Carl Icahn je povećao svoj udio u Appleu na 3 milijarde dolara

Carl Icahn je povećao svoj udio u Appleu na 3 milijarde dolara

Foto: Fotolia

Milijarder Carl Icahn je povećao svoj udio u Appleu na 3 milijarde dolara, te kao jedan od najvećih investitora vrši pritisak na kompaniju, zahtijevajući od Apple da otkupi što više dionica.

Icahn navodi da je u posljednja dva tjedna kupio dionice Apple u vrijednosti od 500 milijuna dolara, te poziva ostale investitore na dodatna ulaganja jer će prema njegovom mišljenju Apple uskoro morati otkupiti još više dionica. On također navodi da Appleov odbor nanosi štetu dioničarima tako što ne povećavaju značajno svoj otkupni plan dionica. Icahn s 3 milijarde dolara posjeduje manje od 1 posto kompanije.

Svoj udio u Appleu Icahn je prvi puta obznanio 13. kolovoza putem objave na Twitteru, kada se dionicom Apple trgovalo po cijeni od oko 468 dolara, a dionice su od tada narasle 19 posto. Icahn je postao milijarder kupujući udjele u tvrtkama, a potom se javno zalagao za promjene kako bi cijena dionica narasla, takav princip primjenjuje i sada na Appleu, od kojeg zahtjeva vračanje novca dioničarima za posljednjih pet mjeseci.

Prije Icahnovog angažmana, Appleov glavni izvršni direktor Tim Cook najavio je kako kompanija planira potrošiti 100 milijuna dolara na isplatu dividendi i na otkup dionica.

Dionice Applea su u prošloj godini narasle za 9,8 posto, a rast cijena dionica pratio je i rast Standard & Poor's 500 indeksa koji je narastao za 24 posto.

Icahn Associates Corp je 30. rujna u vlasništvu imala 3,88 milijuna Appleovih dionica u vrijednosti od 1,85 milijardi dolara, čime je Icahn tada bio četvrti najveći dioničar kompanije.

Apple je savjetovao investitorima da glasaju protiv Icahnovog zahtjeva da tvrtka u 2014. godini otkupi dionice u vrijednosti od najmanje 50 milijardi dolara. Appleov glasnogovornik je naveo kako Apple razmatra mogućnost o povećanju iznosa koji će biti vraćen investitorima, te da procjenjuju gdje bi bilo najbolje uložiti kapital.

Još iz kategorije

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

Agilno je riječ godine u poslovnom svijetu

15.11.2019. komentiraj

Zašto se svi u modernim kompanijama kunu u uspješnost agilnih timova, koje su prednosti agilnog načina rada, što sve on podrazumijeva i zašto svi pričaju o tome samo su neka od pitanja kojima će se baviti panel 'The Word of the Year: Agile' koji će se u sklopu RTL-ove konferencije Digital Shapers ovog mjeseca održati u Zagrebu. O iskustvima agilnog poslovanja i njegovom utjecaju na zaposlenike i korisnike govorit će Ana Pauzar, experience management director u Hrvatskom Telekomu, Luka Gauta, fintech business development manager u CROZ-u i Krešo Žmak, director products u Infobipu.

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

Hrvatski Telekom i slovenska tvrtka GEN-I potpisali ugovor o dugoročnoj suradnji na području e-mobilnosti

14.11.2019. komentiraj

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom koji je ujedno i najveći operator  mreže javnih i privatnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj i slovenska energetska kompanija GEN-I sklopili su ugovor o dugoročnom partnerstvu na području e-mobilnosti. Temeljem ugovora vlasnici električnih vozila iz Slovenije i Hrvatske, koji su korisnici usluge e-mobilnosti tvrtke GEN-I, imat će pristup svim punionicama za električna vozila u operativnoj nadležnosti Hrvatskog Telekoma.

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.