Direktor Applea Tim Cook priznao da su cijene iPhonea previsoke

Direktor Applea Tim Cook priznao da su cijene iPhonea previsoke

Izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook napokon je priznao da su visoke cijene iPhonea razlog slabijih poslovnih rezultata kompanije, što nije mala stvar jer otkako se pojavio iPhone X ujesen 2017. godine, odbijao je priznati da bi politika kojoj se okrenuo ipak mogla postati pogubna. No, nakon slabih prognoza za prvi kvartal ove godine i prvog upozorenja investitorima od 2002. stiglo je vrijeme za promjene u Cookovim stavovima. Donekle...

Konkretnije, 2. siječnja je Apple upozorio investitore da će prihodi kompanije u posljednjem kvartalu 2018. biti na otprilike 84 milijarde američkih dolara, što je slabije od prognoza koje su date nekoliko mjeseci ranije i vrtjele su se oko 89 milijardi dolara. Odmah nakon tih obavijesti, dionice Applea pale su za osam posto.

Krivnja za situaciju "svalila" se na Kinu, u kojoj je prodaja zbog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama osjetno pala. A kad se zna da Velika Kina, koju čine Kina, Hong Kong i Tajvan, donose dvadesetak posto ukupnih prihoda za Apple, jasno je koliko se gubi negativnim turbulencijama na tom tržištu.

"Nismo očekivali tako oštro usporavanje na tim tržištima, bez obzira što smo znači da su pred nama određeni izazovi", govorio je tad Tim Cook, kojem su kritičari spočitavali da odbija pogledati istini u oči.

Naravno, pod time se misli na previsoku cijenu pametnih telefona koji ipak ne donose toliku nadogradnju da bi opravdavali koliko koštaju. Tržište je to prepoznalo i "kaznilo". No, Cook će teško to nazvati tako.

"Jak dolar utjecao je na cijene iPhonea u inozemstvu, posebice u Japanu", rekao je Cook pa pronašao još jedan izgovor:

"Milijunima korisnika zamijenili smo baterije jako povoljno pa nemaju razloga mijenjati svoj uređaj."

Analitičar Steve Milunovich direktno je pitao ne misli li da su previsoke cijene iPhonea ipak razlog lošijih poslovnih rezultata, Cook je to odbio priznati.

"Cijene su u SAD-u na istim razinama kao što su bile kad je predstavljen iPhone X, ali jak dolar u ostatku svijeta čini cijene još višima."

Kinu nije spominjao u negativnom kontekstu i nije naveo da kad već korisnici ne mijenjaju uređaje zbog novih baterija, neće ni nakon što plate više od tisuću dolara za njih, što pak jasno sugerira da iz godine u godinu s ovom politikom prodaja iPhonea može samo padati. Analitičarima je to jasno, a vrlo vjerojatno i Cooku...

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.