Direktor Applea Tim Cook priznao da su cijene iPhonea previsoke

Direktor Applea Tim Cook priznao da su cijene iPhonea previsoke

Izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook napokon je priznao da su visoke cijene iPhonea razlog slabijih poslovnih rezultata kompanije, što nije mala stvar jer otkako se pojavio iPhone X ujesen 2017. godine, odbijao je priznati da bi politika kojoj se okrenuo ipak mogla postati pogubna. No, nakon slabih prognoza za prvi kvartal ove godine i prvog upozorenja investitorima od 2002. stiglo je vrijeme za promjene u Cookovim stavovima. Donekle...

Konkretnije, 2. siječnja je Apple upozorio investitore da će prihodi kompanije u posljednjem kvartalu 2018. biti na otprilike 84 milijarde američkih dolara, što je slabije od prognoza koje su date nekoliko mjeseci ranije i vrtjele su se oko 89 milijardi dolara. Odmah nakon tih obavijesti, dionice Applea pale su za osam posto.

Krivnja za situaciju "svalila" se na Kinu, u kojoj je prodaja zbog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama osjetno pala. A kad se zna da Velika Kina, koju čine Kina, Hong Kong i Tajvan, donose dvadesetak posto ukupnih prihoda za Apple, jasno je koliko se gubi negativnim turbulencijama na tom tržištu.

"Nismo očekivali tako oštro usporavanje na tim tržištima, bez obzira što smo znači da su pred nama određeni izazovi", govorio je tad Tim Cook, kojem su kritičari spočitavali da odbija pogledati istini u oči.

Naravno, pod time se misli na previsoku cijenu pametnih telefona koji ipak ne donose toliku nadogradnju da bi opravdavali koliko koštaju. Tržište je to prepoznalo i "kaznilo". No, Cook će teško to nazvati tako.

"Jak dolar utjecao je na cijene iPhonea u inozemstvu, posebice u Japanu", rekao je Cook pa pronašao još jedan izgovor:

"Milijunima korisnika zamijenili smo baterije jako povoljno pa nemaju razloga mijenjati svoj uređaj."

Analitičar Steve Milunovich direktno je pitao ne misli li da su previsoke cijene iPhonea ipak razlog lošijih poslovnih rezultata, Cook je to odbio priznati.

"Cijene su u SAD-u na istim razinama kao što su bile kad je predstavljen iPhone X, ali jak dolar u ostatku svijeta čini cijene još višima."

Kinu nije spominjao u negativnom kontekstu i nije naveo da kad već korisnici ne mijenjaju uređaje zbog novih baterija, neće ni nakon što plate više od tisuću dolara za njih, što pak jasno sugerira da iz godine u godinu s ovom politikom prodaja iPhonea može samo padati. Analitičarima je to jasno, a vrlo vjerojatno i Cooku...

Još iz kategorije

Gdje je nestao rast Xiaomija?

Gdje je nestao rast Xiaomija?

20.11.2019. komentiraj

Xiaomi je imao odličnu 2018. no nekako se čini da je po pitanju prodaje pametnih telefona situcija krenula pomalo nizbrdo s tekućom godinom, barem tako pokazuje IDC u svom izvješću o rezultatima prodaje za velikog kineskog proizvođača, koji je u svoju prisutnost istaknuo i u Hrvatskoj.

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

Oxford Economics tvrdi da Huaweijevo poslovanje Europi je donijelo višestruke koristi

17.11.2019. komentiraj

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvješće o ekonomskom utjecaju Huaweija na europsko gospodarstvo u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi eura bruto društvenom proizvodu Europske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švicarske.

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.