Asseco South Eastern Europe nastavlja s rastom u drugome tromjesečju 2019. godine

Asseco South Eastern Europe nastavlja s rastom u drugome tromjesečju 2019. godine

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Prihodi od prodaje Grupe Asseco SEE na kraju prvoga polugodišta 2019. godine iznosili su 87,9 milijuna eura, što je porast od 17,8 milijuna eura (preko 25 posto) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sve tri poslovne jedinice kompanije ostvarile su dvoznamenkasti rast prihoda od prodaje, a najveći poslovna jedinica Payment. Operativna dobit Grupe ASEE u prvomu polugodištu 2019. godine iznosila je 10,2 milijuna eura, što je porast od 40 posto (porast od 2,9 milijuna eura).

Operativna profitabilnost porasla je s 10,4 posto nakon šest mjeseci prethodne godine na 11,6 posto na kraju prve polovice ove godine. Nadalje, polugodišnja neto dobit 2019. godine iznosila je 8,5 milijuna eura, što je porast od 35 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kompanija je najavila vrijednost zaostataka prema prihodima za 2019. godinu u iznosu od 138 milijuna eura, što je porast od 11 posto u odnosu na 2018. godinu, odnosno u iznosu od 98,4 milijuna eura prema Marži 1, što je porast od 14posto.

„U drugome tromjesečju 2019. godine Grupa Asseco SEE nastavila je rast na svim područjima svojega poslovanja dvoznamenkastim povećanjima u poslovnim jedinicama Payment i Bankarstvo. Osim organskoga rasta ovako dobar učinak rezultat je vrlo dobrih rezultata e-Trgovine i povećanja prihoda od prodaje mobilnih i sigurnosnih rješenja za bankarski sektor. U prošlomu smo tromjesečju nastavili i širenje u sektoru plaćanja dovršavanjem novih preuzimanja. Kupili smo manjinski udio u Multicardu u Srbiji, kupili kompaniju B Services koja posluje u okviru sektora POS u Crnoj Gori, kao i srpski Bassilichi koji nudi usluge vezane uz POS i bankomate u Srbiji i BiH-u“, komentirao je Piotr Jeleński, predsjednik Uprave Asseca South Eastern Europe S.A.

Najveći rast prihoda od prodaje Grupe ASEE, čak 29 posto, zabilježila je poslovna jedinica Payment u kojoj su prihodi od prodaje dosegli 37,5 milijuna eura, a najveći rast, gotovo 80 posto (8,6 milijuna eura), ostvaren je u poslovnoj jedinici Usluga povezanih s POS-om koji je uključivao većinu prihoda Necomplusa konsolidiranoga 1. veljače 2019. godine; poslovna jedinica e-Trgovine porasla je za 33 posto (odnosno 1,2 milijuna eura), Obrada za 25 posto (odnosno 0,4 milijuna eura), a Usluge povezane s bankomatima za 12 posto (što je pad od 1,7 milijuna eura). Operativna dobit poslovne jedinice Payment iznosila je 5,8 milijuna eura, što je porast od 26 posto.

Prihodi od prodaje poslovne jedinice Bankarstva dosegli su 19,7 milijuna eura, što je porast od 19 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Najveći rast zabilježen je u prihodima od prodaje mobilnih i sigurnosnih rješenja. Rast prihoda od prodaje doprinio je rastu operativne dobiti poslovne jedinice Bankarstva koji je u prvoj polovici 2019. godine dosegao 2,8 milijuna eura, što je porast od 68 posto (odnosno porast od 1,1 milijuna eura).

Polugodišnji prihodi od prodaje poslovne jedinice Sistem integracije u 2019. godini iznosili su 30,7 milijuna eura, što je porast od 25 posto (6,1 milijuna eura) u odnosu na polugodišnje prihode od prodaje u 2018. godini. Najveći porast zabilježen je u poslovnoj jedinici Vlastitih rješenja. Operativna dobit poslovne jedinice Sistem integracije dosegla je 1,6 milijuna eura, što je porast od 60 posto (0,6 milijuna eura).

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.