Baidu nije opravdao očekivanja, svega dolar dobiti po dionici

Baidu nije opravdao očekivanja, svega dolar dobiti po dionici

Foto: Fotolia

Kineski internetski pretraživač Baidu nije ispunio očekivanja analitičara u prvom kvartalu 2013 godine s 961 milijunom dolara prihoda i dobiti od 1 dolara po dionici. Očekivanja analitičara su bila 969 milijuna dolara prihoda te 1,03 dolara dobiti po dionici.

Izvršni direktor tvrtke Robin Li izjavio je kako su zadovoljni prihodima u prvom kvartalu uz investiranje u pozicioniranje Baidu pretraživača kao lidera na kineskom mobilnom tržištu. Uz vidljiv napredak u mobilnoj ponudi, njihov mobilni pretraživač premašio je brojku od 100 milijuna aktivnih korisnika dnevno, što je povećanje od 25 posto u odnosu na kraj četvrtog kvartala prethodne godine.

Baidu je zabilježio rast prihoda od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali operativna dobit porasla je samo 5,7 posto. Neto dobit porasla je za 8,5 posto u odnosu na prvi kvartal u 2012 godini.

Još u veljači Baidu je dosegao 80 milijuna dnevno aktivnih korisnika mobilnog pretraživača, te je u ožujku zabilježio još 20 milijuna novih korisnika.

Prethodne godine u prvom kvartalu Baidu je imao prihod od 677,1 milijun dolara te zaradu po dionici od 0,87 dolara. U četvrtom kvartalu 2012 godine Baidu je ostvario prihod veći od milijardu dolara i 1,31 dolara po dionici, te je time nadmašio prognozu prihoda za prvi kvartal gdje je bio predviđen rast s 945,4 na 975,9 milijuna dolara. Dionice Baidu pretraživača u četvrtak su porasle za 4,84 posto na 92,63 dolara, no na završetku burzovnog dana pale su za 8 posto.

Nakon što je krenulo vršenja pritiska na tvrtku od strane Qihoo 360 zbog monopola na tržištu pretraživača, neki investitori su izgubili povjerenje u Baidu pretraživač. Qihoo 360 je pretraživač pokrenut prošlog ljeta te prema nekim procjenama zauzima 14 posto tržišta.

Ranije ovog   mjeseca tvrtka je potvrdila da provode testiranje prototipa pametnih naočala   Baidu Eye koje su slične Google Glass naočalama, iako tvrtka ne može obećati dolazak Baidu Eye pametnih naočala na tržište.

Još iz kategorije

Tisak uvodi Aircash u svoje poslovanje

Tisak uvodi Aircash u svoje poslovanje

06.12.2019. komentiraj

Prepoznali smo potencijal Aircash usluge, zbog niza mogućnosti koje nudi, te smatramo kako će se naši kupci uvjeriti u isto, ističe za ICTbusiness.info Hrvoje Herceg, pomoćnik rukovoditelja informacijskih tehnologija u Tisku i dodaje kako će širiti portfelj usluga koje prate napredne tehnologije.

Njemačka nezaobilazan partner hrvatskim tvrtkama

Njemačka nezaobilazan partner hrvatskim tvrtkama

06.12.2019. komentiraj

„Njemačka je naš najveći inozemni partner i treći investitor u Hrvatsku, no moramo ozbiljno poraditi na robnom deficitu kojeg imamo s tom zemljom“, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na stručnom skupu Njemačka kao poslovna destinacija, koji je održan u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Novih 54 milijuna kuna za ICT projekte

Novih 54 milijuna kuna za ICT projekte

06.12.2019. komentiraj

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)“, ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 54 milijuna kuna. Do sada su u sklopu IKT 2 Poziva donesene 679 Odluke o financiranju ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 256 milijuna kuna.