Direktor Applea Tim Cook priznao da su cijene iPhonea previsoke

Direktor Applea Tim Cook priznao da su cijene iPhonea previsoke

Izvršni direktor (CEO) Applea Tim Cook napokon je priznao da su visoke cijene iPhonea razlog slabijih poslovnih rezultata kompanije, što nije mala stvar jer otkako se pojavio iPhone X ujesen 2017. godine, odbijao je priznati da bi politika kojoj se okrenuo ipak mogla postati pogubna. No, nakon slabih prognoza za prvi kvartal ove godine i prvog upozorenja investitorima od 2002. stiglo je vrijeme za promjene u Cookovim stavovima. Donekle...

Konkretnije, 2. siječnja je Apple upozorio investitore da će prihodi kompanije u posljednjem kvartalu 2018. biti na otprilike 84 milijarde američkih dolara, što je slabije od prognoza koje su date nekoliko mjeseci ranije i vrtjele su se oko 89 milijardi dolara. Odmah nakon tih obavijesti, dionice Applea pale su za osam posto.

Krivnja za situaciju "svalila" se na Kinu, u kojoj je prodaja zbog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama osjetno pala. A kad se zna da Velika Kina, koju čine Kina, Hong Kong i Tajvan, donose dvadesetak posto ukupnih prihoda za Apple, jasno je koliko se gubi negativnim turbulencijama na tom tržištu.

"Nismo očekivali tako oštro usporavanje na tim tržištima, bez obzira što smo znači da su pred nama određeni izazovi", govorio je tad Tim Cook, kojem su kritičari spočitavali da odbija pogledati istini u oči.

Naravno, pod time se misli na previsoku cijenu pametnih telefona koji ipak ne donose toliku nadogradnju da bi opravdavali koliko koštaju. Tržište je to prepoznalo i "kaznilo". No, Cook će teško to nazvati tako.

"Jak dolar utjecao je na cijene iPhonea u inozemstvu, posebice u Japanu", rekao je Cook pa pronašao još jedan izgovor:

"Milijunima korisnika zamijenili smo baterije jako povoljno pa nemaju razloga mijenjati svoj uređaj."

Analitičar Steve Milunovich direktno je pitao ne misli li da su previsoke cijene iPhonea ipak razlog lošijih poslovnih rezultata, Cook je to odbio priznati.

"Cijene su u SAD-u na istim razinama kao što su bile kad je predstavljen iPhone X, ali jak dolar u ostatku svijeta čini cijene još višima."

Kinu nije spominjao u negativnom kontekstu i nije naveo da kad već korisnici ne mijenjaju uređaje zbog novih baterija, neće ni nakon što plate više od tisuću dolara za njih, što pak jasno sugerira da iz godine u godinu s ovom politikom prodaja iPhonea može samo padati. Analitičarima je to jasno, a vrlo vjerojatno i Cooku...

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.