DataBox rastao brže od tržišta u 2020., a ove godine očekuju nastavak pozitivnih trendova poslovanja

DataBox rastao brže od tržišta u 2020., a ove godine očekuju nastavak pozitivnih trendova poslovanja

Foto: Roman Martin

Prošlu godinu DataBox je završio s procijenjenim rastom prihoda 31 posto, ističe ekskluzivno za ICTbusiness.info izvršni direktor Filip Olujić i dodaje da je to iznad njihovih planova, ali i rasta cjelokupnog tržišta. Malo korisnika zna da postoje ozbiljni podatkovni centri i alternativni telekom provideri za poslovne korisnike u Hrvatskoj s kvalitetnom i pouzdanom infrastrukturom te se nadamo da ćemo to u 2021. godini promijeniti, pojašnjava Olujić i dodaje kako će nastaviti i s infrastrukturnim investicijama, podatkovni centar ćemo proširiti za 500 četvornih metara.

Što je po vama obilježilo 2020. godinu, koji su vaši ključni projekti, ključni događaji?

Kao i svima, ova godina je bila izazovna i nepredvidljiva.  U 2020. godinu smo krenuli puni entuzijazma i planova za rast našeg poslovanja, pa nismo dozvolili da nas situacija s epidemiološkom krizom izbaci iz tračnica. Pazeći na naše korisnike i njihove poslovne potrebe, paralelno smo nastavili sa svojim planiranim investicijama. Proširili smo svoje Data Centar kapacitete za duplo, pa sad brojimo 1.200 m2 Data Centar prostora i trenutno postavljenih 188 ormara koje napaja 2.2 MW iz vlastitih trafostanica. Nije nas ni potres uspio omesti jer je statika Data Centar zgrade projektirana i izvedena za potrese jačine do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.

Često ističemo da je DataBox izrazito fleksibilna tvrtka, naš tim je uvijek spreman pomoći našim korisnicima u svim nepredvidljivim situacijama i vjerujem da smo ove godine to ponovno dokazali. Baš nitko nije mogao predvidjeti epidemiološku krizu ili potres, odnosno promjenu koju su donijeli sa sobom, ali upravo prilagodba tržišnim zahtjevima osigurala je rast i stabilnost našoj tvrtki. Naši dugogodišnji korisnici, kojima su primarni izvor poslovanja bili maloprodajni dućani, doživjeli su veliku digitalnu transformaciju poslovanja.

S obzirom na zatvaranja u Hrvatskoj i susjednim Europskim zemljama, zahtjevi s maloprodajnih dućana su im se preselili pretežito na online kupovinu, a mi smo ih popratili u ovom procesu osiguravajući im brzo i kvalitetno skaliranje njihove sistemske infrastrukture kako bi oni mogli kvalitetno i odmah podržati zahtjeve svojih kupaca. Osim toga, u trenucima lockdowna bili smo partner za mnoge tvrtke koje su trebale prilagodbu poslovanja uvjetima rada iz kućnih ureda. Uz znanje naših stručnjaka i tehnologiju, dodatni naglasak smo dali na našu korisničku podršku kako bi svim našim korisnicima u što kraćem roku pomogli da neometano nastave obavljati svoje ključne poslovne procese.

Također, naše napore su prepoznale i velike kompanije, pa nas je Tele2, odnosno Telemach Hrvatska po novome, odabrao za svoj glavni Data Centar u Hrvatskoj, što nam je veliko priznanje za dosadašnji trud i rad na Hrvatskom tržištu.

Kakva je bila 2020. godina kada je riječ o poslovanju?

Bez obzira na izazove i teške uvjete 2020. godine ponovo smo rasli iznad tržišta te ćemo po sadašnjim procjenama zatvoriti godinu s rastom od 31%, što je iznad naših planova i iznad prosjeka industrije. Mislim da se cijeli IT sektor dobro održao u zahtjevnim vremenima jer je novo normalno zahtijevalo brzu prilagodbu i prelazak na digitalnu tehnologiju, što je svakako uzrokovalo veću potražnju za pouzdanom računalnom infrastrukturom, Cloud uslugama i stabilnim Internet konekcijama.

Kakvom očekujete ovu novu 2021. godinu?

Svakako nam je i dalje najvažniji cilj ostati jedini Data Centar provider bez sekunde downtime-a. Prethodnih godina smo se orijentirali na razvoj, a sada se okrećemo napadu na tržište, marketingu, brendiranju, edukaciji tržišta i potencijalnih korisnika.

Nekako imam osjećaj da malo korisnika zna da postoje ozbiljni podatkovni centri i alternativni telekom provideri za poslovne korisnike u Hrvatskoj s kvalitetnom i pouzdanom infrastrukturom te se nadamo da ćemo to u 2021. godini promijeniti.

Ponovno ćemo nastaviti i s infrastrukturnim investicijama, podatkovni centar ćemo proširiti za 500 m2, a osim ulaganja u infrastrukturu plan je nastaviti proširivati znanja i kompetencije naših zaposlenika koji su omogućili da sve ovogodišnje izazovne situacije riješimo zajedno i pokažemo da smo tim kojem je korisnik uvijek na prvom mjestu.

Koje tehnologije i rješenja korisnici očekuju?

Korisnici prije svega očekuju uslugu Data Centra s 0 sekundi downtime-a i visoko pouzdanu uslugu računalnih resursa iz oblaka s pravovremenom sistemskom podrškom te stabilnim pristupom Internetu čiju će punu brzinu koju su ugovorili moći koristiti uvijek i stalno, a ne samo ponekad.

Epidemiološka kriza i potres u ožujku su kod korisnika u fokus stavili usluge oporavka od katastrofe (engl. Disaster recovery), a kvalitetna korisnička podrška i rješenja po modelu „ključ u ruke“ će nam i u budućnosti biti glavna prednost nad konkurencijom.

Još iz kategorije

Povlačenje novca iz NPOO-a ovisi o projektima

Povlačenje novca iz NPOO-a ovisi o projektima

04.05.2021.

Vrlo je vjerojatno da Hrvatska neće bespovratno povući 9,6 milijardi eura iz Europske unije, nedostaje ozbiljnih projekata i institucionalne baze te nam pod hitno trebaju reforme u svim dijelovima sustava, zaključeno je na panel diskusiji „Poduzetništvo za vrijeme korona krize“ organiziranoj od strane udruge Nova perspektiva te pod pokroviteljstvom europske konzervativne političke zaklade New Direction.

A1 Hrvatska osvojila svjetsko priznanje za programe razvoja zaposlenika

A1 Hrvatska osvojila svjetsko priznanje za programe razvoja zaposlenika

04.05.2021.

A1 Hrvatska prva je hrvatska kompanija koja je osvojila ATD Best Award nagradu koju joj je u kategoriji Talent Development dodijelila najveća svjetska udruga za razvoj talenata The Association for Talent Development sa sjedištem u SAD-u. Iako su dobitnici većinom iz SAD-a, nagrada je globalnog karaktera i nagrađuje najbolje prakse u razvoju radne snage iz cijelog svijeta.

Odlični poslovni rezultati Microsofta, Cloud oštro raste

Odlični poslovni rezultati Microsofta, Cloud oštro raste

03.05.2021.

Microsoft je objavio poslovne rezultate za treći kvartal u fiskalnoj godini i oni su nadmašili očekivanja analitičara, a to je uvijek razlog za slavlje. Pritom, treba naglasiti da se radi o komercijalnom cloud poslovanju.