Apple prelazi u Intelov tabor

Apple prelazi u Intelov tabor

Patentni rat do istrebljenja, kako ga je  nekad „davno“ nazvao pokojni osnivač Applea Steve Jobs, toliko iscrpljuje obje kompanije da se više susreću na sudovima nego na sajmovima i na tržištu, a rezultirat će ako je vjerovati dobro upućenim izvorima prelaskom Applea u Intelov tabor.

Prema tim informacijama Apple bi mogao nakon suradnje s Intelom kada je riječ o procesorima u njegovim Mac računalima istu stvar napraviti i s procesorima za tablete i pametne telefone. Informacije o kojima se šuška već mjesecima govore da bi ARM procesori mogli nadomjeslstiti trenutno korištene Samsungove. ARM-based systems-on-a-chip (SoCs) tako bi se trebali naći u mobilnim telefonima već ove godine, dok se kada je riječ o tabletima očekuje da bi Apple mogao napustiti Samsung možda sljedeće godine.

Ako je vjerovati tim informacijama razlog Appleove odluke nije samo patentni rat već i činjenica da ih Samsung koči u proizvodnji novih uređaja, te da kasne isporuke procesora za iPhone kojem je trenutno na tržištu najveći rival Samsungova premium Galaxy serija pametnih telefona. Izlazak novog Samsung Galaxy S 4 koji bi se na tržištu trebao na svečanoj premijeri u New Yorku pojaviti 14. ovog mjeseca dodatno je aktualizirao Appleovu odluku o prelasku u Intel.

Prema procjenama analitičara za Intel bi ovakav dogovor s Appleom bio veliki poticaj za rast njegovog proizvodnog programa ARM procesora namijenjenih prijenosnim računalima, pametnim telefonima i tabletima. Intelova dominacija na tržištu procesora ugrožena je sve većom upotrebnom pametnih telefona i tableta jer kosnici ih kupuju sada već više nego prijenosna računala.

Još iz kategorije

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

AMD po prvi puta bolji od Intela u performansama, potrošnji energje i cijeni

22.07.2019. komentiraj

Intelovi čelnici u nevjerici promatraju aktualnu situaciju jer dogodila se po prvi put u 20 godina! Naime, AMD je zahvaljujući seriji Ryzen 3000 po prvi put bolji po performansama, moći i cijeni procesora u odnosu na najvećeg konkurenta - Intel.

Fil Rouge Capital započeo s radom

Fil Rouge Capital započeo s radom

22.07.2019. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investirati u mlade poduzetnike, startup i scaleup tvrtke kao i daljnje afirmiranje poduzetničkog ekosustava u Hrvatskoj. Fond je službeno započeo s radom 9. srpnja nakon što mu je u rekordnom roku potvrđena obveza financiranja.

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

Trumpov trgovinski rat s Kinom radi veliku štetu tehnološkom sektoru

20.07.2019. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od trgovinskog rata s Kinom i to je itekako počelo ostavljati traga na američki tehnološku industriju, na što upozoravaju čelnici onih najvećih. Primjerice, tarife na uvoz kineskih proizvoda koštale su u svibnju 1,3 milijardi američkih dolara, što je šest puta više nego u istom razdoblju lani.