Apple proširuje upotrebu recikliranih materijala u svojim proizvodima

Apple proširuje upotrebu recikliranih materijala u svojim proizvodima

Foto: DepositPhotos

Appleovi proizvodi sadržavali su gotovo 20 posto recikliranih materijala u prošloj godini, što je najveći postotak koji je kompanija postigla do današnjih dana. Američki gigant podijelio je nove detalje o programima recikliranja, zajedno s nekim novim značajkama koje nudi kupcima. Motivacija za sve te novosti bio je Dan planeta Zemlje 22. travnja.

Glavna vijest jest da se prvi put za bilo koji Apple uređaj, reciklirano zlato koristilo u oplati glavne logičke ploče u iPhoneu 13 i iPhone13 Pro, kao i u žici u prednjoj i stražnjoj kameri uređaja. Ta je "prekretnica", kažu u Appleu, samo početak i uskoro će još više materijala biti reciklirano.

To se nadovezuje na prijašnje napore kompanije da iskoristi zlato iz vlastitih odbačenih proizvoda. Kada Appleovi roboti za recikliranje rastavljaju jednu metričku tonu iPhone komponenti, mogu "izvući" dovoljno iskorištenog zlata i bakra kako bi izbjegli iskopavanje 2000 metričkih tona kamena. U toni mobitela može biti čak 80 puta više zlata nego u toni materijala iz rudnika zlata.

Apple je predstavio i novi stroj za recikliranje pod nazivom Taz, koji koristi "tehnologiju sličnu gnječilici za odvajanje magneta od audio modula i obnavljanje više rijetkih zemljanih elemenata".

A nakon preobrazbe, Daisy, robot za recikliranje koji je Apple predstavio 2018., sada može rastaviti 23 modela iPhonea. Uz njegovu pomoć, Apple kaže da je uspio udvostručiti upotrebu recikliranog volframa, minerala rijetkih zemalja i kobalta u 2021.

Istovremeno, Apple nije bio u stanju postići toliko napredak u planovima za smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Naime, kompanija se obvezala 2020. smanjiti ih za 75 posto, ali kroz 2021. su neznatno porasle.

Pokušalo se poništiti taj porast onečišćenja kroz projekte nadoknađivanja ili uklanjanja CO2 iz atmosfere, zadržavši svoje neto emisije na razini prošle godine na 22,5 milijuna metričkih tona ekvivalenta CO2. Većina onečišćenja klime tvrtke dolazi iz lanaca opskrbe za osiguranje materijala i izradu svojih proizvoda. Stoga je Apple potaknuo stotine svojih dobavljača da u proizvodnji koriste čistu energiju.

Detaljnije o ekološkim aspektima u Appleovom poslovanju i proizvodnji čitajte OVDJE.

Još iz kategorije

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

Combisu nagrada Microsoft Partner of the Year 2022 u Hrvatskoj

29.06.2022.

Combis je osvojio prestižnu godišnju nagradu američke tehnološke kompanije Microsoft za Hrvatsku. Combis je nagrađen među top Microsoft partnerima radi inoviranja i implementacija korisničkih rješenja koja su bazirana na Microsoft tehnologiji.

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

Blagi rast prosječne neto plaće u domaćem ICT sektoru

29.06.2022.

Prošle godine zabilježen je rast prosječne plaće u ICT sektoru za 10,4 posto na ukupno 6,1 tisuću kuna, govore podaci o poslovanju gotovo 17 tisuća tvrtki koje su poslovale u 2021. godinu ICT industriji. Kada se gleda prosječna neto plaća treba uzeti u obzir i da podaci pokazuju kako je prosjek broja zaposlenih po tvrtki svega 10,5 što samo govori o kakvim je nesrazmjerima riječ između velikih i malih tvrtki.

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

Broj zaposlenih u ICT industriji dosegao gotovo 40 tisuća

28.06.2022.

Ponovno ubrzanje ključnih pokazatelja poslovanja domaće ICT industrije posljedično je izazvala i rast potražnje za zaposlenima. Podaci o poslovanju za 2021. godinu govore kako je broj zaposlenih dosegao gotovo 40 tisuća, točnije na kraju prošle poslovne godine zaustavio se na 39,6 tisuća zaposlenih. Prema trendu zapošljavanja već je u prvoj polovici ove godine dosegao gotovo 41 tisuću.