Borba AWS-a i Microsoft Azurea ovisiti će o prodajnom skaliranju, umjetnoj inteligenciji i multi-cloudu

Borba AWS-a i Microsoft Azurea ovisiti će o prodajnom skaliranju, umjetnoj inteligenciji i multi-cloudu

Foto: DepositPhotos

Amazon Web Services (AWS) snažnije je počeo s ulaganjima u prodaju i marketing kako bi se što bolje pripremio za skorašnju bitku s Microsoftovim Azure, koji sve bolje kotira na tržištu i uskoro će biti ozbiljan konkurent.

Ipak, u priči o dva velikana koja okreću milijarde američkih dolara svakog mjeseca na cloud uslugama i proizvodima, ostaje pitanje dostiže li ih zakon velikih brojeva. Jer, investitori i lideri kompanija navikli su se na uistinu iracionalan rast, koji se zbio jer je tržište zapravo postavljalo temelje i konkurencija nije bila na nivou.

Zato, to što je u kvartalu Azure ostvario 59 posto rasta u odnosu na onaj prethodni nije toliko zadovoljilo one koji žive od Microsofta. Zašto? Jer je u kvartalu prije rast bio 64 posto, u onom prije 73 posto, u onom prije 76 posto... Razmazile su sve te brojke lidere i investitore, koji će ipak morati malo "stati na loptu".

Još je gora situacija u Amazonu. No, to "gora" treba uzeti s dozom ironije jer AWS je rastao na kvartalnoj razini 35 posto, samo dva posto manje nego u kvartalu prije i sedam posto manje nego dva kvartala prije. U redu, bio je krajem prošle i kroz prošlu godinu rast na kvartalnoj razini 46 posto ili više, ali svejedno se ostvaruje dvoznamenkast rast i dalje.

Svejedno, osnivač i prvi čovjek Amazona Jeff Bezos ne miruje, nikad ne gleda sadašnjost već ono što će biti za tri godine. Barem je tako rekao. I vjerojatno po svim ovim brojkama može zaključiti da Microsoft ubrzano smanjuje razliku te bi ovim tempom za tri godine mogao biti rame uz rame s Amazonom.

Naime, u listopadu ove godine udio na cloud tržištu koje se tiče infrastrukture za poslužitelje usluga, za Amazon je iznosio 33 posto. Microsoft je bio na 16 posto, što je dvostruko slabije. Ali, Microsoftov rast je 24 posto bolji no Amazonov i bit će zanimljivo vidjeti s krajem godine zaostatak, pa izračunati koliko će trebati da se tržište izjednači.

Osim ako ubrzana ulaganja spomenuta na početku Amazonu ne donesu osjetno bolji rezultat.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.