Direktor Applea Tim Cook priznao da su cijene iPhonea previsoke

Direktor Applea Tim Cook priznao da su cijene iPhonea previsoke

Izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook napokon je priznao da su visoke cijene iPhonea razlog slabijih poslovnih rezultata kompanije, što nije mala stvar jer otkako se pojavio iPhone X ujesen 2017. godine, odbijao je priznati da bi politika kojoj se okrenuo ipak mogla postati pogubna. No, nakon slabih prognoza za prvi kvartal ove godine i prvog upozorenja investitorima od 2002. stiglo je vrijeme za promjene u Cookovim stavovima. Donekle...

Konkretnije, 2. siječnja je Apple upozorio investitore da će prihodi kompanije u posljednjem kvartalu 2018. biti na otprilike 84 milijarde američkih dolara, što je slabije od prognoza koje su date nekoliko mjeseci ranije i vrtjele su se oko 89 milijardi dolara. Odmah nakon tih obavijesti, dionice Applea pale su za osam posto.

Krivnja za situaciju "svalila" se na Kinu, u kojoj je prodaja zbog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama osjetno pala. A kad se zna da Velika Kina, koju čine Kina, Hong Kong i Tajvan, donose dvadesetak posto ukupnih prihoda za Apple, jasno je koliko se gubi negativnim turbulencijama na tom tržištu.

"Nismo očekivali tako oštro usporavanje na tim tržištima, bez obzira što smo znači da su pred nama određeni izazovi", govorio je tad Tim Cook, kojem su kritičari spočitavali da odbija pogledati istini u oči.

Naravno, pod time se misli na previsoku cijenu pametnih telefona koji ipak ne donose toliku nadogradnju da bi opravdavali koliko koštaju. Tržište je to prepoznalo i "kaznilo". No, Cook će teško to nazvati tako.

"Jak dolar utjecao je na cijene iPhonea u inozemstvu, posebice u Japanu", rekao je Cook pa pronašao još jedan izgovor:

"Milijunima korisnika zamijenili smo baterije jako povoljno pa nemaju razloga mijenjati svoj uređaj."

Analitičar Steve Milunovich direktno je pitao ne misli li da su previsoke cijene iPhonea ipak razlog lošijih poslovnih rezultata, Cook je to odbio priznati.

"Cijene su u SAD-u na istim razinama kao što su bile kad je predstavljen iPhone X, ali jak dolar u ostatku svijeta čini cijene još višima."

Kinu nije spominjao u negativnom kontekstu i nije naveo da kad već korisnici ne mijenjaju uređaje zbog novih baterija, neće ni nakon što plate više od tisuću dolara za njih, što pak jasno sugerira da iz godine u godinu s ovom politikom prodaja iPhonea može samo padati. Analitičarima je to jasno, a vrlo vjerojatno i Cooku...

Još iz kategorije

Huaweijev Honor na Gamescomu predstavio novu gaming strategiju i uređaji samo za gamere

Huaweijev Honor na Gamescomu predstavio novu gaming strategiju i uređaji samo za gamere

25.08.2019. komentiraj

Honor, brand Huaweia, službeno je na sajmu Gamescom 2019 u Kölnu objavio svoju novu gaming strategiju. S ciljem unapređenja mobilnog gaminga putem tehnologije, e-sportova i zajedničkog razvoja, HONOR se pozicionirao kao predvodnik industrije mobilnih igara nudeći u svojim pametnim telefonima moćnu gaming tehnologiju, inovativnu opremu, planove za e-sportove i izuzetnu suradnju s programerima.

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.