Bujas: Moramo se prvo dokazati u svome „selu“

Bujas: Moramo se prvo dokazati u svome „selu“

Hrvatsko tržište je po definiciji zapravo vrlo malo, no držim da proizvod ili uslugu prvo moraš dokazati u svom "selu" da  bi uopće mogao razmišljati o opciji širenja u regiju i šire, dapače primjer Shoutema pokazuje da za neke proizvode treba ići u glavu u Ameriku, pojašnjava jedan od domaćih internetskih poduzetnika Hrvoje Bujas koji je pokrenuo GoHome i Crno Jaje.

Prema njegovim riječima tržište će danas, kao i jučer, uvijek otvoriti prostor za proizvode odnosno usluge koje rješavaju problem, koji su lijek, a ne vitamin, ističe Bujas i dodaje da kad startate s poslom, pitajte se da li je ovo što radim „nice to have“ ili „must have“, u prijevodu vitamin ili lijek.

„Ukoliko imate lijek, tim koji je kreativan i ambiciozan, te širinu samog tržišta uspjet ćete. Ljudi će uvijek htjeti kupovati povoljnije, pogotovo danas kad je "svaka kuna bitna", no s druge strane je nužna i određena diverzifikacija unutar branše, te će opstati i uspjeti samo oni koji nude vise svojim partnerima i naravno kupcima“, objašnjava Bujas.

CrnoJaje.hr je projekt koji partnerima nudi jaku TV kampanju i to na portalima NovaTv i DomaTv, te on-line kampanju na vodećim hrvatskim portalima, te je kao takav u mogućnosti dobiti u konačnici i najveće popuste i najkvalitetnije ponude za svoje kupce, a to je u ovom biznisu ključ uspjeha.

Bujas smatra da ima mjesta za sve koji misle da mogu pridobiti kupca sa svojom ponudom, no 2-3 najveća igrača će imati oko 80 posto udjela na samom tržištu, opisuje Bujas stanje na tržištu grupne kupovine.

Sada smo poprilično blizu toj brojci, a uz CrnoJaje.hr, izdvajam Kolektivu i PonuduDana za koje držim da imaju potencijal, kazuje Bujas o svojoj konkurenciji.

Međutim, Bujas je i jedan od suosnivača CISEx-a Udruga nezavisnih izvoznika softvera, gdje je ujedno i član Upravnog odbora i na to kako sam tvrdi je iznimno ponosan. Naime, CISEx okuplja više od 125 mladih i uspješnih tvrtki, kao sto su iStudio, Pet minuta, Netgen, UX Passion, Sales Pod, Infinum, Applicon, GoHome, Blagonic Brothers, Revolucija, Binaria, IT4U, Domino Grupa, Entrio, GIS Cloud, Inchoo, Farmeron, Swing software, Akcija, Locastic, Who API. Njihovo je udruživanje, pojašnjava Bujas. Nastalo sa jasnim ciljem podjele znanja, utjecanja na Vladine institucije radi pojednostavljivanja izvoza i poslovanja općenito, te stvaranje mreže kontakata što je iznimno bitno pri ulasku na nova tržišta.

O radu udruge kaže kako su u 2 godine postojanja održali 10 CISEx Fridaya, događanja sa ciljem edukacije i umrežavanja, potpomagali smo StartUp kamp na Visu, konferenciju StartUp Live u Splitu.

„Podržali smo i čitav niz akcija studentskih udruga kao sto su primjerice eStudent i BEST u suradnji, s nadležnim ministarstvima i agencijama pregovaramo na temu „Poduzetnicki impuls“, kreditiranje izvoza, pojednostavljivanje poslovanja poduzetnicima", objašnjava Bujas.

Iako će možda zvučati kao floskula i još jedna demagoška poruka Bujas drži, kao i svi članovi CISEx-a da je budućnost Hrvatske u izvozu znanja.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.