Cloud raste, a s njim i uzaludno potrošen novac

Cloud raste, a s njim i uzaludno potrošen novac

Foto: DepositPhotos

Dobra vijest za 2019. godinu u cloud okruženju jest rast tog tržišta, ali kako to već biva, uz takve vijesti stižu i one manje dobre, a tiču se u ovom slučaju bacanja novca, doslovno. U ovoj bi godini tako uzalud moglo biti potrošeno više od 14,1 milijardi američkih dolara, stoji u izvještaju RightScalea.

Tako to biva s investicijama, nisu sve uspješne i konkretne, neke jednostavno dođu pred zid pa se ne ispune zacrtani ciljevi onih koji ulažu novac. A s obzirom da se na cloud u ovoj godini prognozira potrošnja od 3,8 bilijuna dolara, jasno da nešto morao otići u, kako bi narod rekao, vjetar.

Dakle, što se potrošnje tiče, riječ je o rastu od 3,2 posto na godišnjoj razini i to je dobra vijest. Sad slijede one manje dobre, a tiču se detalja iz uvoda. Konkretno, na javni će cloud biti potrošeno 206,2 milijarde dolara, od čega će na računalne resurse otpasti 26,3 milijarde dolara. To je osjetljivi dio priče jer u njemu dolazi do mirovanja, a takvo stanje nikome ne služu u konačnici i potrebno ga je izbjeći u što je više slučajeva moguće. Čak se i taj segment može izračunati pa tako u stanju mirovanja i neproduktivnosti odlazi 8,8 milijardi dolara, navodi RightScale.

Novac odlazi u vjetar i kad se radi o znatnijim ulaganjima nego što je to potrebno. Infrastruktura je u 40 posto slučajeva bar za razinu veća no što bi trebala biti, pa kad bi se reducirala na razinu niže, uštedjelo bi se 50 posto novca koji ovako jednostavno odlazi nigdje. Kad bi se pak infrastruktura potpuno prilagodila potrebama organizacije, uštedjelo bi se 75 posto novca. U brojci, ukupno se gubi 5,3 milijarde dolara.

Zaključak cijele priče jest da organizacijama trebaju stručnjaci koji će znati kako spriječiti gubitak novca u što većoj mjeri jer jasno je da se radi o ciframa kojima bi se u nekim manjim zemljama mogao anulirati vanjski dug. A što se samih organizacija tiče, sav taj uzalud bačeni novac svakako bi mogao poslužiti za neke druge segmente, od motiviranja zaposlenih do drugih krucijalnih investicija.

Naravno tada treba biti oprezan i biti u mogućnosti pojačati cloud infrastrukturu da podrži porast broja transakcija i korištenja računalne snage u cloudu. Ali i za to trebaju dobro stručnjaci, ali prije svega i data centri koji mogu brzo odgovoriti na rast potreba korisnika.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.