VAŽNA NAJAVA

AWS planira ulaganje od 15,7 milijardi eura u španjolski podatkovni centar

Ovaj Amazonov potez i veliko ulaganje AWS-a potez predstavlja ključni dio strategije regionalne vlade da postane vodeće tehnološko središte na nacionalnoj razini i unutar Europe.

AWS planira ulaganje od 15,7 milijardi eura u španjolski podatkovni centar
Depositphotos

Amazon Web Services potrošit će 15,7 milijardi eura na širenje svog podatkovnog centra u Španjolskoj uz povezane aktivnosti do kraja 2033. Ovo je najnovija investicija američkog igrača u oblaku za proširenje svoje europske infrastrukture.

Investicijom će se proširiti infrastruktura oblaka u Aragonu, pri čemu će regija činiti 40 posto radnih mjesta stvorenih novčanom injekcijom i više od polovice očekivanog povećanja španjolskog BDP-a od 21,6 milijardi eura. AWS tvrdi da bi njegova investicija podržala 17.500 radnih mjesta u lokalnim tvrtkama. Njegov plan predstavlja veliko povećanje potrošnje od 2,5 milijardi eura za objekte u tom području najavljeno 2021.

Američka tvrtka istaknula je da taj potez predstavlja ključni dio strategije regionalne vlade da postane vodeće tehnološko središte na nacionalnoj razini i unutar Europe. Voditeljica AWS-a za Španjolsku i Portugal Suzana Ćurić izjavila je da će uz izravna ulaganja u širenje svog otiska nastaviti svoj rad u zemlji na razvoju talenata, obrazovnim programima zajednice i inicijativama za održivost. Dodala je da to uključuje nastavak obećanja da će se električna energija koja se koristi u podatkovnim centrima u Aragonu uskladiti sa 100 posto obnovljivim izvorima.