Azerbajdžansko tržište otvoreno za kvalitetne IT tvrtke s vlastitim rješenjima

Azerbajdžansko tržište otvoreno za kvalitetne IT tvrtke s vlastitim rješenjima

Devetu godinu zaredom Hrvatska gospodarska komora organizira sudjelovanje hrvatskih informatičkih tvrtki na sajmu Bakutel.  Na 25. izdanju sajma od 3. do 6. prosinca na hrvatskom nacionalnom štandu predstavljaju se tvrtke Banksoft, Span, Inin, Poslovna inteligencija i Infonodus.

Span ima ured u Bakuu od 2016. godine i fokusiran je na CRM rješenja i prodaju licenci.  Banksoft je prodao softver za mobilno bankarstvo MiliKartu i PashaBanku. Poslovna inteligencija bavi se analizom neorganiziranih podataka (tzv. Big Data), dok je tvrtka Inin, poznata po ERP rješenjima, nedavno prešla na aplikacije za pametne gradove bazirane na umjetnoj inteligenciji. Infonodus na Bakutelu predstavlja Nexios, modernu platformu za kontakt centar.

Koliko je tvrtkama hrvatske IT industrije važna međunarodna prisutnost potvrđuje i tvrtka Poslovna inteligencija, koja uz Zagreb posluje iz još šest ureda, u Ljubljani, Podgorici, Sarajevu, Beogradu, Beču i Londonu. „Kako nam više od 60 posto dolazi iz inozemstva, otvaranje novih tvrtki u inozemstvu predstavlja logičan korak naše strategije fokusiranosti na inozemna tržišta“, rekao je Josip Kustić, direktor zadovoljstva kupaca u Poslovnoj inteligenciji.

„Nastupi na specijaliziranim sajmovima omogućuju nam da prezentiramo naše proizvode i rješenja potencijalnim klijentima ali i mogućim zainteresiranim partnerima koji mogu naša rješenja i proizvode plasirati na globalnoj razini”, naglasio je Kustić.

Tvrtka Inin se u proteklih 26 godina pretežno bavila ERP rješenjima namijenjenim domaćem tržištu i specifičnim rješenjima za telekome, stoga je i izvoz bio skroman, između 5 i 10 posto. U posljednje tri godine značajno ulažu u izradu novih komercijalnih rješenja baziranih na algoritmima umjetne inteligencije, ali i u njihovu integraciju s postojećim sustavima. Direktor Inina Igor Majdandžić naglasio je da je IT djelatnost u Hrvatskoj prepuštena kreativnosti i riziku pojedinaca.

„Ne postoji jasna strategija za ovu industriju, dok čak i zemlje koje nepravedno tradicionalno gledamo s podcjenjivanjem ulažu značajno više kako u obrazovanje IT kadrova, tako i u stimuliranje i osmišljavanje IT djelatnosti”, rekao je Majdandžić, koji je dodao da mu se čini da izlaganje na sajmovima i aktivno sudjelovanje na konferencijama opet dobiva na važnosti. Popraćeni su s nizom događanja na kojima je također moguće ostvariti kvalitetne poslovne kontakte.

Željko Galić, International Sales Manager za Span, osvrnuo se na dosadašnje iskustvo poslovanja u Azerbajdžanu. „Tržište je vrlo specifično, globalni trendovi na tržištu energenata se direktno osjete. U nekim segmentima su nas tehnološki dostigli i prestigli, naročito u digitalnoj transformaciji javne uprave, dok još uvijek ima prostora za kvalitetne tvrtke s vlastitim rješenjima i uslugama jer nemaju dovoljno domaćih kapaciteta u tom smislu“, ističe Galić.

Inače, Spanu preko 60 posto prihoda dolazi od izvoza, prvenstveno na zapadna tržišta EU, UK i Sjeverne Amerike, a od ove godine značajnije i na ukrajinsko tržište. Planiraju jače širenje na i crnomorsku i kaspijsku regiju.

Sajam je prvenstveno usmjeren na telekomunikacije i mobilne tehnologije. Predstavljaju se svi telekomunikacijski operateri na području Azerbajdžana, uz naglasak na Internet stvari i razvoj novih usluga. Uz poslovne susrete na sajmu, HGK je uz potporu Veleposlanstva RH u Bakuu i Ministarstva prometa, komunikacija i naprednih tehnologija Azerbajdžana organizirala i B2B razgovore i s potencijalnim poslovnim partnerima i iz drugih djelatnosti.

Još iz kategorije

Krenule nove Combisove stipendije

Krenule nove Combisove stipendije

12.12.2019. komentiraj

ICT kompanija Combis dodijelila je nove stipendije studentima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Combis već niz godina podržava mlade IT talente želeći im omogućiti što više konkretnih ICT znanja i prilika. 'Combis radi na zahtjevnim i zanimljivim projektima u području mrežnih tehnologija, a poznat je i po dobroj atmosferi i timskom duhu. Ponosan sam što nam studenti rado dolaze, s užitkom ali i naporno rade te aktivno sudjeluju u projektima. I na kraju, a možda i najvažnije - nakon stipendiranja, ostaju u našem timu', komentirao je Domagoj Pehar, direktor Sektora IP komunikacija i sigurnosti u Combisu.

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

Nvidia opet uzela AMD-u veliki dio udjela na tržištu grafičkih kartica

11.12.2019. komentiraj

Jon Peddie Research u posljednjem je istraživanju pokazao da Nvidia vraća dominaciju nad AMD-om, koju je posljednjih nekoliko kvartala izgubila. Konkretno, u pretposljednjem ove godine imala je udio od 72,92 posto, dok je AMD na preostalih 27,08 posto. Naravno, to se tiče grafičkih kartica.

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

Konsolidirani prihodi King ICT-a premašit će milijardu kuna u 2019. godini

11.12.2019. komentiraj

Poslovni rezultati jedne od najjačih domaćih ICT tvrtki King ICT premašit će ukupno milijardu kuna, potvrdio je pred novinarima danas predsjednik Uprave Plamenko Barišić. Prema njegovim riječima to znači da će u Hrvatskoj prihodi King ICT-a preskočiti 750 milijuna kuna, dok će tvrtka Smart Energy koja se bavi tehnološkim rješenjima za objekte dosegnuti više od 190 milijuna kuna. Ostatak otpada na konsolidirane prihode četiriju King ICT-ovih tvrtki u regiji od koji su posebno zadovoljni poslovanje u Bosni i Hercegovini.