Deflacija tehnologije bit će ozbiljan izazov za ekonomiju

Deflacija tehnologije bit će ozbiljan izazov za ekonomiju

Foto: DepositPhotos

Tehnologija napreduje iz dana u dan, ali efekt na ekonomiju još uvijek izostaje jer ekonomisti ne znaju kako bi vrijednost tehnlogije uspjeli uvrstiti u sve svoje podatke pa na taj način dobili potreban rezultat. Koji pokazuje da povećana ulaganja u tehnologiju povećavaju produktivnost.

Tako nešto upravo zato se zove "tehnološki paradoks produktivnosti", ali zapravo je istinski paradoks u tome da unatoč napretku ekonomisti još uvijek nemaju način kojim bi analizirali ulaganja u tehnologiju. Najgore od svega je što se ni ne zamaraju previše tim detaljem. A trebali bi jer samo za informatičke tehnologije (IT) prognozira se da će biti potrošeno 3,9 bilijuna američkih dolara i potom četiri bilijuna dogodine.

Osnovni princip u održavanju poslovanja jest da se kapitalna ulaganja provode kako bi bi poboljšala profitabilnost kroz rezanje troškova ili širenje na nova tržišta. U teoriji, trebalo bi doći do blagostanja jer ogroman novac "vrti" se u tehnologiji. Ipak, u praksi tako nešto potpuno izostaje jer ne postoje načini kojima bi se na adekvatan način analizirala ta ulaganja i napredak koji proizlazi iz njih.

Dapače, američki ekonomisti trude se pronaći načine kako održavati inflaciju na oko dva posto i na tome gube energiju iako imaju "pred nosom" nešto bolje. Istovremeno, plaće nam svima idu gore, ali troškovi života rastu brže od primanja pa potpuno anuliraju prihode koje ostvarujemo. Ne bi trebalo biti tako. I zato se predviđa skorašnja deflacija.

Činjenica jest da nas čeka jer do nje dolazi prilikom manje potrošnje zbog nedostatka novca u gospodarstvu, odnosno, nedostatka ponude kredita i zaduživanja. Deflacija može proizvesti začarani krug smanjivanja potrošnje i povećavanja stope nezaposlenosti. Uz takav trend, potrošači obično čekaju, da proizvodi i usluge još malo pojeftine prije nego što se odluče za kupovinu. Posljedica toga je manji obujam potrošnje jer kupci svoju odluku za kupovinu odlažu i sa tim stvaraju dodatne deflacijske pritiske na postojeće cijene.

Na potezu su ekonomisti. Imaju priliku iskoristiti tehnološki napredak za blagostanje društva, samo da počnu razmišljati u pravom smjeru. Jer, primjerice, znanstvenici ne znaju što je tamna tvar, ali vide njen efekt na galaksije. Ekonomisti vide velika kapitalna ulaganja u tehnološkom sektoru, ali još uvijek ne vide efekt... Vrijeme je da progledaju. Za boljitak svih nas.

Još iz kategorije

Hitachi ABB Power Grids službeno započeo s radom

Hitachi ABB Power Grids službeno započeo s radom

12.08.2020. komentiraj

U skladu sa sporazumom potpisanim dana 17. prosinca 2018. godine, društva Hitachi i ABB objavila su okončanje svih planiranih radnji u postupku zajedničkog ulaganja čime je formirana nova kompanija Hitachi ABB Power Grids. U novonastalom poslovnom subjektu Hitachi drži 80,1 % dionica (s poslovanjem od oko 10 milijardi američkih dolara), dok ABB sudjeluje u preostalom dijelu. Novim predsjednikom Uprave imenovan je Toshikazu Nishino, koji je ujedno i izvršni potpredsjednik Hitachija, dok je Claudio Facchin imenovan izvršnim direktorom. Primarni cilj novog upravljačkog tima Hitachi ABB Power Gridsa, čije je sjedište registrirano u švicarskom Zürichu, bit će osiguravanje kontinuiteta poslovanja.

Payten kupio Gastrobit

Payten kupio Gastrobit

10.08.2020. komentiraj

Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije. Akvizicija je potvrda Paytenove strategije razvoja da tvrtkama iz niza uslužnih grana ponudi najbolja cjelovita tehnološka rješenja u području plaćanja.

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

10.08.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama govore kako je u srpnju ove godine ugovorena vrijednost dosegla 285,04 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora 300,98 milijuna kuna, govore podaci Tenderi.hr. Prema njihovim podacima najveći ugovaratelj u srpnju bio je APIS IT sa 119,11 milijuna kuna, slijedi na drugom mjestu InfoDom s 22,72 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Comping s 22,18 milijuna kuna. Među dobitnicima u srpnju su među prvih pet još i King ICT s 15,11 milijuna kuna, a na petom mjestu je In2 s tek nešto manje od 8 milijuna kuna.