Austrija pokrenula istragu protiv Amazona zbog nepoštenih prodajnih praksi

Austrija pokrenula istragu protiv Amazona zbog nepoštenih prodajnih praksi

Foto: LinkedIn

Austrijska agencija za konkurentnost na tržištu (BWB) odlučila je pokrenuti istragu protiv Amazona kako bi utvrdila je li taj tehnološki gigant koristio dominantnu poziciju da bi favorizirao svoje proizvode ispred onih koje nude austrijski maloprodajni trgovci. Nije to prvi put da se tako nešto u Europi nameće kontra Amazona.

Primjerice, prije skoro šest godina tadašnja njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen zatražila je provedbu velike istrage protiv Amazona zbog optužbi sezonskih radnika da su na poslu uznemiravani i maltretirani. Optužbe idu tako daleko da su radnici optužili Amazon da njihovi djelatnici koji nadgledaju rad nose vrlo slične uniforme kao neonacisti. Uz ove teške optužbe pridodana je i činjenica da se radnicima plaća manje nego što je to u oglasima za posao navedeno. Navodi se i kako se radnici stalno pretražuju zbog stalnih sigurnosnih mjera i osiguravanja od krađe, te da se pretražuju čak i mjesta gdje radnici privremeno žive dok rade u Njemačkoj.

Zatim, u rujnu prošle godine Europska komisija počela je istraživati načine na koje Amazon koristi podatke trgovaca na svojoj platformi jer postoji sumnja da se ne pridržavaju zakona. Problem cijele priče jest to što Amazon osim što dobiva proviziju od svake prodaje svakog trgovca na svojoj platformi, usput navodno prikuplja sve podatke koje ti trgovci imaju o svojim korisnicima, odnosno, kupcima. Na taj način Amazon dobiva priliku profitirati s dvije strane i tako nešto sasvim sigurno nije pošteno prema konkurenciji.

Ne bi bilo prvi put da je Vestager kaznila Amazon, učinila je to listopadu prošle godine. Tad je Amazon morao 250 milijuna eura plus kamate zbog nerealno malog iznosa poreza kojeg su platili u Luksemburgu. Zahvaljujući tome, ustvrdila je Vestager, na čak tri četvrtine njihovih prihoda nije obračunat odgovarajući porez.

A sad slijede eventualne kazne u Austriji, ukoliko se utvrdi da su domaći maloprodajni lanci na gubitku jer je Amazon promovirao svoje zahvaljujući dominantnoj poziciju koju ima...

Još iz kategorije

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

Loša skripta za bazu podataka srušila Salesforce

22.05.2019. komentiraj

Salesforce se suočio s jednim od najvećih prekida rada nakon prisilnog “gašenja” povećeg dijela infrastrukture 17. svibnja. Glavni razlog za taj prekid rada bila je promjena načinjena od strane kompanija, a koja se odnosila na proizvodni proces i pristupne podatke diljem organizacija.

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

Većina hrvatskih tvrtki agilnost smatra potrebnom za opstanak u digitalnom dobu

21.05.2019. komentiraj

Konzultantska tvrtka Vetturelli provela je istraživanje među najvećim hrvatskim kompanijama kako bi ispitala stavove upravljačkih struktura o organizacijskoj agilnosti te u kojoj su fazi procesa prilagodbe kompanija za digitalno doba. U njemu je sudjelovalo 30 kompanija, odnosno članova uprava, direktora ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija.

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

INTERVJU: Osigurateljna industrija prilagođava se promjenama – VR, AR, AI postaju značajni dio poslovanja

21.05.2019. komentiraj

Među vrlo konzervativnim industrijama kada je riječ o upotrebi naprednih tehnologija svakako je i osiguravateljska industrija, ao tome kako se ona prilagođava današnjim promjenama koje su sve veće i brže razgovarali smo s Josipom Kljakovićem Gašpićem, voditelj Službe za inovacije i razvoj Wiener osiguranja koji ističe postoji inovativni model koji se u praksi pokazao uspješnim, a to je je bliska suradnja osiguratelja s tehnološkim stručnjacima iz IT industrije, kao što su InsurTech i FinTech, a sve se više koriste i proširena stvarnost i automatska analitika slika.