Brexit će snažno utjecati na poslovne veze startupa

Brexit će snažno utjecati na poslovne veze startupa

Foto: DepositPhotos

S krajem 20. stoljeća vjerovalo se da će veća ekonomska ovisnost između zemalja, potaknuta liberalnim i demokratskim institucijama, osigurati stabilnost kroz većinu 21. stoljeća. Ali, kontekst se uvelike promijenio 2016. godine i izglasavanjem Brexita, koji 29. ožujka 2019. stupa na snagu te donosi još uvijek nepoznate promjene.

Nažalost, ne zna se što će sve u ekonomskom, gospodarskom i trgovinskom smislu donijeti Brexit na najvišim i najnižim razinama. Poduzetnici su u panici, organizacije su u panici, investitori su u panici, nije bitno radi li se o velikima ili malima. A posebno se sve skupa odnosi na one koji posluju prvenstveno u Europi.

Stoga, ono što se zna jest da svaka poslovna veza, posebno ako se radi o startupima, mora biti ponovno evaluirana. Lideri moraju ponovno ispregovarati poslovne veze i uvjete jer se kompletna slika tržišta, a samim time i poslovanja, mijenja. Također, potrebno je razmišljati dugoročno, kako bi bila postignuta stabilnost. I nije bitno nalazi se poslovni subjekt u Velikoj Britaniji ili negdje drugdje u Europi sve dok se poslovanje tiče odnosa s britanskim tržištem.

Nažalost, sve to kao posljedicu ima izostanak većih investicija jer investitori ne žele samo tako ulagati u nešto dok ne znaju potpuno jasno kako će tržište funkcionirati. Zato je za očekivati da će val investicija uslijediti mjesecima nakon Brexita, kad priča bude jasnija i kad će se svi detalji moći jasno prezentirati.

Veliki je to problem za manje poslovne subjekte, koji ovise o priljevu novca, inače pristiglom od strane investitora koji su trenutno suzdržani. Upravo zato bitna je strategija, privlačenje investitora dogovorima koji bi zaštitili obje strane i neovisno o Brexitu donijeli korist. Tu na scenu stupa rizični kapital, odnosno, rizični poduzetnici (eng., venture capitalists). Njihova uloga postala je i konzultantske prirode, a kako bi zaštitili investitore, poslovne subjekte i sebe same, moraju pronaći adekvatne sporazume, smisliti plan, strategiju i izvesti poslovanje koje će u post-Brexit eri biti svima od koristi.

Zvuči komplicirano jer i jest, ali stručnjaci će svoj dio posla sasvim sigurno obaviti na pravi način. Možda ne dok Brexit ne bude izveden i sve skupa bude poznato, ali do kraja polovice 2019. sve bi trebalo sjesti na svoje mjesto.

Još iz kategorije

Sony Europe imenovao novog predsjednika tvrtke

Sony Europe imenovao novog predsjednika tvrtke

14.01.2019. komentiraj

Aktualni predsjednik Sonyja Europe, Shigeru Kumekawa, vraća se u Tokio nakon što je imenovan na poziciju izvršnog direktora i predsjednika tvrtke Sony Marketing koju će preuzeti od 1. travnja. Hideyuki Furumi, izvršni potpredsjednik i rukovoditelj marketinga prodaje u tvrtki Sony Mobile Communications, zamijenit će Kumekawu na mjestu predsjednika europske podružnice japanskog tehnološkog giganta.

PwC očekuje usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019.

PwC očekuje usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019.

14.01.2019. komentiraj

U 2019. očekuje se usporavanje ukupnog globalnog gospodarstva kako se države članice skupine G7 vraćaju svojim dugogodišnjim prosječnim stopama rasta, pokazuju nova PwC-ova predviđanja u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch.

Predstečajnu nagodbu dosad sklopilo 3168 tvrtki i obrta

Predstečajnu nagodbu dosad sklopilo 3168 tvrtki i obrta

14.01.2019. komentiraj

Pokretanje postupka predstečajne nagodbe od listopada 2012. do 4. siječnja zatražilo je 8.959 tvrtki i obrta, od čega je njih 3.168 sklopilo nagodbu pred nadležnim trgovačkim sudom, pokazuju najnoviji podaci Financijske agencije (Fine).