Borba između Intela i AMD-a nikad nije bila napetija

Borba između Intela i AMD-a nikad nije bila napetija

Intel i AMD nastavljaju bitku za prevlast na tržištu, ali ona je napetija no ikad u posljednjih nekoliko desetljeća, što znači da je trebalo promijeniti način na koji joj se pristupa - snižavanjem cijena. Pod time se misli na Intel, koji više ne može pobijediti isključivo zahvaljujući kvaliteti i moći procesora, pa se okrenuo najlogičnijem rješenju.

Godinama je div odolijevao AMD-u, koji je konstantno nudio jeftinija rješenja, no nešto slabija. Ipak, protekle dvije godine situacija se promijenila, AMD je dostigao Intel u svakom pogledu, čak u nekim detaljima i postao bolji, no cijene su mu i dalje bile prihvatljivije, što je jednostavno moralo ponukati Intel na promjenu strategije.

Iako se ona ne tiče komercijalnog i šireg tržišta, tiče se onog profitabilnog poslovong. Odsad su njegovi procesori za servere nešto jeftiniji no što su bili u prošlosti pa korisnici dobiju više za manje. Konkretnije, Intelovi Xeon skalabilni procesori druge generacije gotovo su dvostruko jeftiniji nego prethodna generacija, ako se gleda cijen po jezgri.

Dakle, Xeon Gold 6258R i 6248R čipovi nude u prosjeku 36 posto bolje performanse i 42 posto bolje performanse po uloženom dolaru, u odnosu na prethodnu generaciju. Ukupno, cijena po jezgri je dvostruko niža, što je korisnicima odlično. Čak i unatoč činjenici da Intel i dalje koristi zastarjelu 14-nm tehnologiju u odnosu na AMD-ovu 7-nm. Koja nudi i do 64 jezgre, dok Intelova nudi do 28 jezgri.

U konačnici, Intel je ovim rezovima uspio doći do situacije u kojoj može bezbrižnije obaviti tranziciju prema naprednijoj tehnologiji, ostvariti "ponešto" prihoda i zadržati korisnike koje je imao. Možda dobiti i pokojeg novog zbog ušteda koje im se nude nakon ovog snižavanja cijena.

Jasno je, Intel želi ovime i usporiti AMD, koji ima tek desetak posto tržišta servera, i oko 20 posto udjela na tržištu stolnih i prijenosnih računala, ali raste iznimno brzo. Dovoljno brzo da bi se uključile lampice za alarm u Intelu...

Još iz kategorije

PlanRadar prikupio 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja

PlanRadar prikupio 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja

29.03.2020. komentiraj

PlanRadar prikupio je 30 milijuna eura investicija u seriji A financiranja za unaprjeđenje digitalne transformacije u građevinarstvu i sektoru nekretnina. Zahvaljujući prednostima aplikacije PlanRadar, korisnici su uštedjeli 500 milijuna eura diljem Europe i više od sedam sati administrativnog vremena tjedno, a ova investicija ima potencijal potaknuti daljnju globalnu uštedu i mogućnost skaliranja već uspješnog modela na novim tržištima.

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

Računovođe ključna karika za uspješno provođenje mjera pomoći gospodarstvu

27.03.2020. komentiraj

Iz Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore poručuju da je njihova djelatnosti pod ogromnim pritiskom zbog epidemije koronavirusa te da upravo o njima ovisi kvalitetna implementacija svih mjera koje Vlada donosi kako bi olakšala situaciju u gospodarstvu.

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

Microsoft preko GitHuba preuzima npm

26.03.2020. komentiraj

Microsoft se odlučio preuzeti Nodeov npm Inc. i posao je najavljen 16. ožujka, ali obje kompanije odlučile su ne objaviti koliko je vrijedan posao. Razlog obavljanja ovog posla jest u želji Microsofta da integrira GitHub s npm, kako bi se kombinirale zajednice i više privukli JavaScript developeri. Naime, npm uz Node upravljač paketima (eng., package manager) nudi i održava npm Registry i CLI. Dakle, developeri ovime dobivaju širinu na GitHubu.