Disneyevo preuzimanje 21st Century Fox ozbiljno uzdrmalo filmsko tržište

Disneyevo preuzimanje 21st Century Fox ozbiljno uzdrmalo filmsko tržište

Foto: Disney

Disney je najavom o preuzimanju 21st Century Fox uistinu uzdrmao tržište i izazvao kritike zbog monopola na filmskom tržištu, ali hoće li uspjeti u poslu odlučit će regulatorne agencije Sjedinjenih Američkih Država. Ali, ako uspije u naumu, Disney će postati najveći filmski studio, s najviše prihoda i prostora za napredak.

Otkako je Hollywooda, među najvećem studijima jesu Walt Disney Studios kao i 20th (danas 21st) Century Fox. Spajanjem u jedno, dobiva se uistinu mnogo jer sad će kroz Disneyjev studio prolaziti serijal Ratova zvijezda, sve što načini Pixar, ali i Marvel... Riječ je o desecima milijardi američkih dolara prihoda samo od (animiranih) filmova! Dakle, ono što je 1998. predviđeno u Simpsonsima, postala je istina. Odnosno, postat će kad regulatori daju zeleno svjetlo za posao.

Ako se to dogodi, slika šest najvećih holivudskih filmskih studija pretvorit će se u njih i izgledat će ponešto drugačije po pitanju udjela na tržištu jer uz 15,38 posto, koliko trenutno ima Disney, pridodat će se 12,75 posto koliko ima 21st Century Fox, što je ukupno 28,13 posto udjela.

Na drugom mjestu jest Warner Bros., kojeg je odlučio preuzeti AT&T i čeka odobrenje regulatora, s 15,36 posto udjela. Sony/Columbia Pictures ima 12,22 posto udjela, Universal Pictures čiji je vlasnik Comcast čin 11,49 posto i Viacomov Paramount Pictures čini 10,89 posto.

Pozitivna strana priče jest u tome što se Disney bar oduvijek nalazi na filmskom tržištu, a ostatak društva su ipak "došljaci", što se posebno odnosi na telekomunikacijske gigante čije prisustvo u vrijeme streaminga video sadržaja na ovom tržištu nije slučajnost.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

20.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s analizom softverskog segmenta domaće ICT industrije i to prema najuspješnijima kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koji je na razini ovog segmenta dosegao u prošloj poslovnoj godini više od 1,79 milijardi kuna uz rast od 2,04 posto na godišnjoj razini.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.