Cloud poslovanje glavni je generator Amazonove zarade

Cloud poslovanje glavni je generator Amazonove zarade

Amazon Web Services (AWS) uvjerljivi je lider na području cloud poslovanja i Amazonu donosi milijarde i milijarde američkih dolara. Konkretno, samo u trećem kvartalu ove godine riječ je o 1,17 milijardi dolara profita. Ta svota označava 300 posto operativnog profita cijele kompanije koja je na svim drugim poljima zabilježila deficit.

Konkretno, kompletni Amazon bilježi prihode od 43,74 milijardi dolara, ali profit je bio na svega 256 milijuna dolara. Zato je cloud poslovanje toliko važno kompaniji i brojke to jasno pokazuju. Također, nije cloud poslovanje dominantno samo unutar Amazona već na kompletnom tržištu.

Kad se zbroji ono što imaju Microsoft, Google i IBM zajedno, riječ je o otprilike 25 posto udjela, dok Amazon sam ima oko 35 posto. Dakle, za deset posto slabiji rezultat bilježe svi zajedno! Već to dovoljno govori samo po sebi, posebno sad kad cloud više nije neka nepoznanica i odavno je temelj poslovanja svih ICT kompanija diljem svijeta, koje drže do sebe.

I teško da će se u dogledno vrijeme ova dominacija promijeniti. Jer, lista velikih klijenata samo raste i trenutno su na njoj Netflix, Samsung, BMW, Spotify, NASA...

Još iz kategorije

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

Facebook kreće u monetizaciju WhatsAppa

21.08.2018. komentiraj

Facebook je prije četiri godine za ukupne 22 milijardi američkih dolara preuzeo WhatsApp i obećao da neće dirati u politiku koju su postavili prethodni vlasnici. Dakle, aplikacija je ostala besplatna i potpuno slobodna od oglasa bilo kakvog tipa, ali naravno da su se u Facebooku trudili pronaći način kako monetizirati bogatu mu akviziciju.

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

TOP 50 na IT tržištu prema visini neto plaće

19.08.2018. komentiraj

Nastavljamo s analizom domaćeg ICT tržišta i završavamo s računalnim tržištem, a sve prema podacima koje je prikupila tvrtka Bisnode i portal Poslovna.hr. I ovog puta želimo još jednom napomenuti kako je analiza domaćeg ICT tržišta rađena prema važećoj nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to prema nekoliko skupina u koje smo podijelili tvrtke-. Znači prema NKD-ovima u softverski segment dolaze tvrtke kojima je NKD 62.01, 62.02, 62.03,  62.09, 63.11. Inače ovo je segment koji još nismo analizirali i to krećemo danas nakon što u sektoru IT/računala proanaliziramo najveće prosječne neto plaće u tvrtkama u IT segmentu kojem pripadaju sljedeći NKD-ovi 26.20. 58.21, 58.29, 95.11.

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

TOP 20 na IT tržištu prema izvozu

18.08.2018. komentiraj

Možda smo nekima dosadni s brojkama i s pojedinačnim analizama pojedinog segmenta ICT tržišta prema ključnim pokazateljima koje je prikupio Bisnode i portal Poslovna.hr ali podaci u nekim segmentima mogu biti vrlo zanimljiv.