Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Azijska gospodarstva profitiraju od trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Foto: DepositPhotos

Prema analizi koju je objavio PwC, učinci početnog kruga carina koje je američka vlada nametnula uvozu iz Kine ranije ove godine počeli su značajno i vidljivo utjecati na globalnu trgovinu. Ovo je svakako važno i sklopu problema Huawea i američkih tvrtki s kojima radi i surađuje.

Srpanjsko izdanje PwC-ove publikacije Global Economy Watch naglašava da je u prvom tromjesečju 2019. godine američki uvoz iz Kine pao za oko 15 % na godišnjoj razini. Ovim padom stvorene su prilike za druge regionalne trgovinske partnere, pri čemu je uvoz u SAD iz skupine osam drugih azijskih gospodarstava, Bangladeša, Indije, Indonezije, Malezije, Južne Koreje, Tajvana, Tajlanda i Vijetnama, porastao za više od 16 %.

„Gospodarstvo ponekad zaostaje za politikom, ali sada vidimo čvrste gospodarske podatke o utjecaju napetosti između SAD-a i Kine. To je pogodovalo drugim gospodarstvima u regiji: ako se taj trend nastavi, pridonijet će bržem gospodarskom rastu posebice u Vijetnamu, Južnoj Koreji i Tajvanu. Međutim, ako je vaš cilj prvenstveno rješavanje trgovinskih neravnoteža, onda su bilateralne carine nesavršen alat: nadomještanjem uvoza doći će do problema negdje drugdje. Zbog toga što je Vijetnam postao konkurentniji od Kine, trgovinski deficit SAD-a s Vijetnamom iznosio je 13,5 milijardi dolara u prvom tromjesečju, u usporedbi s 9,3 milijarde dolara u istom tromjesečju prije godinu dana“, ističe Mike Jakeman, viši ekonomist u PwC-u.

„Sigurno je da izgledi za najveća svjetska gospodarstva nisu tako svijetli kao prije 18 mjeseci.

Početkom 2018. godine svjedočili smo najbržem i najpovezanijem rastu od razdoblja prije globalne financijske krize. Od tada su produbljivanje trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, niz poteškoća u Europi i dodatni problemi u sporo rastućim tržištima u nastajanju promijenili stajališta tvrtki i kreatora politike. Međutim, očekuje se usporavanje rasta u 2019. godini na svakom od ključnih tržišta SAD-a, Kine i eurozone. SAD su imale koristi od jednokratnog smanjenja poreza u 2018. godini. Kineska vlada nastavlja s postupnim smirivanjem gospodarstva, dok u eurozoni dolazi do korekcije nakon nadprosječnog rasta u 2016. i 2017. godini. Činjenica da je došlo do istodobnog smirivanja tih triju gospodarstava je alarmantna, ali osnovni pokazatelji su i dalje snažni“, dodaje Jakeman.

U posebnom izvješću o globalnoj energiji, PwC je također utvrdio da svjetsko gospodarstvo u stvaranju gospodarskog rasta puno učinkovitije koristi energiju. Godine 1990. bilo je potrebno oko 181 kg ekvivalenta nafte za ostvarenje 1.000 dolara globalnog BDP-a u smislu pariteta kupovne moći (PPP). U 2015. godini bilo joj je potrebno 123 kilograma, što je poboljšanje učinkovitosti za više od trećine. Smatramo da se ovaj trend treba nastaviti, što znači da bi se do 2040. godine 1.000 dolara BDP-a moglo proizvesti sa 78 kg ekvivalenta nafte. Viša energetska učinkovitost ključna je za ograničavanje klimatskih promjena, istodobno osiguravajući nastavak rasta globalnog gospodarstva i sve većeg prosperiteta svjetskog stanovništva.

U izvješću su prepoznata dva pokretača trenda, i to strukturalne gospodarske promjene i tehnološki napredak. Istražuje se utjecaj obaju pokretača u 20 zemalja u kojima je došlo do najvećeg poboljšanja energetskog intenziteta od 1990. godine.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.