Bujas: Moramo se prvo dokazati u svome „selu“

Bujas: Moramo se prvo dokazati u svome „selu“

Hrvatsko tržište je po definiciji zapravo vrlo malo, no držim da proizvod ili uslugu prvo moraš dokazati u svom "selu" da  bi uopće mogao razmišljati o opciji širenja u regiju i šire, dapače primjer Shoutema pokazuje da za neke proizvode treba ići u glavu u Ameriku, pojašnjava jedan od domaćih internetskih poduzetnika Hrvoje Bujas koji je pokrenuo GoHome i Crno Jaje.

Prema njegovim riječima tržište će danas, kao i jučer, uvijek otvoriti prostor za proizvode odnosno usluge koje rješavaju problem, koji su lijek, a ne vitamin, ističe Bujas i dodaje da kad startate s poslom, pitajte se da li je ovo što radim „nice to have“ ili „must have“, u prijevodu vitamin ili lijek.

„Ukoliko imate lijek, tim koji je kreativan i ambiciozan, te širinu samog tržišta uspjet ćete. Ljudi će uvijek htjeti kupovati povoljnije, pogotovo danas kad je "svaka kuna bitna", no s druge strane je nužna i određena diverzifikacija unutar branše, te će opstati i uspjeti samo oni koji nude vise svojim partnerima i naravno kupcima“, objašnjava Bujas.

CrnoJaje.hr je projekt koji partnerima nudi jaku TV kampanju i to na portalima NovaTv i DomaTv, te on-line kampanju na vodećim hrvatskim portalima, te je kao takav u mogućnosti dobiti u konačnici i najveće popuste i najkvalitetnije ponude za svoje kupce, a to je u ovom biznisu ključ uspjeha.

Bujas smatra da ima mjesta za sve koji misle da mogu pridobiti kupca sa svojom ponudom, no 2-3 najveća igrača će imati oko 80 posto udjela na samom tržištu, opisuje Bujas stanje na tržištu grupne kupovine.

Sada smo poprilično blizu toj brojci, a uz CrnoJaje.hr, izdvajam Kolektivu i PonuduDana za koje držim da imaju potencijal, kazuje Bujas o svojoj konkurenciji.

Međutim, Bujas je i jedan od suosnivača CISEx-a Udruga nezavisnih izvoznika softvera, gdje je ujedno i član Upravnog odbora i na to kako sam tvrdi je iznimno ponosan. Naime, CISEx okuplja više od 125 mladih i uspješnih tvrtki, kao sto su iStudio, Pet minuta, Netgen, UX Passion, Sales Pod, Infinum, Applicon, GoHome, Blagonic Brothers, Revolucija, Binaria, IT4U, Domino Grupa, Entrio, GIS Cloud, Inchoo, Farmeron, Swing software, Akcija, Locastic, Who API. Njihovo je udruživanje, pojašnjava Bujas. Nastalo sa jasnim ciljem podjele znanja, utjecanja na Vladine institucije radi pojednostavljivanja izvoza i poslovanja općenito, te stvaranje mreže kontakata što je iznimno bitno pri ulasku na nova tržišta.

O radu udruge kaže kako su u 2 godine postojanja održali 10 CISEx Fridaya, događanja sa ciljem edukacije i umrežavanja, potpomagali smo StartUp kamp na Visu, konferenciju StartUp Live u Splitu.

„Podržali smo i čitav niz akcija studentskih udruga kao sto su primjerice eStudent i BEST u suradnji, s nadležnim ministarstvima i agencijama pregovaramo na temu „Poduzetnicki impuls“, kreditiranje izvoza, pojednostavljivanje poslovanja poduzetnicima", objašnjava Bujas.

Iako će možda zvučati kao floskula i još jedna demagoška poruka Bujas drži, kao i svi članovi CISEx-a da je budućnost Hrvatske u izvozu znanja.

Još iz kategorije

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

Svibanj donio u IT javnim nabavama 310,44 milijuna kuna

17.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s našim analizama tendera koji su dobiveni i objavljeni u svibnju ove godine. Kao i do sada prikupljanje i analitiku rezultata obavili su Tenderi.hr, a njihovi podaci za prošli mjesec ove godine pokazuju kako je na IT tenderima bilo ukupno 456,81 milijun kuna, a na tenderima je tvrtkama dodijeljeno poslova u vrijednosti od 310,44 milijuna kuna.

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

12.06.2019. komentiraj

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.