Autobusi bez vozača uskoro stižu na ulice Beča

Autobusi bez vozača uskoro stižu na ulice Beča

Foto: Wiener Linien

Vozni park bečkog poduzeća za javni prijevoz od prije nekoliko dana bogatiji je za dva nova autonomna autobusa na električni pogon. Projekt je financiralo Austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“.

U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa „Navya“. Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu linija s vozilima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima, odnosno sa stalnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima.

Razvoj same tehnologije u tom je postupku podjednako je važan kao i prihvaćanje ovakvog načina transporta od strane putnika, nužni zakonodavni i pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije. Testiranje autonomnog mini-busa s električnim pogonom na području Asperna već je započelo, a planirano je da nova autobusna linija u promet bude puštena početkom sljedeće godine.

U proizvodnju dvaju autonomnih autobusa, koji mogu primiti do 11 putnika, uloženo je milijun i pol eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada iznosi do 9 sati.

Još iz kategorije

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

Izravna strana ulaganja u Europi i Hrvatskoj prošle godine zabilježila blagi pad

16.06.2019. komentiraj

Europske su države u 2018. zabilježile pad stranih ulaganja od četiri posto nakon šest pozitivnih godina. Hrvatska se na popisu našla na 26. mjestu s ukupno 31 projektom. Time je zadržala isto mjesto na ljestvici iako je zabilježila sedam investicijskih projekata manje u odnosu na godinu ranije.

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

12.06.2019. komentiraj

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

12.06.2019. komentiraj

Analitička kuća PwC objavila je rezultate svog prvog globalnog istraživanja o krizi, Global Crisis Survey. Rezultati se temelje na ispitivanju 2.084 osobe u 43 zemlje, koje su anketirane na 15 različitih jezika.