Apple prelazi u Intelov tabor

Apple prelazi u Intelov tabor

Patentni rat do istrebljenja, kako ga je  nekad „davno“ nazvao pokojni osnivač Applea Steve Jobs, toliko iscrpljuje obje kompanije da se više susreću na sudovima nego na sajmovima i na tržištu, a rezultirat će ako je vjerovati dobro upućenim izvorima prelaskom Applea u Intelov tabor.

Prema tim informacijama Apple bi mogao nakon suradnje s Intelom kada je riječ o procesorima u njegovim Mac računalima istu stvar napraviti i s procesorima za tablete i pametne telefone. Informacije o kojima se šuška već mjesecima govore da bi ARM procesori mogli nadomjeslstiti trenutno korištene Samsungove. ARM-based systems-on-a-chip (SoCs) tako bi se trebali naći u mobilnim telefonima već ove godine, dok se kada je riječ o tabletima očekuje da bi Apple mogao napustiti Samsung možda sljedeće godine.

Ako je vjerovati tim informacijama razlog Appleove odluke nije samo patentni rat već i činjenica da ih Samsung koči u proizvodnji novih uređaja, te da kasne isporuke procesora za iPhone kojem je trenutno na tržištu najveći rival Samsungova premium Galaxy serija pametnih telefona. Izlazak novog Samsung Galaxy S 4 koji bi se na tržištu trebao na svečanoj premijeri u New Yorku pojaviti 14. ovog mjeseca dodatno je aktualizirao Appleovu odluku o prelasku u Intel.

Prema procjenama analitičara za Intel bi ovakav dogovor s Appleom bio veliki poticaj za rast njegovog proizvodnog programa ARM procesora namijenjenih prijenosnim računalima, pametnim telefonima i tabletima. Intelova dominacija na tržištu procesora ugrožena je sve većom upotrebnom pametnih telefona i tableta jer kosnici ih kupuju sada već više nego prijenosna računala.

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.