Broadcom pred finalizacijom preuzimanja Symanteca za 15 milijardi dolara

Broadcom pred finalizacijom preuzimanja Symanteca za 15 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Broadcom se suočava s brojnim optužbama za monopol u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega želi što prije finalizirati posao sa Symantecom, kompanijom koju planira preuzeti za oko 15 milijardi američkih dolara.

Cijeli posao trebao bi biti sklopljen odmah nakon 4. srpnja, koji je neradni u SAD-u. Ali, taj jedan dan neće naškoditi ovoj megakompaniji, koja sad želi uz sebe imati i stručnjake za kibernetičku sigurnost, što Symantec svakako jest.

Time se samo širi sfera poslovanja za Broadcom, koji je već prošle godine kupio CA Technologies za 18,9 milijardi dolara i tek nakon intervencije predsjednika Donalda Trumpa odustao od nasilnog pokušaja preuzimanja Qualcomma za više od stotinu milijardi dolara. Ali, neće ta intervencija biti jedino što se moralo učiniti kako bi Broadcom bio zaustavljen u svom načinu poslovanja.

Europska komisija istražuje ekskluzivne ugovore koje Broadcom sklapa s partnerima, kako bi ih onemogućio da svoje usluge i(li) proizvode nude Broadcomovoj konkurenciji. Tako nešto na području Europske unije nije dozvoljeno, a i SAD ima stroga pravila po pitanju monopola.

Točnije, u Europskoj uniji problem koji se postavlja u prvi plan jesu čipovi u modemima i "kutijama" za televizore, a čak se predlaže privremena suspenzija postojećih ugovora kako se ne bi nanosila daljnja šteta drugim kompanijama, dok traje istraga. Naravno, tako nešto nimalo ne odgovara Broadcomu jer ukoliko se dokaže da je nevin, mogao bi imati štetu u poslovanju. Ali, tako nešto je vrlo izgledno da će se dogoditi, što zapravo sugerira da problem uistinu postoji, samo ga treba potkrijepiti čvrstim dokazima, a potom će uslijediti sankcije.

Što se tiče situacije na američkom tlu, Broadcom se optužuje da je koristio sličnu praksu kao u EU, ali vezanu uz Wi-Fi i Ethernet čipove. A ništa od toga ne bi privuklo pažnju da Broadcom silom nije htio preuzeti Qualcomm za stotinu i više milijardi američkih dolara pa na taj način u potpunosti preuzeti monopol nad tržištem. Ovako, to mu nije uspjelo i otkrila se praksa koja ne odgovara pravilnom tržišnom ponašanju.

Još iz kategorije

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

16.07.2019. komentiraj

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

Lideri trebaju preuzeti odgovornost za odgovorno korištenje umjetne inteligencije

15.07.2019. komentiraj

Procijenjeni ekonomski potencijal umjetne inteligencije (UI)  od 15,7 bilijuna dolara ostvarit će se samo ako organizacije u svoje poslovanje integriraju odgovornu praksu korištenja umjetne inteligencije i uzmu ih u obzir prije bilo kakvog razvoja, zaključuje se u novom PwC-ovom istraživanju.

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

Hrvatskom vladaju mikro i mali poduzetnici

14.07.2019. komentiraj

U razdoblju unatrag 17 godina (od 2002.), 2018. godine bila je za poduzetnike najuspješnija s 28,2 milijarde kuna neto dobiti, u kojoj su sve četiri skupine poduzetnika poslovale pozitivno, s tim da je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 69,3 posto.