Baidu nije opravdao očekivanja, svega dolar dobiti po dionici

Baidu nije opravdao očekivanja, svega dolar dobiti po dionici

Foto: Fotolia

Kineski internetski pretraživač Baidu nije ispunio očekivanja analitičara u prvom kvartalu 2013 godine s 961 milijunom dolara prihoda i dobiti od 1 dolara po dionici. Očekivanja analitičara su bila 969 milijuna dolara prihoda te 1,03 dolara dobiti po dionici.

Izvršni direktor tvrtke Robin Li izjavio je kako su zadovoljni prihodima u prvom kvartalu uz investiranje u pozicioniranje Baidu pretraživača kao lidera na kineskom mobilnom tržištu. Uz vidljiv napredak u mobilnoj ponudi, njihov mobilni pretraživač premašio je brojku od 100 milijuna aktivnih korisnika dnevno, što je povećanje od 25 posto u odnosu na kraj četvrtog kvartala prethodne godine.

Baidu je zabilježio rast prihoda od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali operativna dobit porasla je samo 5,7 posto. Neto dobit porasla je za 8,5 posto u odnosu na prvi kvartal u 2012 godini.

Još u veljači Baidu je dosegao 80 milijuna dnevno aktivnih korisnika mobilnog pretraživača, te je u ožujku zabilježio još 20 milijuna novih korisnika.

Prethodne godine u prvom kvartalu Baidu je imao prihod od 677,1 milijun dolara te zaradu po dionici od 0,87 dolara. U četvrtom kvartalu 2012 godine Baidu je ostvario prihod veći od milijardu dolara i 1,31 dolara po dionici, te je time nadmašio prognozu prihoda za prvi kvartal gdje je bio predviđen rast s 945,4 na 975,9 milijuna dolara. Dionice Baidu pretraživača u četvrtak su porasle za 4,84 posto na 92,63 dolara, no na završetku burzovnog dana pale su za 8 posto.

Nakon što je krenulo vršenja pritiska na tvrtku od strane Qihoo 360 zbog monopola na tržištu pretraživača, neki investitori su izgubili povjerenje u Baidu pretraživač. Qihoo 360 je pretraživač pokrenut prošlog ljeta te prema nekim procjenama zauzima 14 posto tržišta.

Ranije ovog   mjeseca tvrtka je potvrdila da provode testiranje prototipa pametnih naočala   Baidu Eye koje su slične Google Glass naočalama, iako tvrtka ne može obećati dolazak Baidu Eye pametnih naočala na tržište.

Još iz kategorije

Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

25.01.2020. komentiraj

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

24.01.2020. komentiraj

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.