Broadcom pred finalizacijom preuzimanja Symanteca za 15 milijardi dolara

Broadcom pred finalizacijom preuzimanja Symanteca za 15 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Broadcom se suočava s brojnim optužbama za monopol u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega želi što prije finalizirati posao sa Symantecom, kompanijom koju planira preuzeti za oko 15 milijardi američkih dolara.

Cijeli posao trebao bi biti sklopljen odmah nakon 4. srpnja, koji je neradni u SAD-u. Ali, taj jedan dan neće naškoditi ovoj megakompaniji, koja sad želi uz sebe imati i stručnjake za kibernetičku sigurnost, što Symantec svakako jest.

Time se samo širi sfera poslovanja za Broadcom, koji je već prošle godine kupio CA Technologies za 18,9 milijardi dolara i tek nakon intervencije predsjednika Donalda Trumpa odustao od nasilnog pokušaja preuzimanja Qualcomma za više od stotinu milijardi dolara. Ali, neće ta intervencija biti jedino što se moralo učiniti kako bi Broadcom bio zaustavljen u svom načinu poslovanja.

Europska komisija istražuje ekskluzivne ugovore koje Broadcom sklapa s partnerima, kako bi ih onemogućio da svoje usluge i(li) proizvode nude Broadcomovoj konkurenciji. Tako nešto na području Europske unije nije dozvoljeno, a i SAD ima stroga pravila po pitanju monopola.

Točnije, u Europskoj uniji problem koji se postavlja u prvi plan jesu čipovi u modemima i "kutijama" za televizore, a čak se predlaže privremena suspenzija postojećih ugovora kako se ne bi nanosila daljnja šteta drugim kompanijama, dok traje istraga. Naravno, tako nešto nimalo ne odgovara Broadcomu jer ukoliko se dokaže da je nevin, mogao bi imati štetu u poslovanju. Ali, tako nešto je vrlo izgledno da će se dogoditi, što zapravo sugerira da problem uistinu postoji, samo ga treba potkrijepiti čvrstim dokazima, a potom će uslijediti sankcije.

Što se tiče situacije na američkom tlu, Broadcom se optužuje da je koristio sličnu praksu kao u EU, ali vezanu uz Wi-Fi i Ethernet čipove. A ništa od toga ne bi privuklo pažnju da Broadcom silom nije htio preuzeti Qualcomm za stotinu i više milijardi američkih dolara pa na taj način u potpunosti preuzeti monopol nad tržištem. Ovako, to mu nije uspjelo i otkrila se praksa koja ne odgovara pravilnom tržišnom ponašanju.

Još iz kategorije

Korporacije se okreću cloudu

Korporacije se okreću cloudu

18.10.2019. komentiraj

Korporacije su napravile još oštriji zaokret prema cloudu jer većina njih namjerava smanjiti potrošnju na tradicionalni softver te se okrenuti prema onim proizvođačima koji nude cloud alternative.

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

Huawei ove godine isporučio 26 posto pametnih telefona više nego lani

18.10.2019. komentiraj

Huawei je objavio poslovne rezultate za treće tromjesečje tekuće godine. Tijekom prva tri tromjesečja, Huawei je ostvario prihod od 86,01 milijardi američkih dolara (610,8 milijardi kineskih juana) što je za čak 24.4  posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem tromjesečju, neto profitna marža kompanije iznosila je 8.7  posto.

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

Izvoz u SAD porastao za 25 posto

18.10.2019. komentiraj

„SAD je vodeća svjetska ekonomska sila i najveći globalni uvoznik. Njihov BDP je u 2018. godini premašio 21 bilijun dolara. U usporedbi s tim, vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s Amerikom koja je prošle godine iznosila 620 milijuna dolara je doslovno kap u moru. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine nam je izvoz u Ameriku porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nisu to velike brojke ukupno, ali pozitivan trend svakako veseli“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na seminaru America Made Easy koji je HGK organizirala u suradnji s Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj (AmCham) i Avitus grupom. Naglasio je da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa SAD-a i Hrvatske – vizni režim i dvostruko oporezivanje.