Bujas: Moramo se prvo dokazati u svome „selu“

Bujas: Moramo se prvo dokazati u svome „selu“

Hrvatsko tržište je po definiciji zapravo vrlo malo, no držim da proizvod ili uslugu prvo moraš dokazati u svom "selu" da  bi uopće mogao razmišljati o opciji širenja u regiju i šire, dapače primjer Shoutema pokazuje da za neke proizvode treba ići u glavu u Ameriku, pojašnjava jedan od domaćih internetskih poduzetnika Hrvoje Bujas koji je pokrenuo GoHome i Crno Jaje.

Prema njegovim riječima tržište će danas, kao i jučer, uvijek otvoriti prostor za proizvode odnosno usluge koje rješavaju problem, koji su lijek, a ne vitamin, ističe Bujas i dodaje da kad startate s poslom, pitajte se da li je ovo što radim „nice to have“ ili „must have“, u prijevodu vitamin ili lijek.

„Ukoliko imate lijek, tim koji je kreativan i ambiciozan, te širinu samog tržišta uspjet ćete. Ljudi će uvijek htjeti kupovati povoljnije, pogotovo danas kad je "svaka kuna bitna", no s druge strane je nužna i određena diverzifikacija unutar branše, te će opstati i uspjeti samo oni koji nude vise svojim partnerima i naravno kupcima“, objašnjava Bujas.

CrnoJaje.hr je projekt koji partnerima nudi jaku TV kampanju i to na portalima NovaTv i DomaTv, te on-line kampanju na vodećim hrvatskim portalima, te je kao takav u mogućnosti dobiti u konačnici i najveće popuste i najkvalitetnije ponude za svoje kupce, a to je u ovom biznisu ključ uspjeha.

Bujas smatra da ima mjesta za sve koji misle da mogu pridobiti kupca sa svojom ponudom, no 2-3 najveća igrača će imati oko 80 posto udjela na samom tržištu, opisuje Bujas stanje na tržištu grupne kupovine.

Sada smo poprilično blizu toj brojci, a uz CrnoJaje.hr, izdvajam Kolektivu i PonuduDana za koje držim da imaju potencijal, kazuje Bujas o svojoj konkurenciji.

Međutim, Bujas je i jedan od suosnivača CISEx-a Udruga nezavisnih izvoznika softvera, gdje je ujedno i član Upravnog odbora i na to kako sam tvrdi je iznimno ponosan. Naime, CISEx okuplja više od 125 mladih i uspješnih tvrtki, kao sto su iStudio, Pet minuta, Netgen, UX Passion, Sales Pod, Infinum, Applicon, GoHome, Blagonic Brothers, Revolucija, Binaria, IT4U, Domino Grupa, Entrio, GIS Cloud, Inchoo, Farmeron, Swing software, Akcija, Locastic, Who API. Njihovo je udruživanje, pojašnjava Bujas. Nastalo sa jasnim ciljem podjele znanja, utjecanja na Vladine institucije radi pojednostavljivanja izvoza i poslovanja općenito, te stvaranje mreže kontakata što je iznimno bitno pri ulasku na nova tržišta.

O radu udruge kaže kako su u 2 godine postojanja održali 10 CISEx Fridaya, događanja sa ciljem edukacije i umrežavanja, potpomagali smo StartUp kamp na Visu, konferenciju StartUp Live u Splitu.

„Podržali smo i čitav niz akcija studentskih udruga kao sto su primjerice eStudent i BEST u suradnji, s nadležnim ministarstvima i agencijama pregovaramo na temu „Poduzetnicki impuls“, kreditiranje izvoza, pojednostavljivanje poslovanja poduzetnicima", objašnjava Bujas.

Iako će možda zvučati kao floskula i još jedna demagoška poruka Bujas drži, kao i svi članovi CISEx-a da je budućnost Hrvatske u izvozu znanja.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.