Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Foto: Depositphotos

Tehnološka industrija prema prognozi bi trebala rasti četiri posto u ovoj godini i dosegnuti pet bilijuna američkih dolara, s tim da postoji mogućnost da rast dosegne i 6,4 posto, ali i svega 1,5 posto, stoji u izvješću CompTIA. Razlog moguće negativnije prognoze leži u činjenici da je na globalnoj razini moguće usporavanje ekonomskog rasta općenito pa bi svaka industrija mogla patiti.

No, 2018. je bila odlična i to se odrazilo na radnu snagu pa su tako samo u Sjedinjenim Američkim Državama svakog mjeseca kroz oglase poslodavci tražili prosječno 250 tisuća zaposlenika. A glavni razlog tog rasta, kao i rasta u svakom smislu, jesu cloud i mobilne mreže pete generacije (5G). Jedno vuče drugo i s razvojem brže internetske veze za mobilne uređaje, osjetit će se dvostruki napredak.

Kako navodi CompTIA, zbog novih tehnologija, ostvaruju se nove prilike i poslovi, što donosi nove mušterije, samim time nove prihode i rast industrije. Tako to i inače biva s novim tehnologijama, a sad treba vidjeti koliki će ovaj val biti i koliko dugo će trajati. Dakle, prema najoptimističnijim prognozama, donijet će rast od 6,4 posto, a prema onim negativnijima 1,5 posto. Vrijeme će reći svoje.

Uz cloud i 5G, još su neke vezane tehnologije koje će doživjeti rast te biti pokretač industrije. Riječ je o umjetnoj inteligenciji i Internetu stvari (IoT). Nije tajna da napredak na oba polja donosi napredak na preostalim poljima, ipak se već nekoliko godina odvija tranzicija i tražio istinski prostor kako bi se u tim segmentima ostvario poslovni uspjeh.

Također, ono što se naglašava jest da nedostaje talenata koji bi zadovoljili potražnju koja vlada na tržištu rada, zbog čega će organizacije biti prisnije s klijentima i pomnije slušati što oni žele kako bi se bolje postavili te bolje prošli na tržištu.

Očito je da će biti prilika za sve, samo ih treba znati iskoristiti, prilagoditi se i biti onaj koji rješava probleme, a ne bezglavo juri za izazovima.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.