Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Foto: Depositphotos

Tehnološka industrija prema prognozi bi trebala rasti četiri posto u ovoj godini i dosegnuti pet bilijuna američkih dolara, s tim da postoji mogućnost da rast dosegne i 6,4 posto, ali i svega 1,5 posto, stoji u izvješću CompTIA. Razlog moguće negativnije prognoze leži u činjenici da je na globalnoj razini moguće usporavanje ekonomskog rasta općenito pa bi svaka industrija mogla patiti.

No, 2018. je bila odlična i to se odrazilo na radnu snagu pa su tako samo u Sjedinjenim Američkim Državama svakog mjeseca kroz oglase poslodavci tražili prosječno 250 tisuća zaposlenika. A glavni razlog tog rasta, kao i rasta u svakom smislu, jesu cloud i mobilne mreže pete generacije (5G). Jedno vuče drugo i s razvojem brže internetske veze za mobilne uređaje, osjetit će se dvostruki napredak.

Kako navodi CompTIA, zbog novih tehnologija, ostvaruju se nove prilike i poslovi, što donosi nove mušterije, samim time nove prihode i rast industrije. Tako to i inače biva s novim tehnologijama, a sad treba vidjeti koliki će ovaj val biti i koliko dugo će trajati. Dakle, prema najoptimističnijim prognozama, donijet će rast od 6,4 posto, a prema onim negativnijima 1,5 posto. Vrijeme će reći svoje.

Uz cloud i 5G, još su neke vezane tehnologije koje će doživjeti rast te biti pokretač industrije. Riječ je o umjetnoj inteligenciji i Internetu stvari (IoT). Nije tajna da napredak na oba polja donosi napredak na preostalim poljima, ipak se već nekoliko godina odvija tranzicija i tražio istinski prostor kako bi se u tim segmentima ostvario poslovni uspjeh.

Također, ono što se naglašava jest da nedostaje talenata koji bi zadovoljili potražnju koja vlada na tržištu rada, zbog čega će organizacije biti prisnije s klijentima i pomnije slušati što oni žele kako bi se bolje postavili te bolje prošli na tržištu.

Očito je da će biti prilika za sve, samo ih treba znati iskoristiti, prilagoditi se i biti onaj koji rješava probleme, a ne bezglavo juri za izazovima.

Još iz kategorije

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

22.05.2019. komentiraj

Salesforce se suočio s jednim od najvećih prekida rada nakon prisilnog “gašenja” povećeg dijela infrastrukture 17. svibnja. Glavni razlog za taj prekid rada bila je promjena načinjena od strane kompanija, a koja se odnosila na proizvodni proces i pristupne podatke diljem organizacija.

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

21.05.2019. komentiraj

Konzultantska tvrtka Vetturelli provela je istraživanje među najvećim hrvatskim kompanijama kako bi ispitala stavove upravljačkih struktura o organizacijskoj agilnosti te u kojoj su fazi procesa prilagodbe kompanija za digitalno doba. U njemu je sudjelovalo 30 kompanija, odnosno članova uprava, direktora ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija.

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.