VELIKA OČEKIVANJA

AWS otkriva da će AI otključati europski digitalni potencijal

AWS otkriva da će AI otključati europski digitalni potencijal
Depositphotos

Prema istraživanju koje je naručio Amazon Web Services (AWS), više od trećine europskih poduzeća primijenilo je AI 2023. To utire put usvajanju tehnologije koja će ostvariti gospodarski učinak od oko 3,4 trilijuna eura do 2030.

Istraživanje koje je provela konzultantska tvrtka Strand Partners pokazalo je da bi se rast mogao ostvariti ako se zadrži trenutna putanja implementacije umjetne inteligencije u europskim poduzećima. Brojka od 3,4 bilijuna eura predstavlja povećanje od oko 600 milijardi eura u odnosu na procjene iz 2023., uglavnom zbog procvata generativne umjetne inteligencije tijekom godine.

Strand Partners je naveo da se istraživanjem nastojalo ispitati gdje se Europa nalazi na svom putu prema ispunjavanju digitalnih ciljeva koje je postavila Europska komisija. Podaci su prikupljeni od ispitanika koji predstavljaju više od 16.000 građana i 14.000 tvrtki diljem Europske unije, UK-a i Švicarske.

Više od 50 posto anketiranih tvrtki istaknulo je da su digitalne tehnologije ključne za njihovo poslovanje, što je porast u odnosu na 42 posto u 2022. U međuvremenu, europski građani vjeruju da će umjetna inteligencija pozitivno transformirati ključne javne usluge uključujući obrazovanje, zdravstvo, poljoprivredu te sport i kulturu.

AWS je naveo da je najnovija studija ponudila optimističniju perspektivu od istraživanja EK-a iz 2023., koje je tvrdilo da je prihvaćanje digitalnih tehnologija od strane europskih tvrtki još uvijek znatno ispod svojih ciljeva. Međutim, AWS je upozorio da se Europa mora pozabaviti trima kritičnim područjima kako bi se u potpunosti oslobodio potencijal umjetne inteligencije: stvaranje okruženja za inovacije, rješavanje nedostataka u vještinama i osiguravanje da sve tvrtke imaju pristup novim tehnologijama. Istraživanje je pokazalo da je usvajanje umjetne inteligencije i drugih digitalnih tehnologija trenutačno koncentrirano u velikim tvrtkama.