Baidu nije opravdao očekivanja, svega dolar dobiti po dionici

Baidu nije opravdao očekivanja, svega dolar dobiti po dionici

Foto: Fotolia

Kineski internetski pretraživač Baidu nije ispunio očekivanja analitičara u prvom kvartalu 2013 godine s 961 milijunom dolara prihoda i dobiti od 1 dolara po dionici. Očekivanja analitičara su bila 969 milijuna dolara prihoda te 1,03 dolara dobiti po dionici.

Izvršni direktor tvrtke Robin Li izjavio je kako su zadovoljni prihodima u prvom kvartalu uz investiranje u pozicioniranje Baidu pretraživača kao lidera na kineskom mobilnom tržištu. Uz vidljiv napredak u mobilnoj ponudi, njihov mobilni pretraživač premašio je brojku od 100 milijuna aktivnih korisnika dnevno, što je povećanje od 25 posto u odnosu na kraj četvrtog kvartala prethodne godine.

Baidu je zabilježio rast prihoda od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali operativna dobit porasla je samo 5,7 posto. Neto dobit porasla je za 8,5 posto u odnosu na prvi kvartal u 2012 godini.

Još u veljači Baidu je dosegao 80 milijuna dnevno aktivnih korisnika mobilnog pretraživača, te je u ožujku zabilježio još 20 milijuna novih korisnika.

Prethodne godine u prvom kvartalu Baidu je imao prihod od 677,1 milijun dolara te zaradu po dionici od 0,87 dolara. U četvrtom kvartalu 2012 godine Baidu je ostvario prihod veći od milijardu dolara i 1,31 dolara po dionici, te je time nadmašio prognozu prihoda za prvi kvartal gdje je bio predviđen rast s 945,4 na 975,9 milijuna dolara. Dionice Baidu pretraživača u četvrtak su porasle za 4,84 posto na 92,63 dolara, no na završetku burzovnog dana pale su za 8 posto.

Nakon što je krenulo vršenja pritiska na tvrtku od strane Qihoo 360 zbog monopola na tržištu pretraživača, neki investitori su izgubili povjerenje u Baidu pretraživač. Qihoo 360 je pretraživač pokrenut prošlog ljeta te prema nekim procjenama zauzima 14 posto tržišta.

Ranije ovog   mjeseca tvrtka je potvrdila da provode testiranje prototipa pametnih naočala   Baidu Eye koje su slične Google Glass naočalama, iako tvrtka ne može obećati dolazak Baidu Eye pametnih naočala na tržište.

Još iz kategorije

Payten kupio Gastrobit

Payten kupio Gastrobit

10.08.2020. komentiraj

Tvrtka Payten kupila je 100 postotni udio u Gastrobit Grc Grupi koja se bavi proizvodnjom softverskih rješenja za ugostiteljstvo, trgovinu i financije. Akvizicija je potvrda Paytenove strategije razvoja da tvrtkama iz niza uslužnih grana ponudi najbolja cjelovita tehnološka rješenja u području plaćanja.

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

Javne nabave u srpnju vrijedne 285 milijuna kuna

10.08.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama govore kako je u srpnju ove godine ugovorena vrijednost dosegla 285,04 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost tih ugovora 300,98 milijuna kuna, govore podaci Tenderi.hr. Prema njihovim podacima najveći ugovaratelj u srpnju bio je APIS IT sa 119,11 milijuna kuna, slijedi na drugom mjestu InfoDom s 22,72 milijuna kuna, a na trećem mjestu je Comping s 22,18 milijuna kuna. Među dobitnicima u srpnju su među prvih pet još i King ICT s 15,11 milijuna kuna, a na petom mjestu je In2 s tek nešto manje od 8 milijuna kuna.

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

Novi Schneiderov inovacijski centar ovog puta u istočnoj Europi

08.08.2020. komentiraj

Schneider Electric  otvorio je svoj prvi centar za inovacije u istočnoj Europi, koji je spreman primiti posjetitelje iz svih zemalja regije i šire, ne samo fizičkom posjetom već i virtualno. Inovacijski centar posjeduje pokazni prostor u kojem posjetitelji mogu „uživo“ doživjeti IoT tehnologije, ne samo Schneider Electrica već i ostalih kompanija, objedinjene na otvorenoj IoT i cybersecure platformi EcoStruxure. Nova, pokazna Pametna tvornica nalazi se u Plovdivu u Bugarskoj.