Budu li ih morali zaposliti, Uber će mijenjati odnos s vozačima

Budu li ih morali zaposliti, Uber će mijenjati odnos s vozačima

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Iz Ubera su priopćili da će njihovi vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu doživjeti velike promjene ako se zakonski odredi da oni moraju biti zaposlenici tvrtke. Znak je to da je kompanija spremna na prilagodbe odnosa s vozačima zahvaljujući velikom pritisku regulatora.

Uber bi tako postao nešto slično tvrtki za najam privatnih vozila koja bi morala imati veću kontrolu nad radom svojih vozača, pojasnio je predstavnik za odnose s javnošću u Britaniji Andrew Byrne prilikom saslušanja pred parlamentarnim odborom. Ta izjava jedna je od rijetkih u kojima kompanija javno popušta pritiscima neke države.

Byrne je naglasio kako bi promjene bile značajne te bi donijele puno veće troškove za Uber koji bi morao formalno zapošljavati vozače. Konkretno, morali bi djelatnicima garantirati minimalnu plaću, podmiriti troškove zdravstvenog osiguranja i dati mogućnost godišnjih odmora, izostanaka zbog bolesti te roditeljske dopuste.

On je dodao kako bi se uvođenjem takvih pravila, odnosno formalnim zapošljavanjem vozača u tvrtki, narušila fleksibilnost koja je jedna od glavnih odlika Ubera. Pojasnio je da sada vozači mogu zaraditi do 15 funti po satu, premda to ne obuhvaća troškove goriva, osiguranja i održavanja vozila. Iz tvrtke tvrde kako bi ih uvođenje novih pravila o zapošljavanju stavilo u poziciju da djelatnicima ne bi mogli isplaćivati više od minimalca, odnosno sedam i pol funti nakon odbitaka.

Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava pronaći model u kojem bi doskočili praksi tvrtki koje unajmljuju radnike, samostalne poduzetnike, a ne zapošljavaju ih sa svim pripadajućim povlasticama. Kritičari Uberovog modela poslovanja, uključujući taksi kompanije, ističu da je takav pristup zaobilaženje radnog zakonodavstva i drugih odredbi kako bi troškovi bili što manji, a tvrtke brže rasle.

U Uberovom slučaju kritike su upućene i na sigurnosne aspekte provjere vozača te opasnosti zbog prevelikog broja radnih sati, a sindikati su kritizirali regulatora što u razlozima ukidanja dozvole za poslovanje u Londonu nisu naveli i tretman radnika.

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.