Apple više nije tvrtka s najviše gotovine na svijetu

Apple više nije tvrtka s najviše gotovine na svijetu

Foto: DepositPhotos

Apple se poduže vrijeme mogao hvaliti činjenicom da je kompanija s najviše novca, ali tome je stigao kraj s obzirom da su se ipak zalihe podosta smanjile u odnosu na vrhunac krajem 2017., kad je u njima bilo čak 163 milijarde američkih dolara.

Trenutno, riječ je o 102 milijarde dolara pa je Alphabet sa svojih 117 milijardi dolara u gotovini ipak po tom pitanju najmoćnija kompanija svijeta. Naravno, treba uzeti u obzir činjenicu da je Apple imao poseban "dogovor" s Irskom, gdje zapravo nije plaćao porez pa se zaliha novca gomilala i s ukidanjem benefita pala na neke realnije grane.

Ujedno, ponešto se izgubilo jer je Apple pristao zalihe preseliti u Sjedinjene Američke Države pa umjesto 35 posto, platiti korporativni porez od 15,5 posto. Investitori to vide kao dobar potez, zajedno s činjenicom da se Apple odlučio ulagati u razvoj, nove proizvode i širenje proizvodnog lanca, kao i trgovina, diljem svijeta.

Upravo se zbog toga kritiziralo Apple, da čuva novac i ne ide prema naprijed. Tako nešto više se ne može govoriti i investitori bi mogli doći na svoje, ako već nisu, narednih mjeseci i godina. Dokaz je to da se Apple želi pozicionirati na više područja, a ne biti zadovoljan isključivo prodajom iPhonea.

Uostalom, 122 milijarde dolara je kroz posljednjih 18 mjeseci kompanija potrošila na pridobivanje dionica u svoje vlasništvo, od čega 17 milijardi samo kroz protekli kvartal ove godine. Tako nešto je jasan pokazatelj volje i želje nametnuti se ispočetka, što je iznimno dobra vijest.

Očito su Appleu trebala "posrtanja" kao ovo i činjenica da je Amazon postao glavni igrač na tržištu. Time zapravo postoji netko koga Apple želi dostići, a to je daleko bolja situacija od bitke sa samim sobom, koja se odvijala toliko godina koliko je Apple bio na vrhu, daleko ispred svih s kojima se morao nadmetati.

Još iz kategorije

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.

Bisnode najprestižniji certifikat – Platinasta bonitetna izvrsnost 2019

Bisnode najprestižniji certifikat – Platinasta bonitetna izvrsnost 2019

18.01.2020. komentiraj

U međunarodnom okruženju certificiranje je uobičajena praksa i na taj način tvrtke dodatno jačaju svoj ugled i povjerenje u domaćem i stranom poslovnom okruženju. Iznad svega ovo priznanje izvrsnosti potvrda je dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada koji dobitnike ove nagrade svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, uz bok poduzećima iz Europske unije jer se primjenjuju isti rigorozni i dokazani kriteriji.