Britanski ARM prekinuo poslovnu suradnju s Huaweijem

Britanski ARM prekinuo poslovnu suradnju s Huaweijem

Britanski Arm odlučio je prekinuti svaku poslovnu suradnju s Huaweijem te mu nanio još jedan udarac u cijeloj ovoj priči s Googleovim otkazivanjem licenci za Android mobilni operativni sustav toj kineskoj megakompaniji.

Naime, iako Arm jest britanski, preuzet je 2016. od strane japanskog SoftBanka i ima brojne urede u Sjedinjenim Američkim Državama pa bi nastavkom suradnje s Huaweijem više izgubio nego dobio. Stoga, potez je zapravo logičan i potvrđuje koliko je centralizacija opasna po tržište. Kompanije moraju gledati gdje će izgubiti manje i donijeti odluke. Dakle, gubitak je neminovan.

Ovo svakako nije mala stvar jer Huaweijev HiSilicon SoC (system-on-a-chip) koristi licence u vlasništvu ARM-a, što znači da bez njih ne može proizvoditi svoje procesore, kako je činio dosad. Dakle, temelji Huaweijeve tehnologije ipak su američkog porijekla i bez njih sve pada u vodu.

Naravno, Huawei je dovoljno moćan pa će sve moći sam, ali izgubit će podosta vremena u tom procesu. Osim ako se sve skupa ne riješi bez svih ovih negativnosti. Samo, pitanje je hoće li se Huawei osjećati izdanim pa sukladno tome ne obnoviti partnerstva s onima koji su im okrenuli leđa na prvom problemu.

Kako jedna nevolja ne bi došla sama, SoftBank je kao vlasnik japanskog SoftBank Mobile operatera zaustavio prodaju Huawei mobilnih uređaja, među kojima je i P30 serija. Nije pak ni to sve, SoftBankova podružnica Y! Mobile učinila je isto to, što znači da Japanci neće tako lako moći do najnovijih Huawei pametnih telefona. Jer, s petkom 24. svibnja trebali su se pojaviti u prodaji.

I dok prekid suradnje od strane kompanija kao Qualcomm, Broadcom, Qorvo, Xilinx, Infineon, Micron i Western Digital za Huawei nisu bili toliko problematični, ovo jest jer Arm je dio brojnih dijelova njegove proizvodnje. Naravno, otprije licencirani proizvodi ne spadaju u ovaj prekid suradnje te se mogu normalno koristiti...

Još iz kategorije

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

Zaposlenici tvrde da tvrtke koriste IT za čisti profit, a ne za osnaživanje radnika

23.09.2019. komentiraj

Kompanija Zensar je napravila zanimljivo istraživanje u kojem je bilo uključeno tisuću zaposlenika viših pozicija u IT i zdravstenom sektoru te stigla do zaključka da bi nadređeni voljeli da im podređeni rade kao strojevi, odnosno, da bi voljeli kad bi upravljali strojevima umjesto ljudima.

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

Lemax kreće u projekt „Strategija 2023“

23.09.2019. komentiraj

Lemax dobiva pojačanje jer će Miroslav Keleković, vodit će tehnološku transformaciju s timom od 50 stručnjaka čime Lemax kreće u intenzivnu fazu ostvarenja „Strategije 2023“ i nastavak izvoza softverskog rješenja za turističke agencije i turoperatore.

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

19.09.2019. komentiraj

Schneider Electric ove godine je uvršten na renomiranu listu kompanija “Change the World“ časopisa Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na toj se listi nalazi još 51 kompanija kojima su globalni izazovi suvremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.