Cloud raste, a s njim i uzaludno potrošen novac

Cloud raste, a s njim i uzaludno potrošen novac

Foto: DepositPhotos

Dobra vijest za 2019. godinu u cloud okruženju jest rast tog tržišta, ali kako to već biva, uz takve vijesti stižu i one manje dobre, a tiču se u ovom slučaju bacanja novca, doslovno. U ovoj bi godini tako uzalud moglo biti potrošeno više od 14,1 milijardi američkih dolara, stoji u izvještaju RightScalea.

Tako to biva s investicijama, nisu sve uspješne i konkretne, neke jednostavno dođu pred zid pa se ne ispune zacrtani ciljevi onih koji ulažu novac. A s obzirom da se na cloud u ovoj godini prognozira potrošnja od 3,8 bilijuna dolara, jasno da nešto morao otići u, kako bi narod rekao, vjetar.

Dakle, što se potrošnje tiče, riječ je o rastu od 3,2 posto na godišnjoj razini i to je dobra vijest. Sad slijede one manje dobre, a tiču se detalja iz uvoda. Konkretno, na javni će cloud biti potrošeno 206,2 milijarde dolara, od čega će na računalne resurse otpasti 26,3 milijarde dolara. To je osjetljivi dio priče jer u njemu dolazi do mirovanja, a takvo stanje nikome ne služu u konačnici i potrebno ga je izbjeći u što je više slučajeva moguće. Čak se i taj segment može izračunati pa tako u stanju mirovanja i neproduktivnosti odlazi 8,8 milijardi dolara, navodi RightScale.

Novac odlazi u vjetar i kad se radi o znatnijim ulaganjima nego što je to potrebno. Infrastruktura je u 40 posto slučajeva bar za razinu veća no što bi trebala biti, pa kad bi se reducirala na razinu niže, uštedjelo bi se 50 posto novca koji ovako jednostavno odlazi nigdje. Kad bi se pak infrastruktura potpuno prilagodila potrebama organizacije, uštedjelo bi se 75 posto novca. U brojci, ukupno se gubi 5,3 milijarde dolara.

Zaključak cijele priče jest da organizacijama trebaju stručnjaci koji će znati kako spriječiti gubitak novca u što većoj mjeri jer jasno je da se radi o ciframa kojima bi se u nekim manjim zemljama mogao anulirati vanjski dug. A što se samih organizacija tiče, sav taj uzalud bačeni novac svakako bi mogao poslužiti za neke druge segmente, od motiviranja zaposlenih do drugih krucijalnih investicija.

Naravno tada treba biti oprezan i biti u mogućnosti pojačati cloud infrastrukturu da podrži porast broja transakcija i korištenja računalne snage u cloudu. Ali i za to trebaju dobro stručnjaci, ali prije svega i data centri koji mogu brzo odgovoriti na rast potreba korisnika.

Još iz kategorije

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

IBM imenovao Tomislava Baluna za novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska

18.07.2019. komentiraj

IBM je danas objavio imenovanje Tomislava Baluna na funkciju novog poslovnog direktora IBM-a Hrvatska. Tomislav će biti odgovoran za sve prodajne aktivnosti IBM-a na hrvatskom tržištu, uključujući cjelokupni portfelj IBM-ovih proizvoda i usluga.

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

Lenovo zabilježio rast isporuka računala

18.07.2019. komentiraj

Kineski Lenovo uspio je po prvi put unazad šest mjeseci zabilježiti rast isporuka računala na globalnoj razini, unatoč trgovinskom ratu koji se vodi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.