Bujas: Moramo se prvo dokazati u svome „selu“

Bujas: Moramo se prvo dokazati u svome „selu“

Hrvatsko tržište je po definiciji zapravo vrlo malo, no držim da proizvod ili uslugu prvo moraš dokazati u svom "selu" da  bi uopće mogao razmišljati o opciji širenja u regiju i šire, dapače primjer Shoutema pokazuje da za neke proizvode treba ići u glavu u Ameriku, pojašnjava jedan od domaćih internetskih poduzetnika Hrvoje Bujas koji je pokrenuo GoHome i Crno Jaje.

Prema njegovim riječima tržište će danas, kao i jučer, uvijek otvoriti prostor za proizvode odnosno usluge koje rješavaju problem, koji su lijek, a ne vitamin, ističe Bujas i dodaje da kad startate s poslom, pitajte se da li je ovo što radim „nice to have“ ili „must have“, u prijevodu vitamin ili lijek.

„Ukoliko imate lijek, tim koji je kreativan i ambiciozan, te širinu samog tržišta uspjet ćete. Ljudi će uvijek htjeti kupovati povoljnije, pogotovo danas kad je "svaka kuna bitna", no s druge strane je nužna i određena diverzifikacija unutar branše, te će opstati i uspjeti samo oni koji nude vise svojim partnerima i naravno kupcima“, objašnjava Bujas.

CrnoJaje.hr je projekt koji partnerima nudi jaku TV kampanju i to na portalima NovaTv i DomaTv, te on-line kampanju na vodećim hrvatskim portalima, te je kao takav u mogućnosti dobiti u konačnici i najveće popuste i najkvalitetnije ponude za svoje kupce, a to je u ovom biznisu ključ uspjeha.

Bujas smatra da ima mjesta za sve koji misle da mogu pridobiti kupca sa svojom ponudom, no 2-3 najveća igrača će imati oko 80 posto udjela na samom tržištu, opisuje Bujas stanje na tržištu grupne kupovine.

Sada smo poprilično blizu toj brojci, a uz CrnoJaje.hr, izdvajam Kolektivu i PonuduDana za koje držim da imaju potencijal, kazuje Bujas o svojoj konkurenciji.

Međutim, Bujas je i jedan od suosnivača CISEx-a Udruga nezavisnih izvoznika softvera, gdje je ujedno i član Upravnog odbora i na to kako sam tvrdi je iznimno ponosan. Naime, CISEx okuplja više od 125 mladih i uspješnih tvrtki, kao sto su iStudio, Pet minuta, Netgen, UX Passion, Sales Pod, Infinum, Applicon, GoHome, Blagonic Brothers, Revolucija, Binaria, IT4U, Domino Grupa, Entrio, GIS Cloud, Inchoo, Farmeron, Swing software, Akcija, Locastic, Who API. Njihovo je udruživanje, pojašnjava Bujas. Nastalo sa jasnim ciljem podjele znanja, utjecanja na Vladine institucije radi pojednostavljivanja izvoza i poslovanja općenito, te stvaranje mreže kontakata što je iznimno bitno pri ulasku na nova tržišta.

O radu udruge kaže kako su u 2 godine postojanja održali 10 CISEx Fridaya, događanja sa ciljem edukacije i umrežavanja, potpomagali smo StartUp kamp na Visu, konferenciju StartUp Live u Splitu.

„Podržali smo i čitav niz akcija studentskih udruga kao sto su primjerice eStudent i BEST u suradnji, s nadležnim ministarstvima i agencijama pregovaramo na temu „Poduzetnicki impuls“, kreditiranje izvoza, pojednostavljivanje poslovanja poduzetnicima", objašnjava Bujas.

Iako će možda zvučati kao floskula i još jedna demagoška poruka Bujas drži, kao i svi članovi CISEx-a da je budućnost Hrvatske u izvozu znanja.

Još iz kategorije

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

Hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju na Tajlandu

19.02.2019. komentiraj

Na upravo završenom međunarodnom sajmu inovacija Bangkok International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition (IPITEX) hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

Usprkos žestokoj borbi divova udjeli na cloud tržištu se ne mijenjaju

18.02.2019. komentiraj

Kad je riječ o cloudu, tržiše je poprilično jasno podijeljeno, na Amazon Web Services i sve ostale. Naime, pravo AWS ima 32 posto udjela i daleko iza je s 14 posto Microsoft, dok se Google i IBM žestoko bore za to treće mjesto s jednoznamenkastim postocima, a takva situacija za te je kompanije ne toliko česta i zadovoljavajuća.

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.