Apple uvjerljiv u Kini

Apple uvjerljiv u Kini

Foto: DepositPhotos

Čak 9,0 milijuna jedinica pametnih telefona prodano je tijekom festivala internetske kupovine 11.11 u Kini ove godine, što je pad od 35% na godišnjoj razini, prema Strategy Analyticsu. Apple je učvrstio vodstvo na račun kineskih brendova. Xiaomi i Honor slijede i rangiraju se u prva tri popisa po udjelu količine.

Poremećaji povezani s COVID-om, umor potrošača i gospodarski problemi učinili su 11.11. ove godine u Kini nejasnim. Strategy Analytics procjenjuje da je ove godine tijekom festivala online kupnje 11.11 prodano 9,0 milijuna jedinica pametnih telefona, što je pad od 35% na godišnjoj razini. Dok je maloprodajna cijena pametnog telefona na internetu ove godine porasla na 4089 CNY (580 USD) zahvaljujući većoj kombinaciji skupljih iPhonea, porast od 10 posto, ukupni prihod od prodaje pametnih telefona na mreži i dalje je zabilježio godišnji pad od 29% na 36,8 milijardi CNY (SAD). 5,2 milijarde dolara).

“Apple je učvrstio vodstvo tijekom festivala 11.11 ove godine. Apple je prodao gotovo 3,5 milijuna iPhone jedinica, što je pad od 27% u odnosu na prethodnu godinu, ali je ipak nadmašio ukupno tržište koje je palo za 35%. Procjenjujemo da je Apple ostvario prihod od 25,1 milijarde CNY (3,5 milijardi USD), uz punu maloprodajnu cijenu od 7150+ CNY (1000+ USD). Apple je zauzeo prvo mjesto po udjelu u količini (39%) i udjelu u prihodu (68%) na račun kineskih marki. iPhone 14 serije i iPhone 13 bili su na popisu najprodavanijih modela i dominirali su premijer segmentom. Xiaomi je zauzeo drugo mjesto i po udjelu u količini (31%) i po udjelu u prihodu (13%) te je dominirao ulaskom u segment srednje razine. Redmi 9A i Note 11 dobro su se prodavali na svim većim platformama kao što su JD.com., TMall, Pinduoduo i TikTok,” rekla je Linda Sui, viša direktorica u Strategy Analyticsu.

Honor je istisnuo OPPO (OnePlus) i rangiran među prva tri popisa po količini. Zauzeo je 8% količinskog udjela, što je neznatno više nego prije godinu dana. Međutim, ove je godine ustupio treće mjesto Huaweiju po udjelu prihoda. Huawei je uživao vrlo solidan maloprodajni ASP od 3800 CNY (535 USD) i uhvatio je 5% udjela u prihodu. Vrijednost robne marke tvrtke još uvijek je nešto s čime se drugi kineski dobavljači ne mogu mjeriti.

JD.com je ostao glavna platforma s 45% udjela u prodaji pametnih telefona tijekom festivala 11.11 ove godine, a slijede je TMall i Taobao (zajedno imaju 34% udjela u prodaji). Alibaba (TMall i Taobao) kao drugoplasirani smanjio je razliku njegujući utjecajne KOL-ove koji su ugostili mnoge live stream shopping događaje tijekom 11.11. Ostale platforme za prijenos uživo kao što su TikTok i Kuaishou također su zabilježile rast udjela.

Još iz kategorije

Devōt na prestižnoj Deloitte CE Technology Fast 50 ljestvici

Devōt na prestižnoj Deloitte CE Technology Fast 50 ljestvici

27.11.2022.

Deloitte objavio svoju prestižnu ljestvicu CE Technology Fast 50 kojom rangiraju najbrže rastuće srednjoeuropske tehnološke tvrtke i povezuju ih u mrežu uspješnih igrača na hrvatskom tech tržištu. U top 50 tvrtki ušlo ih je čak osam iz Hrvatske, od kojih je health tech boutique IT tvrtka Devōt daleko najbolje rangirana u software kategoriji.

Async Labs  rastom prihoda od gotovo 750 posto među najbrže rastućim IT tvrtkama na Deloitteovoj listi

Async Labs rastom prihoda od gotovo 750 posto među najbrže rastućim IT tvrtkama na Deloitteovoj listi

26.11.2022.

Digitalna agencija Async Labs jedina je hrvatska IT agencija koja se već drugu godinu zaredom našla se na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe i to na 42. mjestu. Natječaj se provodi već više od 20 godina u 3 kategorije: Technology Fast 50, Companies to Watch, te Zvijezde pozitivnog utjecaja. Async Labs je prepoznat i od strane Clutcha kao jedna najboljih developerskih agencija u Hrvatskoj i regiji.

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

Xiaomi u problemima zbog pada tržišta, pad prihoda 10 posto

25.11.2022.

Xiaomi je pao u negativno područje u trećem kvartalu 2022. Kineski dobavljač izvijestio je o padu prihoda od 10 posto nakon što su globalne makroekonomske turbulencije utjecale na potražnju za pametnim telefonima.