Apple više nije tvrtka s najviše gotovine na svijetu

Apple više nije tvrtka s najviše gotovine na svijetu

Foto: DepositPhotos

Apple se poduže vrijeme mogao hvaliti činjenicom da je kompanija s najviše novca, ali tome je stigao kraj s obzirom da su se ipak zalihe podosta smanjile u odnosu na vrhunac krajem 2017., kad je u njima bilo čak 163 milijarde američkih dolara.

Trenutno, riječ je o 102 milijarde dolara pa je Alphabet sa svojih 117 milijardi dolara u gotovini ipak po tom pitanju najmoćnija kompanija svijeta. Naravno, treba uzeti u obzir činjenicu da je Apple imao poseban "dogovor" s Irskom, gdje zapravo nije plaćao porez pa se zaliha novca gomilala i s ukidanjem benefita pala na neke realnije grane.

Ujedno, ponešto se izgubilo jer je Apple pristao zalihe preseliti u Sjedinjene Američke Države pa umjesto 35 posto, platiti korporativni porez od 15,5 posto. Investitori to vide kao dobar potez, zajedno s činjenicom da se Apple odlučio ulagati u razvoj, nove proizvode i širenje proizvodnog lanca, kao i trgovina, diljem svijeta.

Upravo se zbog toga kritiziralo Apple, da čuva novac i ne ide prema naprijed. Tako nešto više se ne može govoriti i investitori bi mogli doći na svoje, ako već nisu, narednih mjeseci i godina. Dokaz je to da se Apple želi pozicionirati na više područja, a ne biti zadovoljan isključivo prodajom iPhonea.

Uostalom, 122 milijarde dolara je kroz posljednjih 18 mjeseci kompanija potrošila na pridobivanje dionica u svoje vlasništvo, od čega 17 milijardi samo kroz protekli kvartal ove godine. Tako nešto je jasan pokazatelj volje i želje nametnuti se ispočetka, što je iznimno dobra vijest.

Očito su Appleu trebala "posrtanja" kao ovo i činjenica da je Amazon postao glavni igrač na tržištu. Time zapravo postoji netko koga Apple želi dostići, a to je daleko bolja situacija od bitke sa samim sobom, koja se odvijala toliko godina koliko je Apple bio na vrhu, daleko ispred svih s kojima se morao nadmetati.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Gdje su najviše prosječne neto plaće u softverskoj industriji

23.08.2019. komentiraj

Završavamo s najzanimljivijim dijelom analize domaće softverske industrije i to prosječno isplaćenim neto plaćama. Već je bilo podosta čitatelja koji su pitale kada će rang lista po plaćama pa evo je i to prema dva kriterija – najveća prosječna isplaćena neto plaća i to TOP 100 tvrtki i onda od tih TOP 100 tvrtki ranglista prema broju zaposlenih jer budimo jasni ima mnogo tvrtki koje imaju svega jednog djelatnika i stoga isplaćena neto prosječna plaća i nije usporediva ako uzmemo samo analizu tko je gdje po broju zaposlenih.

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

VELIKA ICT ANALIZA: Visoka novostvorena vrijednost u softverskoj industriji

22.08.2019. komentiraj

Ukupna novostvorena vrijednost u softverskom segmentu ICT industrije u Hrvatskoj dosegla je 5,17 milijardi kuna uz jako dobar rast na godišnjoj razini od čak 14,38 posto, pokazuje analiza poslovanja domaćih softverskih tvrtki za prošlu godinu koju je ICTbusiness.info proveo zajedno s  tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr.

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.