Appleov pad profita 18 posto, uz snažan rast prodaje iPhona i iPada

Appleov pad profita 18 posto, uz snažan rast prodaje iPhona i iPada

Foto: Fotolia (ilustracija)

Jedna od najjačih svjetskih kompanija uopće, te najpoznatiji proizvođač, htjeli to neki priznati ili ne, tableta i pametnih telefona Apple zabilježio je ne baš ohrabrujuće rezultate u prvom ovogodišnjem kvartalu uz 43,6 milijardi dolara prihoda, te 9,5 milijardi dolara dobiti uz pad s 11,6 milijardi, odnosno kako to Amerikanci vole gledati 9,23 dolara po dionici. Ipak profit Apple na godišnjoj razini, kvartal na kvartal pao je 18 posto. „Gross margin“ pao je na godišnjoj razini s 47,4 posto na 37,5 posto.

Ipak profit Apple na godišnjoj razini, kvartal na kvartal pao je 18 posto. „Gross margin“ pao je na godišnjoj razini s 47,4 posto na 37,5 posto.

Veliki rast i dalje je zabilježen prije svega zbog odlične prodaje njihovih tableta i pametnih telefona iPada i iPhona koji su zabilježili snažan rast. Tako su iPhone imali rast prodaje od 88 posto,a  iPadi čak 151 posto. I glavni izvršni direktor Applea Tim Cook pohvalio se ovim iznimnim rezultatima i još jednim rekordnim kvartalom. Pritom je naglasio kako i dalje rade na iznimnom novom hardveru koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

Apple je prema objavljenim podacima prodao 37,4 milijuna iPhona što je više od očekivanja analitičara koji su predviđali oko 34 milijuna. Istovremeno prodano je 19,5 milijuna iPada što je također više od očekivanja analitičara.

Za sljedeći kvartal Apple ima i dalje velika očekivanja, odnosno očekuju prodaju od 33,5 do 35,5 milijardi dolara uz profitnu maržu od 36-37 posto. Pritom treba istaknuti da su prve analitičarske prognoze sljedećeg Appleova kvartala bile mnogo povoljnije.

Još iz kategorije

Ericsson nastavio rast

Ericsson nastavio rast

25.01.2020. komentiraj

Prema financijskim pokazateljima Ericsson je zabilježio rast prodaje na 6,3 milijarde eura što kada se prodaja prilagodi za usporedne stavke i tečaj porasla je 1%. Smanjenje u Sjevernoj Americi nadoknađeno je rastom na ostalim tržištima, prvenstveno na Srednjem istoku i u Sjevernoj Aziji. Objavljena prodaja porasla je 4%.

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

PC gameri sve više odustaju od Intela i okreću se AMD-u

24.01.2020. komentiraj

Intel posljednjih godinu do dvije muku muči na tržištu kojim je nekad dominirao jer AMD ubire svoj udio gdje god stigne, pa tako i među gamerima koji u povećoj mjeri izabiru upravo njegove proizvode. Konkretno, 41 posto PC gamera okrenulo se AMD-u i stigao je trenutak da se Intel zabrine.

Settle se širi po Hrvatskoj

Settle se širi po Hrvatskoj

22.01.2020. komentiraj

Norveška tvrtka Auka, autori aplikacije za mobilno plaćanje Settle, i vodeći ponuđač rješenja za plaćanje u ugostiteljstvu u Hrvatskoj, tvrtka Remaris, potpisali su sporazum o distribucijskom i tehnološkom partnerstvu kojim je svim korisnicima Remarisova sustava omogućeno da potencijalno i u svojem ugostiteljskom objektu – kafiću, restoranu, bistrou – počnu prihvaćati Settle kao način plaćanja.