Apple prelazi u Intelov tabor

Apple prelazi u Intelov tabor

Patentni rat do istrebljenja, kako ga je  nekad „davno“ nazvao pokojni osnivač Applea Steve Jobs, toliko iscrpljuje obje kompanije da se više susreću na sudovima nego na sajmovima i na tržištu, a rezultirat će ako je vjerovati dobro upućenim izvorima prelaskom Applea u Intelov tabor.

Prema tim informacijama Apple bi mogao nakon suradnje s Intelom kada je riječ o procesorima u njegovim Mac računalima istu stvar napraviti i s procesorima za tablete i pametne telefone. Informacije o kojima se šuška već mjesecima govore da bi ARM procesori mogli nadomjeslstiti trenutno korištene Samsungove. ARM-based systems-on-a-chip (SoCs) tako bi se trebali naći u mobilnim telefonima već ove godine, dok se kada je riječ o tabletima očekuje da bi Apple mogao napustiti Samsung možda sljedeće godine.

Ako je vjerovati tim informacijama razlog Appleove odluke nije samo patentni rat već i činjenica da ih Samsung koči u proizvodnji novih uređaja, te da kasne isporuke procesora za iPhone kojem je trenutno na tržištu najveći rival Samsungova premium Galaxy serija pametnih telefona. Izlazak novog Samsung Galaxy S 4 koji bi se na tržištu trebao na svečanoj premijeri u New Yorku pojaviti 14. ovog mjeseca dodatno je aktualizirao Appleovu odluku o prelasku u Intel.

Prema procjenama analitičara za Intel bi ovakav dogovor s Appleom bio veliki poticaj za rast njegovog proizvodnog programa ARM procesora namijenjenih prijenosnim računalima, pametnim telefonima i tabletima. Intelova dominacija na tržištu procesora ugrožena je sve većom upotrebnom pametnih telefona i tableta jer kosnici ih kupuju sada već više nego prijenosna računala.

Još iz kategorije

Bolt lansirao uslugu dijeljenja e-bicikala

Bolt lansirao uslugu dijeljenja e-bicikala

02.07.2020. komentiraj

Bolt je lansirao uslugu dijeljenja električnih bicikala u Parizu, a u planu je proširenje usluge i na ostale europske gradove tijekom ove godine. Bolt je prva platforma prijevoza na zahtjev u Europi koja u jednoj aplikaciji ima u ponudi električne bicikle, električne romobile i prijevoz na zahtjev.

S&T kupio Iskratel

S&T kupio Iskratel

01.07.2020. komentiraj

Slovenski Iskratel Group, jedan od vodećih europskih ICT poslužitelja za digitalnu transformaciju u telekomunikacijama, prijevozu, javnoj sigurnosti i energetskoj industriji, postao je dio austrijske kompanije S&T AG. Riječ je o vodećem dobavljaču IT sustava, njihovih usluga i rješenja, u središnjoj i istočnoj Europi. Ta grupacija zapošljava oko 4900 ljudi i djeluje na području 32 zemlje diljem svijeta.

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

01.07.2020. komentiraj

S obzirom na to da su najpoželjniji poslodavci njemački trgovački lanci dm-drogerie markt d.o.o., MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. te LIDL d.o.o. ne čudi podatak da najviše ispitanika (34 posto) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu.