Borba AWS-a i Microsoft Azurea ovisiti će o prodajnom skaliranju, umjetnoj inteligenciji i multi-cloudu

Borba AWS-a i Microsoft Azurea ovisiti će o prodajnom skaliranju, umjetnoj inteligenciji i multi-cloudu

Foto: DepositPhotos

Amazon Web Services (AWS) snažnije je počeo s ulaganjima u prodaju i marketing kako bi se što bolje pripremio za skorašnju bitku s Microsoftovim Azure, koji sve bolje kotira na tržištu i uskoro će biti ozbiljan konkurent.

Ipak, u priči o dva velikana koja okreću milijarde američkih dolara svakog mjeseca na cloud uslugama i proizvodima, ostaje pitanje dostiže li ih zakon velikih brojeva. Jer, investitori i lideri kompanija navikli su se na uistinu iracionalan rast, koji se zbio jer je tržište zapravo postavljalo temelje i konkurencija nije bila na nivou.

Zato, to što je u kvartalu Azure ostvario 59 posto rasta u odnosu na onaj prethodni nije toliko zadovoljilo one koji žive od Microsofta. Zašto? Jer je u kvartalu prije rast bio 64 posto, u onom prije 73 posto, u onom prije 76 posto... Razmazile su sve te brojke lidere i investitore, koji će ipak morati malo "stati na loptu".

Još je gora situacija u Amazonu. No, to "gora" treba uzeti s dozom ironije jer AWS je rastao na kvartalnoj razini 35 posto, samo dva posto manje nego u kvartalu prije i sedam posto manje nego dva kvartala prije. U redu, bio je krajem prošle i kroz prošlu godinu rast na kvartalnoj razini 46 posto ili više, ali svejedno se ostvaruje dvoznamenkast rast i dalje.

Svejedno, osnivač i prvi čovjek Amazona Jeff Bezos ne miruje, nikad ne gleda sadašnjost već ono što će biti za tri godine. Barem je tako rekao. I vjerojatno po svim ovim brojkama može zaključiti da Microsoft ubrzano smanjuje razliku te bi ovim tempom za tri godine mogao biti rame uz rame s Amazonom.

Naime, u listopadu ove godine udio na cloud tržištu koje se tiče infrastrukture za poslužitelje usluga, za Amazon je iznosio 33 posto. Microsoft je bio na 16 posto, što je dvostruko slabije. Ali, Microsoftov rast je 24 posto bolji no Amazonov i bit će zanimljivo vidjeti s krajem godine zaostatak, pa izračunati koliko će trebati da se tržište izjednači.

Osim ako ubrzana ulaganja spomenuta na početku Amazonu ne donesu osjetno bolji rezultat.

Još iz kategorije

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

12.11.2019. komentiraj

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja. U Hrvatskoj ljudi u toj dobi vode više od 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih. Posebno je ugrožena trećina tih poduzeća te trećina zaposlenih. Riječ je o poduzećima čiji vlasnici podcjenjuju složenost i trajanje procesa prijenosa poslovanja. Istaknuto je to na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja uz napomenu kako je druga najveća ugroza poduzećima, sazrelih za prijenos poslovanja, neodgovarajuća potpora nadležnih institucija.

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

12.11.2019. komentiraj

Unatoč očekivanjima o usporavanju rasta robnog izvoza u ovoj godini, u prvih osam mjeseci ostvaren je dinamičniji rast nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, 6,1% u odnosu na prošlogodišnjih 4,6%. Na takva kretanja utjecao je povećani izvoz većeg broja djelatnosti, ali se ipak najviše isticao izvoz ostalih prijevoznih sredstava koje u najvećoj mjeri čine brodovi.