Borba za Teslu

Borba za Teslu

Foto: Tesla

Tesla Motors, tvrtka električnih automobila koju je osnovao Elon Musk, postala je vrlo moćna sila u čistoj proizvodnji energije. Možda je najveći dokaz uspjeha tvrtke Gigafactory od čak 404 hektara u Sparsku, Nevada. Tesla je već i u potrazi za izgradnjom slične tvornice u Europi, a potraga za lokacijom krenula je nakon objave partnerstva s njemačkom tvrtkom Grohmann Engineering.

Tvornica bi se zvala Gigafactory 2 i ne bi bila samo tvornica akumulatora nego bi se u njoj proizvodili i automobili. Kada je Tesla bila u potrazi za mjestom izgradnje svoje prve Gigafactory, najmanje pet država natjecalo se za projekt, uključujući Kaliforniju, Arizonu i Teksas.

Najznačajniji razlog je Teslino ulaganje od 5 milijardi dolara i zapošljavanje ljudi. U Nevadi, naprimjer, Gigafactory bi trebao zaposliti otprilike 6.500 ljudi do 2022., a polovica od toga trebaju biti lokalni ljudi.

No, vratimo se na Europu. Veliki broj gradova odgovorio je na Teslin poziv za gradnju tvornice. Portugal je tako otvorio Facebook stranicu Bring Tesla Gigafactory to Portugal!, a Španjolska i Francuska su ponudile postojeće elektrane kao mjesta koja se mogu pretvoriti u tvornice.

Nizozemska ima više služben pristup preko nizozemskog ministra gospodarstva Henk Kampa. U ovom trenutku, Teslin europski ured ima sjedište u Amsterdamu. Borba za Teslu traje - kome će Musk reći da?

Još iz kategorije

Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

25.01.2020. komentiraj

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

24.01.2020. komentiraj

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.