CES 2020: Uvod u novu tehnološku godinu s 4 hrvatske tvrtke

CES 2020: Uvod u novu tehnološku godinu s 4 hrvatske tvrtke

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ovogodišnji CES koji je započeo 7. siječnja i trajat će sve do 10. siječnja okupio je više od 4500 tisuće kompanija među kojima i četiri domaće. Sajam koji uvodi u novu tehnološku godinu nije na globalnom planu donio nikakav spektakularan pomak i viziju nečega što bi nas u tehnološkom smislu ove godine moglo razvesliti.

Svi velike nade polažu u komercijalizaciju rješenja baziranih na povezivosti uz 5G. Vidljivo je da je mnogo proizvoda koji su nadogradnja onih koje danas imamo i u koje je na neki način dodana tehnologija. Takvih je proizvoda na predstavljanju novinarima bilo mnogo od novih oblika i vrsta seksualnih igračaka, pomoći za roditelje u obliku kolijevki koje same njišu i uspavljuju dijete pa sve do novih smarthome uređaja.

CES 2020 svakako će i dalje obilježiti činjenica kako je riječ o jednom od najvećih automobilskih sajmova na svijetu i u SAD-u, pa je tako i Sony pokazao svoj futuristički koncept. To su učinili i neki drugi proizvođači poput Mercedesa.

Bilo je u tu i zanimljivih rješenja poput tvrtke Impossible Foods koja je predstavila svoju verziju burgera pod imenom Impossible Burger 2.0 koji gotovo da je kao pravi.

Što se pak tiče nastupa naših tvrtki Zipatu je ovo već sajam na kojem se osjećaju kao kod kuće, ističe za ICTbusiness.info Sebastian Popović i dodaje kako i dalje segment sustava za pametni dom nastavlja jako rasti. Pritom ističe kako se tržište mijenja, ima mnogo novih igrača. Dolazak na CES 2020 iskoristili su za predstavljanje nove generacije mobilne aplikacije, novog uređaja Zipatal 2 koji je napokon stigao u svojoj finalnoj verziji kao i Zpabox 2 koji je namijenjen instalaterima kod složenijih ugradnji u stambene ili poslovne jedinice.

N izložbenom prostoru namijenjenom startupovima u Eureka parku našao se i Iron Bull kao pobjednik Bugova natječaja za startupove, a kako ističe jedan od suosnivača Mario Jukić zadovoljni su prvim danom samog sajma i kontaktima koji su ostvareni. S njime se slažu i predstavnici još dviju domaćih tvrtki Sales Peritias i Bandi-tron. Ono što im je svima zajedničko jest da se bore na tržištu na kojem doslovno novac igra ulogu, bez kojeg se ne može i kojeg mnoge strane kompanije mnogo jednostanije, lakše i brže dobiju. I pritom ne govorimo o investicijama od nekoliko desetaka ili stotina tisuća eura već o investicija od nekoliko desetaka pa čak i stotina miliju eura.

 

 

Još iz kategorije

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

Googleova matična tvrtka Alphabet premašila vrijednost od bilijun dolara

21.01.2020. komentiraj

Googleova matična kompanija Alphabet uspjela je premašiti vrijednost od bilijun američkih dolara, što je dosad uspjelo samo trima konkurentima - Appleu, Amazonu i Microsoftu. Ne treba posebno naglašavati koliko je to izniman uspjeh i svakako se s razlogom slavi u Alphabetu.

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.