Disneyevo preuzimanje 21st Century Fox ozbiljno uzdrmalo filmsko tržište

Disneyevo preuzimanje 21st Century Fox ozbiljno uzdrmalo filmsko tržište

Foto: Disney

Disney je najavom o preuzimanju 21st Century Fox uistinu uzdrmao tržište i izazvao kritike zbog monopola na filmskom tržištu, ali hoće li uspjeti u poslu odlučit će regulatorne agencije Sjedinjenih Američkih Država. Ali, ako uspije u naumu, Disney će postati najveći filmski studio, s najviše prihoda i prostora za napredak.

Otkako je Hollywooda, među najvećem studijima jesu Walt Disney Studios kao i 20th (danas 21st) Century Fox. Spajanjem u jedno, dobiva se uistinu mnogo jer sad će kroz Disneyjev studio prolaziti serijal Ratova zvijezda, sve što načini Pixar, ali i Marvel... Riječ je o desecima milijardi američkih dolara prihoda samo od (animiranih) filmova! Dakle, ono što je 1998. predviđeno u Simpsonsima, postala je istina. Odnosno, postat će kad regulatori daju zeleno svjetlo za posao.

Ako se to dogodi, slika šest najvećih holivudskih filmskih studija pretvorit će se u njih i izgledat će ponešto drugačije po pitanju udjela na tržištu jer uz 15,38 posto, koliko trenutno ima Disney, pridodat će se 12,75 posto koliko ima 21st Century Fox, što je ukupno 28,13 posto udjela.

Na drugom mjestu jest Warner Bros., kojeg je odlučio preuzeti AT&T i čeka odobrenje regulatora, s 15,36 posto udjela. Sony/Columbia Pictures ima 12,22 posto udjela, Universal Pictures čiji je vlasnik Comcast čin 11,49 posto i Viacomov Paramount Pictures čini 10,89 posto.

Pozitivna strana priče jest u tome što se Disney bar oduvijek nalazi na filmskom tržištu, a ostatak društva su ipak "došljaci", što se posebno odnosi na telekomunikacijske gigante čije prisustvo u vrijeme streaminga video sadržaja na ovom tržištu nije slučajnost.

Još iz kategorije

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

22.05.2019. komentiraj

Salesforce se suočio s jednim od najvećih prekida rada nakon prisilnog “gašenja” povećeg dijela infrastrukture 17. svibnja. Glavni razlog za taj prekid rada bila je promjena načinjena od strane kompanija, a koja se odnosila na proizvodni proces i pristupne podatke diljem organizacija.

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

21.05.2019. komentiraj

Konzultantska tvrtka Vetturelli provela je istraživanje među najvećim hrvatskim kompanijama kako bi ispitala stavove upravljačkih struktura o organizacijskoj agilnosti te u kojoj su fazi procesa prilagodbe kompanija za digitalno doba. U njemu je sudjelovalo 30 kompanija, odnosno članova uprava, direktora ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija.

INTERVJU: Osiguravateljska industrija prilagođava se promjena – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osiguravateljska industrija prilagođava se promjena – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.