Cloud raste, a s njim i uzaludno potrošen novac

Cloud raste, a s njim i uzaludno potrošen novac

Foto: DepositPhotos

Dobra vijest za 2019. godinu u cloud okruženju jest rast tog tržišta, ali kako to već biva, uz takve vijesti stižu i one manje dobre, a tiču se u ovom slučaju bacanja novca, doslovno. U ovoj bi godini tako uzalud moglo biti potrošeno više od 14,1 milijardi američkih dolara, stoji u izvještaju RightScalea.

Tako to biva s investicijama, nisu sve uspješne i konkretne, neke jednostavno dođu pred zid pa se ne ispune zacrtani ciljevi onih koji ulažu novac. A s obzirom da se na cloud u ovoj godini prognozira potrošnja od 3,8 bilijuna dolara, jasno da nešto morao otići u, kako bi narod rekao, vjetar.

Dakle, što se potrošnje tiče, riječ je o rastu od 3,2 posto na godišnjoj razini i to je dobra vijest. Sad slijede one manje dobre, a tiču se detalja iz uvoda. Konkretno, na javni će cloud biti potrošeno 206,2 milijarde dolara, od čega će na računalne resurse otpasti 26,3 milijarde dolara. To je osjetljivi dio priče jer u njemu dolazi do mirovanja, a takvo stanje nikome ne služu u konačnici i potrebno ga je izbjeći u što je više slučajeva moguće. Čak se i taj segment može izračunati pa tako u stanju mirovanja i neproduktivnosti odlazi 8,8 milijardi dolara, navodi RightScale.

Novac odlazi u vjetar i kad se radi o znatnijim ulaganjima nego što je to potrebno. Infrastruktura je u 40 posto slučajeva bar za razinu veća no što bi trebala biti, pa kad bi se reducirala na razinu niže, uštedjelo bi se 50 posto novca koji ovako jednostavno odlazi nigdje. Kad bi se pak infrastruktura potpuno prilagodila potrebama organizacije, uštedjelo bi se 75 posto novca. U brojci, ukupno se gubi 5,3 milijarde dolara.

Zaključak cijele priče jest da organizacijama trebaju stručnjaci koji će znati kako spriječiti gubitak novca u što većoj mjeri jer jasno je da se radi o ciframa kojima bi se u nekim manjim zemljama mogao anulirati vanjski dug. A što se samih organizacija tiče, sav taj uzalud bačeni novac svakako bi mogao poslužiti za neke druge segmente, od motiviranja zaposlenih do drugih krucijalnih investicija.

Naravno tada treba biti oprezan i biti u mogućnosti pojačati cloud infrastrukturu da podrži porast broja transakcija i korištenja računalne snage u cloudu. Ali i za to trebaju dobro stručnjaci, ali prije svega i data centri koji mogu brzo odgovoriti na rast potreba korisnika.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.