Carl Icahn je povećao svoj udio u Appleu na 3 milijarde dolara

Carl Icahn je povećao svoj udio u Appleu na 3 milijarde dolara

Foto: Fotolia

Milijarder Carl Icahn je povećao svoj udio u Appleu na 3 milijarde dolara, te kao jedan od najvećih investitora vrši pritisak na kompaniju, zahtijevajući od Apple da otkupi što više dionica.

Icahn navodi da je u posljednja dva tjedna kupio dionice Apple u vrijednosti od 500 milijuna dolara, te poziva ostale investitore na dodatna ulaganja jer će prema njegovom mišljenju Apple uskoro morati otkupiti još više dionica. On također navodi da Appleov odbor nanosi štetu dioničarima tako što ne povećavaju značajno svoj otkupni plan dionica. Icahn s 3 milijarde dolara posjeduje manje od 1 posto kompanije.

Svoj udio u Appleu Icahn je prvi puta obznanio 13. kolovoza putem objave na Twitteru, kada se dionicom Apple trgovalo po cijeni od oko 468 dolara, a dionice su od tada narasle 19 posto. Icahn je postao milijarder kupujući udjele u tvrtkama, a potom se javno zalagao za promjene kako bi cijena dionica narasla, takav princip primjenjuje i sada na Appleu, od kojeg zahtjeva vračanje novca dioničarima za posljednjih pet mjeseci.

Prije Icahnovog angažmana, Appleov glavni izvršni direktor Tim Cook najavio je kako kompanija planira potrošiti 100 milijuna dolara na isplatu dividendi i na otkup dionica.

Dionice Applea su u prošloj godini narasle za 9,8 posto, a rast cijena dionica pratio je i rast Standard & Poor's 500 indeksa koji je narastao za 24 posto.

Icahn Associates Corp je 30. rujna u vlasništvu imala 3,88 milijuna Appleovih dionica u vrijednosti od 1,85 milijardi dolara, čime je Icahn tada bio četvrti najveći dioničar kompanije.

Apple je savjetovao investitorima da glasaju protiv Icahnovog zahtjeva da tvrtka u 2014. godini otkupi dionice u vrijednosti od najmanje 50 milijardi dolara. Appleov glasnogovornik je naveo kako Apple razmatra mogućnost o povećanju iznosa koji će biti vraćen investitorima, te da procjenjuju gdje bi bilo najbolje uložiti kapital.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.