu InfoDom s 22,72 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Comping s 22,18 milijuna kuna. Među dobitnicima u srpnju su među prvih pet još i King ICT s 15,11 milijuna kuna, a na petom mjestu je In2 s tek nešto manje od 8 milijuna kuna.

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

08.08.2020. komentiraj

Schneider Electric  otvorio je svoj prvi centar za inovacije u istočnoj Europi, koji je spreman primiti posjetitelje iz svih zemalja regije i šire, ne samo fizičkom posjetom već i virtualno. Inovacijski centar posjeduje pokazni prostor u kojem posjetitelji mogu „uživo“ doživjeti IoT tehnologije, ne samo Schneider Electrica već i ostalih kompanija, objedinjene na otvorenoj IoT i cybersecure platformi EcoStruxure. Nova, pokazna Pametna tvornica nalazi se u Plovdivu u Bugarskoj.