CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

CERT nije primio prijavu zbog napada na INA-u

Osim službene obavijesti tvrtke INA d.d. objavljene 16. veljače 2020., Nacionalni CERT nije zaprimio prijavu vezanu uz računalno-sigurnosni incident u spomenutoj kompaniji. CERT (eng. Computer Emergency Response Team) ili CSIRT (engl. Computer Security Incident Response Team) je organizacijski entitet koji reagira na računalno-sigurnosne incidente, te preventivnim djelovanjem radi na poboljšanju računalne sigurnosti informacijskih sustava.

Nacionalni CERT osnovan je u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti RH i prema tom zakonu CERT je nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj. Jedna od glavnih zadaća je usklađivanje postupanja u slučaju sigurnosnih računalnih incidenata na javnim informacijskim sustavima nastalih u Republici Hrvatskoj, ili u drugim zemljama i organizacijama, kad su povezani s Republikom Hrvatskom.

Kibernetički napad je svaki pokušaj izlaganja, izmjene, onemogućivanja, uništavanja, krađe ili neovlaštenog pristupa imovini ili neovlaštenoj uporabi sredstva. Napadač je osoba, organizacija ili proces koji pokušava pristupiti podacima, funkcijama ili drugim ograničenim područjima sustava bez autorizacije, potencijalno sa zlonamjernom namjerom.

Prema Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga i Uredbi (Narodne novine 68/2018), koji su nastali kao transpozicija NIS Direktive u nacionalno zakonodavstvo, računalno-sigurnosni incident u sektoru energetike i podsektoru nafte i plina smatra se značajnim incidentom ukoliko je incident imao utjecaj na pojedine ključne usluge: transport nafte naftovodima, proizvodnju nafte i naftnih derivata, skladištenje nafte i naftnih derivata te u podsektoru plina na distribuciju, transport, skladištenje plina, prihvat i otpremu UPP-a i proizvodnju prirodnog plina. Također unutar tih ključnih usluga za proglašenje značajnog incidenta u smislu njegova znatnog učinka na pružanje ključne usluge pojedine poteškoće uzrokovane računalno-sigurnosnim incidentom trebaju zadovoljavati određene kriterije i pragove.

Kako bi nadležni CERT mogao postupati u situaciji pojave takvog incidenta potrebna je dostava informacija od strane operatora ključnih usluga ili nadležnog sektorskog tijela u obliku zahtjeva. U tom trenutku se nadležni CERT uključuje u postupak rješavanje incidenta na način da provodi analizu i klasifikaciju i u tom procesu komunicira s ostalim CERT-ovima nadležnima za druge sektore, i prema potrebi s CSIRT timovima iz država članica Europske unije.

Ttrenutno nemamo informacije o tome da se radi o incidentu sa znatnim učinkom na pružanje ključne usluge u sektoru energetike, niti o njegovom mogućem utjecaju na i na druge sektore za koje je Nacionalni CERT nadležan prema Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga.

"Vjerujemo da sva tijela i službe obavljaju posao iz svoje nadležnosti te da rade na očuvanju kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj", zaključuju u CERT-u.

Još iz kategorije

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

Horvat: Nastavljamo poticati ulaganja i nove investicije u Hrvatskoj

04.04.2020. komentiraj

Usprkos svim izazovima s kojima se u proteklom razdoblju suočavaju gospodarstva cijelog svijeta, pozitivna je vijest što je tijekom prvog tromjesečja ove godine u Hrvatskoj zaprimljeno 47 prijava za korištenjem potpora za ulaganje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Svaka peta osoba u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom

Svaka peta osoba u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom

04.04.2020. komentiraj

Prema podacima istraživanja portala MojPosao, svaka peta osoba (18%) u Hrvatskoj se boji zaraze koronavirusom. Najviše ispitanika, gotovo polovica (43%), virusa se boji samo donekle, dok čak 39% osoba uopće ne strahuje od zaraze.

Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

Veliki broj poduzetnica i poduzetnika računa na pomoć države, ali se uzda najviše u vlastite sposobnosti preživljavanja

04.04.2020. komentiraj

Dnevno u Hrvatskoj od korona virusa oboli od 50 do 100 građana, dok ih od 1000 do 1.500 ostane bez posla zbog posljedica pandemije koja je zahvalila i sektor gospodarstva. Mjere Vlade RH usmjerene realnom tržištu za očuvanje radnih mjesta dobro su došla potpora, ali i dalje ostaje pitanje - kako preživjeti. Bližimo se brojci od 150 tisuća nezaposlenih, a tek je na izmaku prvi mjesec izolacije i poslovne stagnacije.