Azerbajdžansko tržište otvoreno za kvalitetne IT tvrtke s vlastitim rješenjima

Azerbajdžansko tržište otvoreno za kvalitetne IT tvrtke s vlastitim rješenjima

Devetu godinu zaredom Hrvatska gospodarska komora organizira sudjelovanje hrvatskih informatičkih tvrtki na sajmu Bakutel.  Na 25. izdanju sajma od 3. do 6. prosinca na hrvatskom nacionalnom štandu predstavljaju se tvrtke Banksoft, Span, Inin, Poslovna inteligencija i Infonodus.

Span ima ured u Bakuu od 2016. godine i fokusiran je na CRM rješenja i prodaju licenci.  Banksoft je prodao softver za mobilno bankarstvo MiliKartu i PashaBanku. Poslovna inteligencija bavi se analizom neorganiziranih podataka (tzv. Big Data), dok je tvrtka Inin, poznata po ERP rješenjima, nedavno prešla na aplikacije za pametne gradove bazirane na umjetnoj inteligenciji. Infonodus na Bakutelu predstavlja Nexios, modernu platformu za kontakt centar.

Koliko je tvrtkama hrvatske IT industrije važna međunarodna prisutnost potvrđuje i tvrtka Poslovna inteligencija, koja uz Zagreb posluje iz još šest ureda, u Ljubljani, Podgorici, Sarajevu, Beogradu, Beču i Londonu. „Kako nam više od 60 posto dolazi iz inozemstva, otvaranje novih tvrtki u inozemstvu predstavlja logičan korak naše strategije fokusiranosti na inozemna tržišta“, rekao je Josip Kustić, direktor zadovoljstva kupaca u Poslovnoj inteligenciji.

„Nastupi na specijaliziranim sajmovima omogućuju nam da prezentiramo naše proizvode i rješenja potencijalnim klijentima ali i mogućim zainteresiranim partnerima koji mogu naša rješenja i proizvode plasirati na globalnoj razini”, naglasio je Kustić.

Tvrtka Inin se u proteklih 26 godina pretežno bavila ERP rješenjima namijenjenim domaćem tržištu i specifičnim rješenjima za telekome, stoga je i izvoz bio skroman, između 5 i 10 posto. U posljednje tri godine značajno ulažu u izradu novih komercijalnih rješenja baziranih na algoritmima umjetne inteligencije, ali i u njihovu integraciju s postojećim sustavima. Direktor Inina Igor Majdandžić naglasio je da je IT djelatnost u Hrvatskoj prepuštena kreativnosti i riziku pojedinaca.

„Ne postoji jasna strategija za ovu industriju, dok čak i zemlje koje nepravedno tradicionalno gledamo s podcjenjivanjem ulažu značajno više kako u obrazovanje IT kadrova, tako i u stimuliranje i osmišljavanje IT djelatnosti”, rekao je Majdandžić, koji je dodao da mu se čini da izlaganje na sajmovima i aktivno sudjelovanje na konferencijama opet dobiva na važnosti. Popraćeni su s nizom događanja na kojima je također moguće ostvariti kvalitetne poslovne kontakte.

Željko Galić, International Sales Manager za Span, osvrnuo se na dosadašnje iskustvo poslovanja u Azerbajdžanu. „Tržište je vrlo specifično, globalni trendovi na tržištu energenata se direktno osjete. U nekim segmentima su nas tehnološki dostigli i prestigli, naročito u digitalnoj transformaciji javne uprave, dok još uvijek ima prostora za kvalitetne tvrtke s vlastitim rješenjima i uslugama jer nemaju dovoljno domaćih kapaciteta u tom smislu“, ističe Galić.

Inače, Spanu preko 60 posto prihoda dolazi od izvoza, prvenstveno na zapadna tržišta EU, UK i Sjeverne Amerike, a od ove godine značajnije i na ukrajinsko tržište. Planiraju jače širenje na i crnomorsku i kaspijsku regiju.

Sajam je prvenstveno usmjeren na telekomunikacije i mobilne tehnologije. Predstavljaju se svi telekomunikacijski operateri na području Azerbajdžana, uz naglasak na Internet stvari i razvoj novih usluga. Uz poslovne susrete na sajmu, HGK je uz potporu Veleposlanstva RH u Bakuu i Ministarstva prometa, komunikacija i naprednih tehnologija Azerbajdžana organizirala i B2B razgovore i s potencijalnim poslovnim partnerima i iz drugih djelatnosti.

Još iz kategorije

Grad Beč pomaže poduzećima pogođenima krizom

Grad Beč pomaže poduzećima pogođenima krizom

26.09.2020. komentiraj

Kako bi ublažio posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa i pomogao u oporavku gospodarstva, glavni grad Austrije okrenuo se novom rješenju. Tako su Bečki Holding i Bečka gospodarska komora osnovali novo društvo pod nazivom „Stolz auf Wien” (hrv. Ponosni na Beč) koje će tamošnjim poduzećima pogođenima krizom osigurati kapital uz sudjelovanje u poslovnom udjelu.

BASF je pokrenuo program financiranja razvojnih ideja iz Hrvatske i regije

BASF je pokrenuo program financiranja razvojnih ideja iz Hrvatske i regije

25.09.2020. komentiraj

Najveća njemačka kemijska kompanija BASF raspisuje regionalni natječaj za investiranje u domaću startup scenu, s posebnim naglaskom na one startupove čija rješenja pridonose održivu razvoju.

Digitalizacija poljoprivrede prioritet strateškog partnerstva Agrivija i Agrokluba

Digitalizacija poljoprivrede prioritet strateškog partnerstva Agrivija i Agrokluba

25.09.2020. komentiraj

Lideri digitalne poljoprivrede Adriatic regije, dogovorili su dugoročno strateško partnerstvo s ciljem ubrzavanja procesa digitalizacije ovog sektora u regiji. Agroklub tim činom svoju eGAP platformu predaje u portfelj Agrivija koji tako postaje bogatiji za još jedan iznimno koristan proizvod, uskoro dostupan i na globalnom tržištu. Nadalje će Agroklub, dominantni poljoprivredni medij u regiji, Agrivi proizvodima osiguravati značajnu podršku.