Austrija pokrenula istragu protiv Amazona zbog nepoštenih prodajnih praksi

Austrija pokrenula istragu protiv Amazona zbog nepoštenih prodajnih praksi

Foto: LinkedIn

Austrijska agencija za konkurentnost na tržištu (BWB) odlučila je pokrenuti istragu protiv Amazona kako bi utvrdila je li taj tehnološki gigant koristio dominantnu poziciju da bi favorizirao svoje proizvode ispred onih koje nude austrijski maloprodajni trgovci. Nije to prvi put da se tako nešto u Europi nameće kontra Amazona.

Primjerice, prije skoro šest godina tadašnja njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen zatražila je provedbu velike istrage protiv Amazona zbog optužbi sezonskih radnika da su na poslu uznemiravani i maltretirani. Optužbe idu tako daleko da su radnici optužili Amazon da njihovi djelatnici koji nadgledaju rad nose vrlo slične uniforme kao neonacisti. Uz ove teške optužbe pridodana je i činjenica da se radnicima plaća manje nego što je to u oglasima za posao navedeno. Navodi se i kako se radnici stalno pretražuju zbog stalnih sigurnosnih mjera i osiguravanja od krađe, te da se pretražuju čak i mjesta gdje radnici privremeno žive dok rade u Njemačkoj.

Zatim, u rujnu prošle godine Europska komisija počela je istraživati načine na koje Amazon koristi podatke trgovaca na svojoj platformi jer postoji sumnja da se ne pridržavaju zakona. Problem cijele priče jest to što Amazon osim što dobiva proviziju od svake prodaje svakog trgovca na svojoj platformi, usput navodno prikuplja sve podatke koje ti trgovci imaju o svojim korisnicima, odnosno, kupcima. Na taj način Amazon dobiva priliku profitirati s dvije strane i tako nešto sasvim sigurno nije pošteno prema konkurenciji.

Ne bi bilo prvi put da je Vestager kaznila Amazon, učinila je to listopadu prošle godine. Tad je Amazon morao 250 milijuna eura plus kamate zbog nerealno malog iznosa poreza kojeg su platili u Luksemburgu. Zahvaljujući tome, ustvrdila je Vestager, na čak tri četvrtine njihovih prihoda nije obračunat odgovarajući porez.

A sad slijede eventualne kazne u Austriji, ukoliko se utvrdi da su domaći maloprodajni lanci na gubitku jer je Amazon promovirao svoje zahvaljujući dominantnoj poziciju koju ima...

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.