Dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u regiji

Dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u regiji

Foto: Fotolia

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit složili su se povećati jamstva InnovFin za MSP-ove koja imaju za cilj poboljšati pristup financiranju inovativnih malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u devet zemalja. Ovim će novim ugovorom UniCredit putem svojih devet banaka i šest društava za usluge leasinga diljem Srednje i istočne Europe ponuditi dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

To znači da će MSP-ovi i mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije iz ovih zemalja imati pristup ukupnom iznosu od milijardu eura putem široke mreže UniCredita u regiji Srednje i istočne Europe.

Ova transakcija koristi potporu programa Obzor 2020., Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središte Plana ulaganja za Europu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji i leasing društvo u Srbiji imat će potporu jamstva koje pruža EIF i potporu programa Obzor 2020., dok će jamstvene ugovore s bankama i leasing društvima u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Sloveniji podržati EFSI, financijski stup Plana ulaganja za Europu.

„Ovo drugo povećanje krovne transakcije „UniCredit Umbrella“ svjedoči o uspješnoj suradnji između EIF-a i UniCredita. Gledajući u budućnost, nadamo se da ćemo, oslanjajući se na postojeći odnos, zajedno stvarati učinkovite načine pružanja potpore onima kojima je to potrebno i na taj način ispuniti ciljeve naše politike. To je od još većeg značaja pri rješavanju tržišnih nedostataka u regiji Srednje i istočne Europe“, objašnjava Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a

„Operacija koja je danas potpisana povećat će cjelokupni portfelj s 500 milijuna eura na milijardu eura u korist oko 1.300 malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Taj je rast dokaz EIF-ove i UniCreditove posvećenosti poboljšanju pristupa financiranju malih i srednjih poduzeća koja posluju u Srednjoj i istočnoj Europi“, ističe Alessandro Tappi, glavni direktor EIF-a za ulaganja.

„Tijekom posljednjih osam godina UniCredit je pokrenuo više od deset inicijativa u suradnji s EIF-om širom Srednje i istočne Europe ukupnog kapaciteta više od 1,7 mlrd. eura, uključujući inicijativu JEREMIE, Instrument za podjelu rizika (RSI), Inicijativu za MSP-ove, Program za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća COSME, Mikrofinancijski instrument, Instrument za razvoj poduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF), Fond Sredstva u okviru EPFRR-a, Program zapošljavanja i socijalne inovacije (EaSI) i instrument InnovFin SMEG. Stopa korištenja tih instrumenata već je veća od 50%,  i korisna je za više od 5000 klijenata u regiji. Zahvaljujući instrumentu InnovFin SMEG, više od 350 klijenata već je dobilo potporu za razvoj svojih inovativnih projekata. Udvostručenjem našeg krovnog instrumenta na milijardu eura možemo dodatno olakšati razvoj inovativnih MSP-ova širom zemalja Srednje i istočne Europe, omogućujući tako lakši pristup financiranju i pružajući potporu lokalnim gospodarstvima. To dodatno naglašava našu snažnu predanost služenju našim klijentima u Srednjoj i Istočnoj Europi“, istaknuli su Gianfranco Bisagni i Niccolò Ubertalli, supredsjednici odjela Komercijalnog bankarstva za Srednju i istočnu Europu grupe UniCredit.

Još iz kategorije

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.