Apple prelazi u Intelov tabor

Apple prelazi u Intelov tabor

Patentni rat do istrebljenja, kako ga je  nekad „davno“ nazvao pokojni osnivač Applea Steve Jobs, toliko iscrpljuje obje kompanije da se više susreću na sudovima nego na sajmovima i na tržištu, a rezultirat će ako je vjerovati dobro upućenim izvorima prelaskom Applea u Intelov tabor.

Prema tim informacijama Apple bi mogao nakon suradnje s Intelom kada je riječ o procesorima u njegovim Mac računalima istu stvar napraviti i s procesorima za tablete i pametne telefone. Informacije o kojima se šuška već mjesecima govore da bi ARM procesori mogli nadomjeslstiti trenutno korištene Samsungove. ARM-based systems-on-a-chip (SoCs) tako bi se trebali naći u mobilnim telefonima već ove godine, dok se kada je riječ o tabletima očekuje da bi Apple mogao napustiti Samsung možda sljedeće godine.

Ako je vjerovati tim informacijama razlog Appleove odluke nije samo patentni rat već i činjenica da ih Samsung koči u proizvodnji novih uređaja, te da kasne isporuke procesora za iPhone kojem je trenutno na tržištu najveći rival Samsungova premium Galaxy serija pametnih telefona. Izlazak novog Samsung Galaxy S 4 koji bi se na tržištu trebao na svečanoj premijeri u New Yorku pojaviti 14. ovog mjeseca dodatno je aktualizirao Appleovu odluku o prelasku u Intel.

Prema procjenama analitičara za Intel bi ovakav dogovor s Appleom bio veliki poticaj za rast njegovog proizvodnog programa ARM procesora namijenjenih prijenosnim računalima, pametnim telefonima i tabletima. Intelova dominacija na tržištu procesora ugrožena je sve većom upotrebnom pametnih telefona i tableta jer kosnici ih kupuju sada već više nego prijenosna računala.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.